vrijdag 6 april 2018

Israelische soldaten schoten vrijdag negen mensen dood, ruim 1.300 gewonden

Updated (4x). Israelische militairen hebben ook deze vrijdag weer negen mensen in Gaza doodgeschoten. Eén van hen was een tiener, de 16-jarige Hussein Mohammad Madhi, die werd gedood ten oosten van Gaza-stad. Verder werd Mohammad Sa’id Mousa al-Hajj Saleh, 33, uit Rafah, gedood door schoten in de onderbuik en de borst. Twee anderen waren Sidqi Faraj Abu ‘Oteiwi, 45, uit het Nusseirat vluchtelingenkamp, in Centraal Gaza, en Ibrahim al-‘Orr, 20, eveneens uit Midden-Gaza, en de 17- jarige Alaa Edin Azamli.
Eerder om vier in de middag was al gemeld dat de  38-jarige Majdi Ramadan Shbat tijdens een niet gewelddadig protest bij de grens was doodgeschoten ten oosten van Gaza-stad, en dat de 38-jarige
Osama Khamis Qdeih uit Abasan al-Kabeera, was gedood ten oosten van Khan Younis.
Zaterdag overleden bovendien nog twee gewonden  De fotojournalist Yasser Mortaja, 30, overleed aan schotwonden in buik en borst die hij opliep ten oosten van Khan Younis en Hamza Abdulal, 20,overleed aan eens schotwond die hij opliep ten oosten van het kamp al-Bureij. Vrijdagochtend was bovendien nog de 30-jarige Tha’er Mohammad Rabe’a uit Jabalia in het noorden van de Gaza-Strook overleden aan de verwondingen die hij vorige week vrijdag opliep na door Israelische scherpschutters te zijn neergeschoten.  
Het totaal aantal doden van de twee weken oude demonstratie staat nu op 31.
 De negen doden van vrijdag: twee kinderen, een journalist en zes anderen. (Via Twitter)

Afgezien daarvan waren er vrijdag tenminste 1354 Palestijnen die verwondingen opliepen, van wie 491met schotwonden.  Van die gewonden zijn er 33 in levensgevaar. Haaretz meldde dat de regering van Gaza andere landen heeft gevraagd om  medische hulpgoederen te sturen.
Onder de gewonden waren twee journalisten. Yasser Mortaja die later dus overleed, en de vrouwelijke journalist Islam Za'noun, werd ondanks het feit dat duidelijk was aangegeven dat zij tot de pers behoorde, met traangas bestookt, waarvoor ze zich moest laten  behandelen. Een tv ploeg van Mayadeen televisie werd tijdens het filmen met gasbommen bestookt. Ook andere journalisten werden bestookt met scherpe munitie of met speciale traangasbommen voor de lange afstand. De protesten bij de grens vonden plaats onder de zware rook van  tientallen autobanden die door de demonstranten waren verzameld en werden verbrand.
Veel mensen bleven echter op grotere afstand. In de kampen waren bijvoorbeeld leesclubjes. De tentenkampen waren vaak opgezet, als een aandenken aan één de ruim 500 Palestijnse dorpen die Israel in 1948-49 heeft verwoest (zie foto hieronder). Het aantal demonstranten was volgens 972 Magazine minder dan vorige vrijdag.Overigens vielen er ook gewonden op de Westoever.  Onder meer in Hebron en 21 in Oost Jeruzalem.

3 opmerkingen:

Frank zei

Hijmans in treur omdat zijn geliefde nazi's, ofwel Hamasleden, zijn doodgeschoten.
Bij mij gaat de vlag uit de dag dat jij crepeert

Frank zei

En Hijmans heeft nog steeds niet door dat met nazi-vlaggen gewapperd wordt, want ja, joden moeten natuurlijk door hem verketterd worden.

Laf antisemitisch kereltje ben je die zijn jodenhaat verbergt achter zijn 'zorgen' voor arabieren.

Abu Pessoptimist zei

Frank,
Volgens mij zijn Avigdor Lieberman en jij de enigen op de hele wereld die beweren dat iedereen in Gaza lid is van Hamas. Mensen met verantwoordelijkheden zoals L. die dat zeggen horen thuis in een gevangenis, jij hoort alleen door iedereen en alles, als de racist die je bent, te worden gemeden als de pest.
Ik heb de nazi vlag gezien zoals hij werd verspreid op een videotje van het Israelische leger, Ik heb me afgevraagd of dat in Gaza was. Het leger nam niet de moeite de plek erbij te noemen, zodat navraag bij Gazanen niet mogelijk was. Op die manier deed het me vooral denken aan de demonstratie voor Gaza in Amsterdam van een paar jaar geleden waar ik zelf in meeliep. Daar was eerst niets te horen, niet in het echt en niet op video s, maar later op dezelfde video ineens wel: ''Hamas, Hamas Joden aan het gas.'' De Amsterdams politie en B.en W., zo weet ik uit zeer betrouwbare bron, waren ervan overtuigd dat de video vervalst was.

Grapperhaus benoemt antisemitismebestrijder. Hem wacht een mijnenveld

Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie heeft de knoop doorgehakt en ook voor Nederland een ''Coördinator Antisemitismebestr...