zondag 22 april 2018

''Verwondingen door kogels in Gaza ongewoon ernstig, ruim de helft zal gehandicapt blijven''

Staat in Haaretz betreffende de plaats en aard van de verwondingen bij 1.700 mensen die werden getroffen door scherpe munitie. 

Israelische scherpschutters hebben sinds de ''Grote Mars van de Terugkeer'' op 30 maart in Gaza begon 37 mensen doodgeschoten en 5.000 mensen verwond, van wie er 1.700, ofwel 36 procent, werden getroffen door scherpe munitie. Wat daarbij opvalt is dat de verwondingen volgens Palestijnse en buitenlandse artsen buitengewoon hevig zijn, meldt Haaretz
Artsen in het Shifa ziekenhuis in Gaza stad zeggen sinds 2014 en de aanval ''Protective Edge''niet meer zulke ernstige verwondingen te hebben gezien. Artsen zonder Grenzen (MSF), dat medische teams in Gaza heeft, zegt post-operatieve nazorg te hebben gegeven aan mensen ''met verwoestende verwondingen van ongewone aard, die buitengewoon moeilijk te behandelen zijn. De verwondingen van de patiënten zullen de meesten van hen opschepen met ernstige, langdurige fysieke gebreken''.
MSF heeft sinds 1 april 500 mensen met kogelwonden postoperatieve nazorg verleend. Het ging meestal om verwondingen van de onderste ledematen, vooral bij jonge mannen, maar in sommige gevallen ging het om vrouwen en kinderen. De artsen van MSF constateerden daarbij een ''extreem niveau van verwoesting van botstructuren en van zacht weefsel, en grote wonden aan de kant waar de kogel naar buiten kwam, soms ter grootte van een vuist''. In een rapport van MSF dat op 19 april verscheen werd het haalde het hoofd van de MSF missie in Palestina, Marie-Elisabeth Ingres, aangehaald, die zei: ''de helft of meer van de 500 patiënten die wij in onze kliniek hebben hebben behandeld, hebben verwondingen waarbij de kogel letterlijk weefsel vernietigde na het bot te hebben verpulverd. Deze patiënten hebben buitengewoon ingewikkelde operaties nodig en de meesten van hen zullen voor de rest van hun leven gehandicapt blijven."
De conclusie van het rapport luidt: “Afgezien van de normale nazorg, zullen de patiënten vaak extra operaties nodig hebben, en een lang proces moeten ondergaan van fysiotherapie en rehabilitatie. Een groot aantal patiënten zal voor de rest van hun leven te maken hebben met fysieke gebreken. Bij sommige patiënten zullen alsnog amputaties nodig zijn, als zij in Gaza niet de benodigde hulp kunnen krijgen en als ze er niet in slagen toestemming te krijgen voor een behandeling buiten de Gazastrook."
De groep Medical Aid for Palestinians uit Londen, beaamt de bevindingen van MSF en de artsen in het Shifa ziekenhuis, en spreekt van een kleine wond waar de kogel binnendringt, maar een exit wond die verschrikkelijke verwoestingen van bot en zacht weefsel aanricht. In hun rapport van 20 april zegt de groep dat chirurgen in Gaza 17 amputaties verrichten, 13 van benen en vier van armen,en dat bovendien van een 12-jarige jongen in  Ramallah een been werd afgezet. De ouders van deze jongen zeiden dat hij aan het voetballen was ten oosten van het Bureij-kamp en niet ver van het grenshek, toen hij werd neergeschoten.

Extra maatregelen
Teneinde de vloed van patiënten het hoofd te kunnen bieden hebben zowel medische privé vals overheidsinstantie hun aanwezigheid in Gaza versterkt. Het ministerie van Gezondheid heeft vijf veldklinieken opgezet bij de protestkampen, teneinde patiënten te kunnen stabiliseren voor  zij door worden gestuurd naar het ziekenhuis.Iedere kliniek heeft drie bedden en is bemand door een 10tal artsen en 15 paramedici, plus een aantal vrijwilligers.
De Palestijnse Rode Halve Maan heeft vijf noodhulpklinieken opgezet, en MSF heeft chirurgische teams binnengebracht die naast de chirurgen van het Shifa- en het al-Aqsa ziekenhuis werken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) klaagt intussen dat gebrek aan medicijnen en aan eenmalig bruikbare medische hulpgoederen, zoals verband, de medische zorg dreigen te belemmeren. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft dringend behoefte aan 75 onontbeerlijke geneesmiddelen en 190 types van eenmalig bruikbare hulpgoederen.
De WHO leerde ook kritiek op Israel wegens het tot mikpunt maken van medisch personeel. Zij stelde dat tenminste 48 van hen gewond raakten bij hun pogingen gewonden te evacueren. Drie van hen werden geraakt door scherpe munitie. Ook werden 13 ambulances geraakt door scherpe munitie of door traangasgranaten.

Geen opmerkingen:

De Israeli's maken weer een slachtoffer

Amjad al-Fayed  Israelische troepen hebben een nieuw slachtoffer gemaakt in Jenin: de 17-jarige Amjad al-Fayed. Hij werd door kogels getrof...