maandag 16 september 2024

Elias Khoury 1948 - 2024


 Afgelopen zondag overleed de Libanese schrijver Elias Khoury. Hij was 76 jaar.  Hij was al geruime tijd ziek en ging enkele malen eerder het ziekenhuis in en uit. Khoury schreef niet minder dan 15 romans, drie toneelstukken. en verscheidene bundels kritieken en essays. Hij werd internationaal als een van de grote  Arabisch auteurs beschouwd en doceerde aan drie universiteiten in Beirout, en bovendien aan de Universiteit van New York, the University of Houston, Berkely College, the University of Chicago, Columbia University, Georgetown University, the University of Minnesota, Princeton University, en Londen University. Hij was alom een gewild commentator. Maar hij was bovenal een strijder voor de bevrijding  van de Arabische  wereld van onderdrukking en vóór de Palestijnse vrijheidsstrijd. 

Hij werd in 1948 geboren in Beirout en studeerde eerst geschiedenis in Beirout en promoveerde later aan de Parijse universiteit in de sociale geschiedenis. In zijn jonge jaren was hij een tijdje lid van de Palestijnse organisatie Al-Fatah en nam ook een keer deel aan de strijd. Later nam hij daar afstand van maar bleef de Palestijnse zaak toegedaan. Zijn eerste boek verscheen in 1975. Met het tweede Al-Jabel al-Saghir uit 1977 (De kleine berg) over de Libanese burgeroorlog werd zijn naam gevestigd. Andere werken waren Rihlat Gandhi al-Saghir 1989 (De reis van de kleine Gandhi) over een immigrant van het platteland die de burgeroorlog meemaakt en het in 2000 verschenen Bab al-Shams (Poort naar de zon) dat gaat over de Palestijnen van 1948. Het is een liefdesgeschiedenis van Younis die zijn vrouw Nabila verlaat om in Libanon deel te gaan nemen aan de strijd. Nabila blijft achter in hun gehavende dorp in Galilea. Op een gegeven moment komt hij echter clandestien terug en ontmoet zijn  vrouw in een grot. Daar worden hun kinderen geboren. De grot noemen zij de Poort naar de zon, als symbool voor de standvastigheid en de poort naar de vrijheid. Het werd zonder meer zijn beroemdste boek. Het werd in 2002 verfilmd door de Egyptische cineast Yousry Nasrallah. Het werd in Nederland vertaald door Djûke Poppinga. En in 2013 stichtten Palestijnen en Israeli's die wilden protesteren tegen plannen om op een strategische plaats bij Jeruzalem een nieuwe nederzetting te vestigen een protestdorp dat zij Bab al-Shams noemden. 

Khoury's boeken zijn verschenen in diverse talen waaronder het Engels, Duits, Frans, Hebreeuws, Italiaans, Spaans. Khoury steunde de Arabische Lente en toonde zich destijds verbaasd dat het decennia had geduurd voordat de Arabische massa's het heft in eigen hadden genomen. Meer recent baarde hij opzien door een dag na de inval van Hamas in Israel in de krant Al-Quds al-Arabi te schrijven dat ''de grootste openlucht gevangenis, het belegerde getto van Gaza'' een oorlog tegen Israel was begonnen en nederzettingen was binnengevallen waaruit de kolonisten waren gedwongen te vluchten. De krant Times of Israel sprak er schande van,  maar het was kenmerkend voor Khoury die gecompliceerde zaken ook altijd gecompliceerd bracht, en van verschillende kanten belicht.  

