woensdag 11 april 2018

Ook de Israelische Arbeidspartij mengt zich in de hetze en verbreekt de banden met Jeremy Corbyn

Gabbay
De leider van Israels Avoda (Arbeid) partij, Avi Gabbay,heeft dinsdag de relaties van zijn partij met de leider van de Britse Labour Party, Jeremy Corbyn, opgezegd. Gabbay, schreef in een brief aan Corbyn dat dit was omdat Corbyn antisemitisme in zijn partij zou hebben geduld en omdat hij een vijandige houding aan had genomen jegens de politiek van Israel.
''Het is mijn plicht om de vijandigheid te erkennen die u hebt getoond jegens de Joodse gemeenschap en de antisemitische uitlatingen en daden die u hebt getolereerd als leider van de Labourpartij in het Verenigd Koninkrijk, '' schreef Gabbay. ''Dit komt dan nog bovenop de erg openlijke haat die u hebt getoond ten opzichte van de politiek van de Staat Israel, waarvan veel te maken heeft met de veiligheid van zijn burgers en het gedrag van zijn soldaten, een politiek waarover de oppositie en de coalitie in Israel het eens zijn.''
Gabbay schreef dat Israel bij de nadering van de Herinneringsdag van de Holocaust (Yom haShoah) aan de verschrikkingen van het antisemitisme wordt herinnerd en dat hij in dat licht de relaties van zijn partij met Corbyn verbrak, maar dat de relaties tussen de twee partijen konden blijven bestaan.
' Gabbay, die uit de burgerlijke partij Kulanu (Wij allemaal) is overgestapt en opeens de leider van de kwakkkelende Avoda partij werd, geeft hiermee blijk van zijn hypocrisie. In het licht van de Holocaust herdenking verbreekt hij de banden, maar dan wel onder meer omdat Corbyn stelling neemt tegen de politiek van Israel. Corbyn zond afgelopen week een boodschap naar de ''Palestine Solidarity Campaign'' die demonstreerde uit solidariteit met de ''Grote Mars van de Terugkeer'' in Gaza. Daarin noemde hij “het doden en verwonden van nog meer ongewapende Palestijnse demonstranten door de Israelische strijdkrachten in Gaza totaal onaanvaardbaar (an outrage)''. Maar Gabbay (''onder mijn leiding zullen nooit Arabische partijen deelnemen aan een regering'', en ''de nederzettingen zijn het ware gezicht van het zionisme'') staat met de meerderheid van zijn partij volmondig achter de door Israel gevolgde politiek van het afschieten van de demonstranten in Gaza.
Maar dat is dus niet alles. De Avoda leider kiest door afstand te nemen van Corbyn ook volmondig partij voor de rechter vleugel van Labour, de volgelingen van Tony Blair, zogezegd. Die voeren al langer een hetze tegen Corbyn, omdat ze terug willen naar de oude, vertrouwde conservatieve koers  en vaak ook omdat ze volmondig partij kiezen voor Israel  Daarbij wordt met name de ''kaart van het antisemitisme''getrokken. Corbyn zou daar niet genoeg tegen optreden. Het gaat om vage klachten, heel veel verzonnen aantijgingen en soms ook zaken die nog dateren van vóór de tijd van Corbyn. Maar wat zonder meer een hoofdrol speelt in dit verhaal, is dat Corbyn, al langer als activist tegen racisme bekend stond en als activist  vóór de Palestijnen, en iemand is die (hoe anders dan Blair) kritiek op het beleid van de Israelische regering niet schuwt.
Dat leidt naar het zoeken van stokken om de hond te slaan. En zo dook onlangs iemand een passage uit Facebook op (uit 2012!), waarin Corbyn stelling nam tegen het verwijderen van een muurschildering zonder dat hem de mogelijk antisemitische ondertonen van die schildering waren opgevallen. Inderdaad, een fout, maar wel een oude. Het leidde tot een demonstratie waartoe de ''Board of Deputies'', de officiële leiders van de Engelse Joodse gemeenschap, op hadden geroepen. En tot  een een tegendemonstratie van Jewish Voice for Labour. Verder ontlokte het feit dat Corbyn deelnam aan een ''seder'' (een traditionele Joodse paasmaaltijd) bij het niet-zionistische en anti-establishment gezelschap Jewdas kreten (in bijna de hele pers) dat dit zijn antisemitische gezindheid zou bevestigen.
Waar dit allemaal electoraal voor Labour toe gaat leiden is vooralsnog onduidelijk. Maar wel heeft het tot scherpe tegenstellingen geleid in Labour zelf en binnen de Bitse Joodse gemeenschap. Het is de moeite waard de commentaren na te lezen op de linkse (Corbyn steunende) site van Jewish Voice for Labour (hier) of te kijken op de site van het clubje Jewdas (hier). Jewish Voice for Labour (met een keur aan Joodse intellectiuelen) is speciaal opgericht om de strijd aan te gaan met de ''Labour Friends of Israel'' en de huidige hetze tegen Corbyn. En de Israelische Avoda heeft door partij te kiezen in deze bizarre ruzie haar burgerlijke truttigheid nog eens krachtig onderstreept.

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...