maandag 30 april 2018

Met een vracht aan papier ''bewijst'' Netanyahu dat Iran loog over zijn atoomprogramma


(Foto Reuters)
De Israelische premier Netanyahu heeft maandagavond in ''prime time'' en in het Engels voor de Israelisch tv een speech gehouden waarin hij Iran ervan beschuldigde gelogen te hebben over het uitvoeren van een nucleair programma. 
 Netanyahu zei dat Israel 100.000 documenten heeft verkregen waaruit blijkt dat de ''nucleaire deal'' die met Iran is gesloten is gebaseerd op leugens. Het zou gaan om 55,000 pagina's tekst en 183 cd's. Daaruit zou blijken dat Iran op grove wijze heeft gelogen over zijn atoomprogramma en is doorgegaan het verder te ontwikkelen. ''Ten eerste loog het dat het nooit een nucleair programma heeft gehad,'' volgens Netanyahu. "Ten tweede is het na de deal doorgegaan met het verder ontwikkelen ervan, en ten derde loog het tegenover het atoomagentschap IAEA en heeft het nooit schoon schip gemaakt.''
Netanayhu's speech geeft de Amerikaans president Trump een mooie reden om de deal, die indertijd onder Obama werd bereikt, alsnog op te zeggen.
Trump heeft al een paar keer gezegd dat hij dat zal doen als de overeenkomst niet kan worden verbeterd. Iran is ook ter sprake gekomen bij het bezoek van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Pompeo dit weekeinde aan Israel bracht. Pompeo zei toen achter Israel te staan en dat Israel het recht heeft zich te verdedigen.
De Israeli's zouden ook Europese landen hebben gebriefed over de documenten, maar in Jeruzalem verluidt dat niemand toen iets gehoord heeft dat niet allang bekend was. Ook wordt eraan herinnerd dat Netanyahu destijds de Amerikanen aan inlichtingen hielp over de massavernietigingswapens die Iraks president Saddam Hussein in bezit zou hebben. Later, na een oorlog die en miljoen mensenlevens eiste, bleken die wapens nooit te hebben bestaan.
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif twitterde, nog voor Netahyahu zijn speech was begonnen, een plaatje waarmee Netanayhu een paar jaar geleden bij de Algemene Vergadering van de VN een lachwekkende figuur sloeg. Het was de tekening van een bom. ''De jongen die het niet kan laten om weer ''wolf'' te roepen,'' aldus Zarif. ''Hoe vaak kan je de mensen voor de gek houden?'
Netanayhu's speech kwam overigens nadat, zoals nu bekend is geworden, zondagavond twee grote raketaanvallen hebben plaatsgevonden op militaire; doelen in Syrië bij Hama en bij Aleppo. Daarbij werden 200 raketten vernield en 11 Iraniërs gedood. Het is nog niet helemaal duidelijk wie verantwoordelijk was voor de aanvallen. Het meest waarschijnlijk is dat het Israel was.

1 opmerking:

frans zei

Zelf agressie plegen en vervolgens je lxL in wijwater wassen, onmensen zijn het.

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...