Afgezien van zijn literaire werk was Khoury ook actief als redacteur en commentator. In 1972 begin hij als lid van de redactie van het blad Mawaqif (Standpunten), en van 1975 tot 1979 was hij - samen met de dichter Mahmoud Darwish - redacteur van Shu'un Falastiniya (Palestijnse zaken) het blad van het Palestijnse onderzoeksinstituut. Tussen 1980 en 1985 werkte hij als redacteur bij de Arabische Research Foundation. In de jaren 80 was hij redacteur van al-Karmel en leidde hij de culturele sectie van de toenmalige toonaangevende krant As-Safir. Van 1992 tot 1998 was hij de technisch directeur van het Theater van Beirout. In 1993 nadat As-Safir ten onder was gegaan, switchte hij en werd de eindredacteur van het culturele supplement van de krant An-Nahar. In  die functie bekritiseerde hij onder meer de manier waarop Rafic Hariri, de vroegere Libanese premier, de reconstructie van Libanon na de burgeroorlog ter hand had genomen. Khoury nam nooit een blad voor de mond. In lijn met de aloude Libanese vrijheid van meningsuiting. "Cairo schrijft, Beirout drukt het, en Bagdad leest het'', zo werd ooit gezegd. Khoury heeft daarnaar geleefd. 

Met zijn heengaan verliezen we alweer een toonaangevende figuur uit de geschiedenis van het Palestijnse en pan-Arabische streven naar vrijheid. Het is een langzamerhand uitstervende generatie.     

      

vrijdag 13 september 2024

"Hezbollah trof basis van eenheid 8200 en doodde 22 man''

 

De Arabische newssite Mayadeen heeft donderdag gemeld dat de aanval die Hezbollah uitvoerde om de moord op hun commandant Fuad Shukr te wreken, hun zogenaamde ''Arbaeen'' operatie, uiterst succesvol was verlopen. Zich baserend op ''Europese veiligheidsbronnen'' meldde Mayadeen dat er 22 doden waren gevallen en 74 gewonden. Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah had op 25 augustus gemeld dat het Hezbollah was gelukt tijdens de ''Arbaeen'' operatie de Israelische lichtverdediging te omzeilen en dat zes drones de basis Gilot van eenheid 8200, een elektonische veiligeids- en communicatie dienst. ten noorden van Tel Aviv hadden getroffen. 

Israel ontkende. Het startte met 100 vliegtuigen een uitgebreide serie luchtaanvallen en claimde dat het honderden raketlanceerinstallaties had uitgeschakeld en een grootschalige aanval van Hezbollah had voorkomen. Niettemin hield Hezbollah vol dat het succesvol drones en honderden raketten had gelanceerd Donderdag kon Mayadeen melden dat dat had geresulteerd in 22 doden en 74 gewonden onder de  leden van eenheid 8200. Israel had de basis enkel uren nadat dit was gebeurd volledig afgesloten met een cordon van kilometers breed, waarin niemand zich kon vertonen. Mayadeen had echter vernomen dat - ondanks de stilte die Israel in acht had genomen - de operatie volledig succesvol was verlopen. 

Het ander doelwit van Hezbollah was de luchtverdedigingsbasis Ein Shamr op 40 kilometer van Tel Aviv die volgens Nasrallah ook door een aantal drones was getroffen. De commandant van eenheid 8200, brigade-generaal Yossi Sariel trad donderdag af. Volgens de Israelische pers had het met de gebrekkige nieuwsgaring rond 7 oktober te maken. De site van het Iraanse persbureau Irna meldde het aftreden, en scheen te twijfelen. 

donderdag 12 september 2024

Israeli's maakten veel slachtofffers bij inval in Iraans onderzoekscentrum in Syrië

De plaats Masyaf (Wikicommons)

De Israelische krant Haaretz bracht donderdag een berucht dat Israel een week geleden een speciale operatie heeft uitgevoerd in Masyaf in Syrië waarbij het een gebouw dat toebehoorde aan de Iraanse Revolutionaire Garde is binnengedrongen, papieren en apparatuur heeft buitgemaakt en vervolgens het gebouw heeft opgeblazen. Masyaf ligt ter hoogte de Syrische plaats Hama en ongeveer een dertig kilometer van de zee. Het betreffende gebouw zou een onderzoekscentrum hebben gehuisvest voor chemische wapens en precisie-raketten. De krant citeerde een Midden-Oostendeskundige, Eva Koulouriotis, die ook meldde dat een gebouw van de Syrische militaire veiligheidsdienst was betrokken. 

