donderdag 5 april 2018

B'tselem roept Israelische militairen op orders om met scherp te schieten te weigeren

 De massa's van afgelopen vrijdag (Activestills.org/Oren Ziv)

De Israelische mensenrechtengroep B'tselem heeft een oproep gedaan aan militairen van het Israelische leger om orders te weigeren om te schieten op ongewapende demonstranten in Gaza. Dat gebeurde donderdag met advertenties onder de kop ''Sorry commandant, ik kan niet schieten". Donderdag is de dag voor de tweede vrijdag in de Palestijnse campagne onder d naam ''Grote Mars van de Terugkeer die topt half mei gaat duren. Er worden deze vrijdag door de organisatoren 35.000 mensen verwacht. Vorige vrijdag werden door Israelische scherpschutters 18 mensen gedood en raakten meer dan 1.400 mensen gewond, onder wie meer dan 750 door schotwonden. 
B'tselem maakt duidelijk dat het schieten met scherp op ongewapende mensen onwettig is. En dat het bovendien nog veel duidelijker onwettig is wanneer het het het schieten met scherp van een een grote afstand is op demonstranten die zich aan de andere kant bevinden van een hek dat Israel afscheidt van de Gazastrook. Ook is het niet toegestaan met scherpe munitie te vuren op mensen die dat hek naderen, beschadigen of proberen er overheen te komen. Militairen mogen dat  natuurlijk verhinderen zegt B'tselem, en ze mogen mensen aanhouden die dat doen, maar om op deze gronden met scherp  schieten is absoluut verboden.
.Volgens B'tselem is uit de reacties van hoge Israeli's op te maken dat de zware tol van vorige week vrijdag werd verwacht en in feite het resultaat was van een gang van zaken die van te voren zo was beraamd. De soldaten regen dan ook volledige steun voor hun actie. B'tselem citeert minister van Defensie Lieberman die dat met zoveel woorden ook zei.
B'tselem wijst erop dat de Palestijnse demonstratie van tevoren werd afgeschilderd als een poging de veiligheid van de Staat Israel geweld aan te doen, alsof het om een veldslag ging. In overeenstemming daarmee werd gezegd dat soldaten op iedereen zouden schieten die dichter dan 300 meter bij het hek kwam. Bovendien werd busmaatschappijen te verstaan gegeven dat ze beter geen Palestijnen naar de demonstratie konden brengen en werd, als een waarschuwing, een video vrijgeven waarop te zien was dat een Palestijn in zijn been werd geschoten. Ook werd op voorhand gezegd dat eventuele slachtoffers de schuld zouden zijn van Hamas.
Ook voor deze vrijdag zijn de schietinstructies nauwelijks gewijzigd, zij het dat nu wordt gezegd dat op iedereen wordt geschoten die binnen 100 meter van het hek komt. B'tselem voegt daaraan toe dat Israel niet op eigen houtje kan beslissen wat mag en wat niet mag in de omgang met demonstraties. Net als alle andere landen is Israel gebonden aan de internationale wet. Orders om te schieten zijn illegaal en Israelische militairen dienen ze te weigeren, aldus B'tselem. De mensenrechtenorganisatie, die eerder al haar samenwerking met het leger opzegde, zet daarmee een nieuwe moedige stap om de rug recht te houden tegen de heersende stroom in Israel in.

1 opmerking:

Meir zei

Je loopt hitleristen achterna, Hijmans. Blijkbaar ga je slaapwandelend door het leven

https://www.youtube.com/watch?v=rCG4LmPEJdk

Israelische leger doet inval bij zeven mensenrechten- en civiele hulporganisaties

  Het Israelische leger heeft donderdagmorgen in alle vroegte in een verdere escalatie van het conflict met zeven Palestijnse mensenrechten-...