zondag 15 april 2018

Israel ontdekt opnieuw tunnel van Hamas die in Israel eindigde

 (Foto Israelische legerwoordvoerder)

 Het Israelische leger heeft dit weekeinde opnieuw een tunnel van de Hamasbeweging in Gaza ontdekt en onschadelijk gemaakt. De tunnel liep van de plaats Jabalya in het noorden van de Strook tot 20 meter onder Israelische grondgebied. Hij was enkele kilometers lang en volgens het leger onderdeel van een netwerk, meldt YNet, Het Israelische leger heeft er cement in gepompt zodat hij niet meer bruikbaar is en niet kan worden gereconstrueerd. 
Het Israelische leger was bang, (een typisch Israelische angst volgens mij. AbuP.), dat de tunnel gebruikt zou worden om een aanval uit te voeren on der de dekking van de massale protesten die deze weken plaatsvinden bij de grens van Gaza met Israel. Israel spreekt ook van ''aanvalstunnels'' of ''terreurtunnels'' terwijl ze misschien met meer recht 'verdedigingstunnels'' genoemd zouden kunnen worden, zoals bleek toen ze met succes werden gebruikt tegen de Israelische troepen die in 2014 de ''Protective Edge'' aanval op Gaza uitvoerden. (Namen zijn in dit verband interessant. Het Israelische leger noemt zichzelf bijvoorbeeld Israelisch verdedigingsleger, hoewel het maar heel zelden verdedigend is opgetreden. De Palestijnen noemen het ''Het Israelische bezettingsleger'' of kortweg ''de bezetting'' (al Ihtilal).
Volgens het Israelische leger was het de achtste tunnel die de afgelopen tijd is opgespoord en vernietigd. Drie daarvan waren binnen de Gazastrook, vijf mondden uit in Israel. In maart werd een tunnel uit de tijd van Protective Edge ontdekt en vernietigd ter hoogte van Rafah in het zuiden van de Gazastrook, terwijl een andere, in het midden van de Gazastrook zelf, werd vernield bij een luchtaanval. De nu ontdekte tunnel stamde ook uit de tijd van Protective Edge of kort daarna.    
Israel zou Israel niet zijn als het zichzelf, als technisch vooraanstaand land, niet op de borst zou hebben geklopt wegens deze ontdekkingen. Minister Yuval Steinitz Energie zei in een commentaar in de studio van YNet dat Israel ''het eerste land ter wereld is dat in staat is ondergrondse tunnels te vinden en onschadelijk te maken''. Dat zou te danken zijn aan technologie van het leger, met behulp van wetenschappers en technici van het Yechnion (in Haifa), de Rafael onderneming voor hoogstaande defensieapparatuur en het Geofysische Instituut van het ministerie van Energie., aldus Steinitz.
Israel is ondertussen overigens bezig een ondergrondse barriere aan te leggen bij het grenshek, die het onmogelijk moet maken dat tunnels nog Israel binnenkomen.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...