De aanval zou begonnen zijn met een luchtaanval waarbij de toegangswegen naar het gebied werden gebombardeerd en vervolgens verschenen helikopters die manschappen aan touwen lieten afdalen. Ook de Times of Israel bracht het nieuws. De krant citeerde de oppositionele Syrische televisie die vanuit Turkije meldde dat er gevechten hadden gewoed waarin drie Syriërs waren gedood en tussen de twee of vier Iraniërs gevangen waren genomen. 

Het Syrische Observatorium voor de mensenrechten, dat aan de Syrische oppositie is verbonden, had vanuit Londen gemeld dat een luchtaanval deze week zondag of maandag 25 mensen had gedood en tientallen meer had gewond. Volgens het Observatorium waren er vijf burgers onder de doden, vier Syrische militairen, twee Syrische leden van Hezbollah, 11 Syriërs die werkten voor Iraanse milities en drie individuen die niet geïdentificeerd waren. Isarel heeft heel vaak luchtaanvallen uitgevoerd op Syrische en Iraanse doelen, maar het Observatorium sprak van de zwaarste luchtaanval sinds het begin van de oorlog in Gaza.

Het gebied bij Masyaf is eerder aangevallen door Israel. Volgens Israel bevatte  het een research centrum voor de vervaardiging van land-raketten. Volgens Amerika zou er ook onderzoek zijn gedaan naar de vervaardiging van gifgassen, iets wat Syrië stteds heeft ontkend.  

woensdag 11 september 2024

Tulkarm en nu ook Tubas weer bezet, ook weer zeven doden bij twee luchtaanvallen

Vijf doden in Tubas

 Updated - Israelische troepen hebben hun bezetting van Tulkarm geprolongeerd. Het was de tweede bezetting nadat Tulkarm eerder vanaf 28 augustus tien dagen onder bezetting had geleefd. Daarbij waren acht mensen gedood, veel straten vernield, evenals winkels en huizen en natuurlijk water- en elektriciteitsleidingen en rioleringen. Dinsdag kwamen ze weer terug om het nog eens over te doen. Twee mensen werden gedood, van wie nu ook de vrouw is geïdentificeerd. Haar naam was Hiba Halawa. Ahmed Majdouba (24) was al eerder geïdentificeerd. Dinsdag werd ook opnieuw het regeringsziekenhuis Thabet Thabet belegerd, het gebouw van de Rode Halve Maan bestormd en ontruimd en vijf hulpverleners van de Rode Halve Maan gearresteerd. Woensdagavond werd nog een auto in Tulkarm getroffen door een bom uit een drone.  Er werden twee lichamen uit de auto geborgen. 

Woensdag werd ook Tubas weer bezet. Het begon begon met een bombardement door een vliegtuig of een drone, terwijl er van alles over de stad vloog, helikopters, vliegtuigen en drones. Vijf jongeren werden gedood, te weten Mohammed Said Hussein Sawafta (19), Majd Burhan Jamil Sawafta (23), Qaid Saeb Rateb Sawafta (24), Yassin Ahmed Ali Sawafta (22) en Talaba Mahmoud Jamil Basharat (18). Ambulancemedewerkers slaagden erin de lichamen te verzamelen, hoewel de Israeli's de ambulances zelf verhinderden dichterbij te komen. Het bombardement was het begin van een bestorming van Tubas, waarbij de buitenwijken werden bezet, het Turkse  regeringshospitaal werd omsingeld en afgesloten voor het verkeer, een uitgaanverbod werd afgekondigd voor de hele stad en troepen werden gestationeerd in het noordelijke deel van de stad. 

Sinds het begin van de grootscheepse inval van 28 augustus zijn nu 50 mensen gedood: 21 in Jenin, 11 in Tulkarm, 13 in Tubas, drie in Hebron, de Turks-Amerikaanse Aysenur in Beita en een vrouw in Nablus. Het dodental op de Westoever is sinds 7 oktober gestegen naar 702. 

