zaterdag 28 april 2018

Nasrallah wint Prijs voor Arabische Fictie

Ibrahim Nasrallah naast het omslag van zijn boek. (Palestinian Chronicle)

Dit had ik dus gemist:  De Palestijns-Jordaanse auteur Ibrahim Nasrallah heeft dinsdag de internationale Prijs voor Arabische Fictie (IPAF) gewonnen met zijn roman ''De tweede oorlog van de hond'' (Harb al-kalab al-thani), een verhaal waarin hij waarschuwt voor de menselijke capaciteit tot brute slechtheid. De keuze werd dinsdag gemaakt door een jury in Abu Dhabi. Bij de prijs hoort dat het boek wordt vertaald.  
''De tweede oorlog van de hond'' is een voorbeeld van dystopische (tegenovergesteld aan utopische) literatuur. Het is het verhaal van een tegenstander van een regime die vervalt in bruut nihilisme. Nasrallah zei dat hij het boek had bedoeld als ''een waarschuwing voor wat ons te wachten kan staan als we kijken naar wat we in het rechte verleden hebben meegemaakt en nog meemaken". Ibrahim al-Saafin, de voorzitter van de jury, prees de manier waarop de verbeelding in  de roman aan bod komt en zei dat het boek min de buurt komt van science fiction.
Het is de tweede keer dat de prijs wordt gewonnen door een Palestijn. In 2016 won Rabae al- Madhoun (een oom van de dichter Ghayeth al-Madhoun) de prijs met zijn boek “Bestemmingen: Concert van de Holocaust en de Nakba” .
Ibrahim Nasrallah werd in 1952 geboren in Amman en groeide op in het Al-Wihdat vluchtelingenkamp, zijn ouders waren overlevenden van de Nakba van 1948. Hij heeft eerder poëzie en romans geschreven die goed werden ontvangen en vertaald, en korte verhalen als “Tijd voor witte Paarden” ( dat op de shortlist stond voor de IPAF in 2009), en "De lantaarn van de koning van Galilea" (2011).

Geen opmerkingen:

Israelische leger doet inval bij zeven mensenrechten- en civiele hulporganisaties

  Het Israelische leger heeft donderdagmorgen in alle vroegte in een verdere escalatie van het conflict met zeven Palestijnse mensenrechten-...