zondag 8 april 2018

Israels minister Lieberman wil een strafrechtelijk onderzoek naar B'tselem

 Avigdor Lieberman: ''Iedereen in Gaza mag worden doodgeschoten want ze zijn allemaal Hamas''.(Foto Middle East Monitor)

De Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft de procureur-generaal gevraagd een onderzoek in te stellen naar de mensrechtengroep B'tselem, die soldaten had opgeroepen orders te weigeren om op demonstranten in de Gazastrook te vuren.  Dat twitterde Lieberman zondag. De procureur-generaal, Avichai Mandelblit, zou moeten kijken of de leiders van B'tselem zich schuldig hebben gemaakt aan het oproepen tot ongehoorzaamheid met  hun oproep ''om orders te weigeren om de grens te verdedigen''.
 ''Deze subversieve en marginale organisatie probeert samen met de haters van Israel en de internationale media onze soldaten te delegitimeren, terwijl hun gedrag in deze extreem gecompliceerde situatie zowel legaal als moreel juist was,'' volgens Lieberman. ''We gaan daar een eind aan maken.''
B'tselem sloeg terug door de minister scherp te bekritiseren voor zijn uitlatingen in een interview, zondagmorgen, waarin hij stelde dat ''alle manifestanten in Gaza in dienst zijn Hamas en uit naam van Hamas optreden''.
Volgens B'tselem is dat een extreem gevaarlijke opmerking, omdat hij zo in feite zegt dat alle 1,8 miljoen mensen in Gaza geen burgers zijn, en dus allemaal mogen worden neergeschoten en gedood. ''Daarmee laat hij een diepe minachting blijken voor de meest basale morele principes,'' aldus de organisatie.
Afgezien daarvan is B'tselem helemaal niet ongelukkig met de opdracht aan de procureur generaal. Volgens haar is alleen een oproep strafbaar om een legaal commando te weigeren volgens artikel 110 van de Israelische strafwet. En als de procureur generaal een onderzoek zou instellen, zou hij er niet omheen kunnen dat een order om op ongewapende  mensen te schieten volstrekt illegaal is en dus niet onder artikel 110 valt.
Intussen mengde zich nog een derde partij in de opmerking over de illegaliteit van wat zich aan de grens van Gaza afspeelt. De procureur generaal van het International Strafhof (ICC) in Den Haag, Fatou Bensouda, liet in een verklaring weten dat het Hof nauwlettend de gebeurtenissen aan de grens van Gaza volgt en dat elke eventuele begane misdaad onderdeel van een  onderzoek gaat uitmaken. ''Geweld tegen burgers kan een misdaad zijn volgens het Statuut van Rome van het ICC,'' aldus Bensouda. In de verklaring zei ze overigens ook dat dit het geval kan zijn wanneer de aanwezigheid van burgers wordt gebruikt om militaire doeleinden aan het oog te onttrekken. Ze kwam daarmee tegemoet aan klachten die Israel heeft geuit jegens de organisatoren van de demonstratie in Gaza.

Geen opmerkingen:

Militairen plegen nieuwe coup in Sudan

Generaal Burhan in 2020 met de toenmalige Amerikaanse minister Pompeo (Foto State Department) Het leger van Sudan heeft maandagochtend opnie...