In Ramallah werd een huis gevorderd door het leger en de familie van het huis werd gearresteerd. In Burin werden olijfbomen omgehakt en verbrand door kolonisten uit de nederzetting Yitzhar. Dertig mensen werden linkse en rechts opgepakt van de Westoever. Bij de Israelische ''oupost'' (niet goedgekeurde nederzetting) Assaf werd de 24-jarieg Geri Gideon Hanghal gedood door een vrachtauto. Hangahl behoorde tot de Bnei Menashe Joden uit India. De chauffeur gaf expres gas. Hij werd neergeschoten en gearresteerd. Rechter Solberg van het Israelische hooggerechtshof, zelf een kolonist, heeft dinsdag het beroep verworpen van de familie Gheith uit Silwan in Oost-Jeruzalem tegen hun uitzetting uit het huis waar ze al generaties woonden. Drie families (15 mensen) staan nu op het punt te worden verdreven. 

In Gaza zijn volgens het ministerie van Gezondheid van Gaza in de afgelopen 24 uur tenminste 64 mensen gedood en 104 gewond. Bij die 64 zijn niet alleen de 19 getelde doden van Mawasi begrepen, maar ook tenminste 22 anderen die niet zijn gevonden en ook nooit meer gevonden kunnen worden omdat ze zijn verbrand of verdampt in de ontploffing van de 2.000 kg wegende clusterbom(men) die zijn gebruikt in de aanval. Volgens de telling van het ministerie zijn er nu 41.084 slachtoffers in Gaza. Bij de aanvallen van vandaag vielen er nog 14 slachtoffers bij een aanval op een school in Nuseirat en 13 bij aan aanval op een huis in het Mawasi-gebied. Bij een reddingsoperatie verongelukte een Israelische helikopter in Rafah. Er waren twee doden en zeven gewonden. In Noord-Gaza werd de inentingscampagne voortgezet, er zijn nu 530.000 kinderen en heel Gaza die het vaccin hebben ontvangen.

dinsdag 10 september 2024

Opnieuw een aanval op Mawasi-kamp en Aysenur werd ''per ongeluk'' doodgeschoten

De ''kloof'' van 9 meter diep.

 Israel heeft maandagmorgen een nieuwe misdaad aan zijn al lange lijst van gruwelijkheden jegens de mensheid toegevoegd. Het bombardeerde om drie uur 's nachts het tentenkamp al-Mawasi in Khan Younis dat al lang geleden als ''veilige zone'' was aangemerkt, maar dat nooit is geweest, Over de gebruikte munitie zijn de deskundigen het niet eens, Reuters spreekt van vijf of zes raketten, al-Jazeera zegt te hebben vastgesteld dat een Amerikaanse 2.000 kilo zware clusterbom is gebruikt. Feit is dat zo'n 20 tenten werden opgeblazen en een een gat werd geslagen van 10 - 15 meter diep en de afmetingen van een klein voetbalveld. Het roept herinneringen op aan de keer in juni dat Israel Mohammed Deif in de buurt had gesignaleerd tezamen met Yahya Sinwar en ruim 100 mensen werden opgeofferd. Dat gebeurde eveneens door al-Mawasi te bombarderen  - met vooralsnog onbekend resultaat. Of de keer (ook in juni) dat niet minder dan 274 mensen in Nuseirat (midden-Gaza) werden platgegooid om vier Israelische gijzelaars te bevrijden.

Ditmaal werden 19 lichamen geborgen, maar een onbekend aantal mensen ligt nog onder het zand, vrijwel onbereikbaar voor hulptroepen.  Aanvankelijk werden meer dan 40 doden genoemd en ruim 60 gewonden. De  burgerwacht van Gaza ging zelfs uit van 65 doden. Hele families zijn onder het zand verdwenen, mensen en kinderen werden in stukken gereten en in bloederige plastic zakken afgeleverd, of in het pandemonium verbrand. Omstanders groeven in de nacht met hun handen naar vermisten. De aanleiding was dit keer dat Israel de aanwezigheid van Samer Abu Daqa vermoedde evenals die van Osama Tabash en Ayman Mabhouh, alle drie belangrijk geachte Hamasleden. Abu Daqa zou ook een rol hebben gespeeld op 7 oktober. Hamas noemde de aanwezigheid van de drie een aperte leugen.  

