maandag 2 april 2018

Aantal slachtoffers van schietpartij in Gaza loopt op tot 18


Abdel Fattah Abdel Nabi wordt in de rug geschoten als hij wegrent van de grens.

Israel heeft de lichamen van twee mensen die vrijdag in Gaza zijn doodgeschoten. Het zijn Mosab Salloul en Mohammed Ruba'iya.. Een derde man, Fares al Ruqab (29), die vrijdag in de buik was geschoten, overleed maandag.
Salloul kwam al voor op de lijst van doden, de andere twee niet. Het aantal  dodelijke slachtoffers van de schietpartij van afgelopen  vrijdag stijgt daardoor naar 18. Het aantal kan nog verder stijgen. De Israelische scherpschutters hebben naar verluid ''high velocity'' munitie gebruikt met kogels die in het lichaam exploderen. Een aantal getroffen mensen is daardoor nog in levensgevaar. 
Sommige nieuwsmedia (waaronder de NOS) blijven hardnekkig de gebeurtenissen van vrijdag ''confrontaties'' noemen. Ook volgens ooggetuigen waren er echter helemaal geen confrontaties. Iedereen, ook de doden, bevonden zich op een flinke afstand van het grenshek. Molotovcocktails, waar de Israeli's over spreken, werden niet gegooid. Wel werden er autobanden aangestoken en werd er met stenen gegooid. Die konden de Israeli's echter niet bereiken. In feite was het het gericht afschieten van ongewapende mensen. Er zijn twee video opnamen die dat bevestigen. In één wordt een hard van de grens weglopend jongen,  Abdel Fattah Abdel Nabi (22) doodgeschoten met een schot in de rug. In de ander is te zien dat een man, die met een groep aan het bidden is, in zijn been wordt geschoten.
Dit verhaal wordt wél gecompliceerd doordat de twee van wie de lichamen niet vrij worden gegeven  volgens de Israelische pers vrijdagavond in het donker het vuur hebben geopend op de Israeli's aan de andere kant van het hek. Daarvan is geen onafhankelijke bevestiging. Israel houdt de lichamen onder meer vast omdat Hamas nog een tweetal lichamen van Israeli's zou hebben die in 2014 zijn gesneuveld, de militairen Goldin en Oron. Over de teruggave werd niet lang geleden tevergeefs onderhandeld.
Een andere complicatie is dat Israel van tien slachtoffers portretten publiceerde waarop te zien zou zijn dat een tiental van hen lid waren van, of banden hadden met, gewapende fracties. Zelfs als dat waar zou zijn, wat niet valt te verifiëren, blijft overeind dat niemand van hen vrijdag in uniform was of een wapen droeg. Zij waren dus ongewapende burgers. Israel zou toch ook niet gevoelig zijn voor het argument dat alle Israëli's legitieme doelen zijn van het gewapende Palestijnse verzet? Omdat ongeveer iedereen in het Israelische leger dient of heeft gediend?
Het hele verhaal lijkt al met al erg op de gebeurtenissen van de zomer van 2011 waarin Israel eerst een zestiental mensen doodschoot aan de Libanese grens en later nog eens 23 aan de Syrische grens. Ook die gebeurtenissen zijn nooit onafhankelijk onderzocht.  Ik schreef daarover hier en hier op dit blog.

2 opmerkingen:

Mr.johanyip zei

Het lijkt mij dat, zoals je eerder schreef 700 meter ruim is overschreden. Anders ben je gewoon erg dom om met stenen te gaan gooien die toch niets bereiken. Daarnaast zal het ook niet makkelijk zijn om iemand van die afstand uit te schakelen, zelf voor een scherpschutter. Klopt in ieder geval iets niet!

Anoniem zei

Zou je svp de link willen geven van het filmpje?
Ik krijg het maar niet te pakken via je blog.

Alvast bedankt,

Herman

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...