woensdag 18 april 2018

Kolonistenorganisatie verwerft via ongeldige koop huis in Silwan, 13 mensen op straat

Een deel van de 13 leden tellende familie Ruweidi, die nu in de open lucht hun beroepszaak afwachten (Foto Silwanic) 

Een stevige Israelische politiemacht heeft op 8 april een familie van 13 mensen dakloos gemaakt door hen uit hun drie appartementen te zetten in de wijk Silwan (Oost Jeruzalem) en de woonruimte over te dragen aan de kolonistenorganisatie Elad. Het nieuws hierover is gebracht door de beweging Vrede Nu, maar vrijwel onopgemerkt gebleven, waarschijnlijk omdat de Grote Mars van de Terugkeer in  Gaza alle aandacht opeiste.
Elad, dat langzaam maar zeker steeds meer huizen overneemt in Silwan, had het huis toegewezen gekregen na een makkelijke overwinning bij de rechtbank tijdens een proces over het faillietverklaren van één van de leden van de leden van de familie, de familie Ruweidi. De andere Ruweidi's hebben  beroep aangetekend tegen deze beslissing en kregen ook een order los dat de uitzetting moest worden gestaakt, maar dat gebeurde allemaal tijdens de uitzetting en dus te laat om de politie en de kolonisten nog tegen te kunnen houden. De familie wacht nu, kamperend in de open lucht, buiten hun ontruimde huizen op de behandeling in  hoger beroep, terwijl de kolonisten steeds meer huisraad naar binnen slepen.
Het blijkt achteraf dat het huis in februari aan Elad was toegewezen, bij de faillissementszaak, toen de organisatie ook nog bereid bleek een extra som geld op tafel te leggen. Achteraf zegt de familie bl dat de failliet verklaarde man, die intussen is overleden, het huis helemaal niet heeft verkocht en dat ook niet kon doen, want hij had het in eigendom samen met zijn zes broers. Een van de drie appartementen hoorde daar trouwens niet eens bij. Daarin woonde een zoon van één van de broers en het was eigendom van een heel andere persoon.
De rechtbank had zich tijdens de faillissementszaak helemaal niet met de eigendomskwestie beziggehouden, en alleen gekeken naar de schulden van het intussen overleden famielid. De Ruweidi's moeten nu in een aparte zaak proberen hun eigendomsrechten aan te tonen. Het is overigens het tiende huis dat Elad in twee jaar tijd, vaak met dubieuze deals in Silwan heeft weten te bemachtigen. De organisatie die ook de opgravingen en het bijbelse park ''De stad van David'' in Silwan beheert, kan daarbij terugvallen op rijke Amerikaanse sponsors.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...