Clusterbom van 2.000 kg

De gezondheidsautoriteiten van Gaza hielden het er echter op dat in de afgelopen 24 uur 32  men zijn gedood. Daaronder waren ook vijf mensen die rond een eetstalletje in Noord-Gaza stonden. De grens van 41.000 werd hoe dan ook overschreden, het aantal is nu 41.020 doden. Er zijn meer dan 10.000 vermisten en 94.925 gewonden. In het noorden kwam intussen de polio inentings-operatie maar moeizaam op gang. VN-kolonnes werden onder meer tegengehouden in het Netzarim corridor.

De Rode Halve Maan bestormd
Tulkarm - Op de Westoever kwam een nieuwe operatie in Tulkarm op gang., een herbezetting. Het leger bestormde de stad in de morgen en blokkeerde alle in- en uitgangen van het Nour Shams-vluchtelingenkamp, terwijl sluipschutters plaatsnamen op daken. Talloze winkels kregen de order dat ze moesten sluiten, het Thabat Thabet ziekenhuis werd opnieuw belegerd en de meegebrachte bulldozers begonnen de straten opnieuw om te ploegen. In de loop van de middag werden twee doden aangeleverd in het ziekenhuis, een man en een vrouw De man werd geïdentificeerd als Ahmed Majuba, de vrouw werd nog niet geïdentificeerd. Er waren zeker tien gewonden die eveneens naar het ziekenhuis werden gebracht. Later op de dag werd het centrum van de Rode Halve Maan bestormd, één hulpverlener werd neergeschoten. De overige hulpverleners moesten het gebouw verlaten, twee van hen werden gearresteerd.

 Aysenur - Israel voerde maandag ook een aanval uit op de Wesr-Bekaa vallei in Libanon. Daarbij werd een Hezbollah-functionaris, Mohammed Qassem al-Shaer gedood. Verder maakte het Israelische leger bekend dat een voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat de uit Seattle afkomstige Aysenur Ezgi Eygi per ongeluk is gedood door een kogel die was bedoeld voor iemand die een centrale plaats innam bij de protesten. De Amerikaanse, die ook de Turkse nationaliteit had, werd doodgeschoten met een kogel in haar hoofd tijdens een vreedzaam protest tegen de onlangs door de Israelische regering erkende illegale nederzetting Evyatar op het land van de plaats Beita. Zeventien Palestijnen waren haar daarbij al voorgegaan. Aysenur was ''indirect onbedoeld getroffen'' door een schot dat was bedoeld voor iemand anders. 

Dit oordeel geeft goed de schandalige manier waarop dit bij dit soort onderzoeken wordt gelogen  weer, want diverse ooggetuigen gaven aan dat de Aysenur vrijwel helemaal alleen apart stond en dat er op het moment van het schot helemaal niets (meer) aan de hand was.  Uieraard werd het ''onderzoek'' vooral voor de Amerikanen uitgevoerd. En ja hoor, minister van Buitenlandse Zaken Blinken hapte toe. Zijn  oordeel was: dat de dood van Aysenur Eygi ''onuitgelokt en niet gerechtvaardigd'' was geweest. Hij gaf Israel de raad ''fundamentele veranderingen'' aan te brengen in de manier waarop ze opereren op de Westoever. Nou als dat geen ernstige kritiek is. Israel zal zich dat toch wel aantrekken??


