donderdag 26 april 2018

UNRWA uit noodkreet over bombardementen Yarmouk kamp in Syrië

Yarmouk (Foto UNRWA, 2015)

De United Nations Relief and Works Agency voor de Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) heeft donderdag gewaarschuwd voor de ernstige gevolgen van de gevechten rond het Yarmouk vluchtelingenkamp bij Damascus. ‎Pierre Krähenbühl, de Commissaris-generaal van UNRWA, waarschuwde in een persverklaring voor de consequenties voor duizenden vluchtelingen in en rond het kamp.
Sinds een week wordt Yarmouk gebombardeerd als inleiding van wat waarschijnlijk een grondoffensief wordt van de Syrische regering om één van de laatste bolwerken van IS in handen te krijgen. Volgens UNRWA hebben de huidige gevechten geleid tot de vlucht van 5,000 Palestijnen die van het Yarmouk kamp gevlucht zijn naar het belendende Yilda en tot een onbekend aantal doden gewonden. Een onbekend aantal mensen is nog in Yarmouk achtergebleven. Zij hebben dringend behoefte aan een veilige aftocht.
Er voltrekt zich in Yarmouk wat waarschijnlijk de laatste fase is van de ontvolking van wat ooit een buitenwijk was van Damascus met een aantal van 160,000 inwoners.
IRIN meldde dat sinds 19 april weliswaar het grootste deel van de nog overgebleven inwoners naar Yilda is gevlucht, maar dat in Yarmouk nog ongeveer 1.000 mensen zijn achtergebleven. Andere noemen een aantal van 300. Het kamp is totaal zonder voedsel water, elektriciteit, of medische hulp.
De achtergebleven zitten in kelders of ondergrondse schuilplaatsen en kunnen zich door de bombardementen niet verplaatsen. Het enige eten dat tot hun beschikkingstaat is wat ze nog achter de hand hadden. Water kunnen ze alleen vinden in putten, maar die zijn door de bombardementen vrijwel onbereikbaar. Chris Gunnes, de woordvoerder van UNRWA, vertelde IRIN de week dat de situatie in Yarmouk alle beschrijvingen tart. De meeste huizen zijn verwoest,  het laatste ziekenhuis dat nog werkte is opgehouden te functioneren. Maar ook de mensen die naar Yilda zijn gevlucht, zijn niet buiten gevaar. Ze slapen in de straten en hebben dringend behoefte aan medicijnen. Bovendien is er het gevaar dat de strijd ook zal overslaan naar Yilda.  

Volgens Salim Salamah, een vroegere inwoner van Yarmouk en dircteur van de Palestijnse Liga voor de Mensenrechten afdeling Syria, nomde het in een gesprek met IRIN mogelijk het laatste hoofdstuk. Het kamp is intussen in een fase waarin het volledig wordt weggevaagd.
 Vóór 2012 waren er 560,000 Palestijnse vluchtelinge in Syrië geregistreerd, volgens UNRWA. De meerderheid van hen, 438,000 mensen, zijn nog in het land gebleven, maar 58 procent is ontheemd en 95 procent is hulpbehoevend.

1 opmerking:

Frank zei

Mutti Merkel onthaalt die 5000 terroristen in Germanistan met open armen

Grapperhaus benoemt antisemitismebestrijder. Hem wacht een mijnenveld

Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie heeft de knoop doorgehakt en ook voor Nederland een ''Coördinator Antisemitismebestr...