maandag 9 september 2024

Zeshonderddertigduizend kinderen gaan weer een jaar niet naar school

Zo zagen UNRWA scholen eruit in 2018

Het was deze maandag de eerste schooldag geweest in Gaza, 39.000 kinderen zouden voor het eerst naar school zijn gegaan. Helaas ging helemaal niemand naar school, want er zijn geen scholen meer, en ook geen leerprogram en geen examens of wat dan ook. Tweeënnegentig procent van de scholen is vernietigd, er is dus eigenlijk helemaal niets. Bovendien zijn 11.500 leerlingen inde afgelopen 11 maanden gedood. evenals 750 leerkrachten. Het betekende dat 630.000 kinderen van diverse leeftijden niet alleen niet naar school hoefden maar ook - voor het tweede jaar - niet konden.   Ook geen universiteiten trouwens, die zijn allemaal opgeblazen. Gezellig thuisblijven is er ook niet meer bij, want het grootste deel van de bevolking a Gaza is - meerdere malen - ontheemd. Wat moeten die kinderen de hele dag doen? Dat is een grote vraag want als ze gaan spelen en worden de vaak uitgezocht door sadistische Israelische snipers. Zoals dat meisje dat geveld werd en met haar rolschaatsen nog aan dood werd afgeleverd in een ziekenhuis. Er is maar één ding erger dan het gemis van scholen en dat is gebrek aan eten. Twee miljoen mensen hebben dringend behoefte aan eten dat in de maand augustus bijna geen enkele keer werd geleverd. Ook waren er hartekreten dat er niet genoeg brandstof was, voor de ziekenhuizen en ook de ambulances in Noord-Gaza dreigen stil te komen te staan. 

In de tussentijd waren er maandag weer 20 slachtoffers in Gaza. De teller staat nu op 40.988. Israel voerde zondagavond ook een aanval uit op een aantal chemische instellingen ten westen van Hama in Syrië. Er werden daarbij 18 mensen gedood (van wie een aantal burgers) en 37 gewond. Volgens Israel zou een van de instellingen een chemisch laboratorium zijn dat werkte in opdracht van Iran. Iran heeft dat ontkend. Er zou ook schade zijn toegebracht aan water- en elektriciteitsleidingen en auto's. In Israel werden maandag twee militairen niet ernstig gewond door drie raketinslagen in de noordelijke plaats Shlomi. Verder werd een hoog gebouw in Nahariya getroffen door een drone. Israel voerde zelf aanvallen op een drietal doelen in Libanon.

Hizma

Op de Westoever werd een huis gesloopt in Hizma, ten noordoosten van Jeruzalem. Zes mensen werden met geweld verdreven. Ook een huis in Silwan moet er aan geloven. Op 27 augustus sloopten ze een huis in Silwan. Sinds 1 januari is dat het 128ste. Het aantal huizen dat sinds 7 oktober in Silwan (Oost-Jeruzalem) is gesloopt, is aanzienlijk gestegen. Het plaatsje Khirbet Zanuta, een Bedoeïenendorpje in Masafer Yatta, werd maandag aangevallen door kolonisten. De ongeveer 300 bewoners van Zanuta waren pas onlangs teruggekeerd na, net als een aantal andere Bedoeïenennederzettingen, na 7 oktober te zijn  verdreven.  

vrijdag 6 september 2024

Leger vertrekt uit Jenin en Tulkarm maar twee mensen gedood in de buurt van Nablus

 

De Israelische troepen zijn vrijdag na tien dagen vertrokken uit Tulkarm en Jenin, waar ze vooral in de laatste plaats een gigantische puinhoop hebben achtergelaten. Burgemeester Nidal Obeidi vergeleek ht met de effecten van een aardbeving. Hij zei dat de bulldozers meer dan 20 kilometer wegen, riolering, elektriciteitskabels en waterleidingen hebben vernield. De rommel opruimen gaat wel redelijk snel, meende hij, maar het herstel van alles wat kapot gemaakt is gaat maanden duren. Volgens hem was wat er in Jenin was aangericht gedaan in het kader van de ''collectieve bestraffing''.  En je kan aan de zwaarte van de vernielingen afleiden wat de bezetting van plan is, dat komt neer op het deporteren van de bevolking in overeenstemming met hun plannen.

Het vertrek uit Jenin en Tulkarm ging echter gepaard aan de omgeving van Nablus, nadat daar overigens ook zoekacties in de Askar- en Balata-kampen waren geweest. Vrijdag was de plast Beita aan de beurt. Ook daar zijn in een recent verleden negen doden gevallen bij confrontaties en vrijdag gebeurde dat opnieuw. Om onverklaarbare redenen werd de 26-jarige Turks-

Aysenur Ezgi Eygi
Amerikaanse Aysenur Ezgi Eygi door een kogel in het hoofd getroffen, terwijl ze zich ver van het strijdgewoel bevond. Ze werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar daar overleed ze. Ze was pas dinsdag gearriveerd als deelnemer aan de Far'a campagne van de Internationale Solidarity Movement  (ISM) om de boeren te beschermen tegen wandaden van kolonisten en het leger. Sinds in 2003 Rachel Corrie door een bulldozer in Gaza was platgereden en in 2004 Tom Hurndall door het hoofd was geschoten, was het niet meer voorgekomen dat vrijwilligers van ISM waren gedood. Haar dood werd door de Turkse president Edogan als '' moord'' bestempeld. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zei dat hij de dood betreurde, maar dat hij niet zou reageren voordat was onderzocht wat er gebeurd was. Dit onderzoek wordt gedaan door het Israelische Bezettingsleger. Het resultaat zal vermoedelijk ongeveer ze uitvallen als in het geval van Shireen Abu Akleh, de journalist die verleden jaar in Jenin werd vermoord. 

Bana Bakr
 Vrijdagavond waren kolonisten actief in de plaats Qaryut, ten zuiden van Nablus. Ze vielen huizen aan en bekogelden die met stenen en ze schoten een jonge man in zijn arm. Maar op een gegeven moment werd ook de 13-jarige Bana Amjad Bakr getroffen. Ze werd nog naar het ziekenhuis in Nablus gebracht maar ze was al overleden ten ze daar aankwam. Volgens haar vader was het meisje gewoon binnen, en keek ze uit het raam  toen ze werd geraakt.  Het Israelisce leger bestormde ook Burin, in de buurt van Nablus, waar huizen werden binnengevallen en tenminste één persoon werd gearresteerd. Er waren nog meer Israelische activiteiten. In Husan bij Bethlehem werd een meisje door een fragment van een kogel geraakt in haar onderbuik. In Jericho werden ijzeren hekken geplaatst op twee plaatsen waar je de stad kon binnenrijden. En in de plaats Dir Dibwan, ten oosten Van Ramallah staken kolonisten diverse auto's in brand. 

In Gaza werd de inentingscampagne - intussen verplaatst van Midden naar Zuid-Gaza - voortgezet. Ook de bombardementen en beschietingen gingen gewoon door, er werden vrijdag tenminste 33 mensen gedood. De VN waarschuwde intussen dat de toestand in Gaza voor één miljoen mensen ''erger dan catastrofaal'' is. Woordvoerder Dujarric zei dat niemand van dat miljoen in augustus voedsel aangeleverd heeft gekregen. Er zijn intussen 40.878 geregistreerde slachtoffers in Gaza.

donderdag 5 september 2024

Weer vijf doden door een drone in Tubas, éen van hen is de zoon van Zakaria al-Zubeidi

Vijf ui Tubas, de meest linkse is Mohammed Zubeidi, de zesde man is zeer zwaar gewond

 Militairen van het Israelische bezettingsleger hebben donderdag vroeg in de ochtend een drone afgevuurd op een auto in de stad Tubas. Daarbij werden vijf jongeren, inzittenden van de auto, gedood. Een zesde en zevende werden gewond, één van hen  levensgevaarlijk. De droneaanval viel samen met een actie van het leger in het zuidelijk van Tubas gelegen Far'a kamp, dat werd bestormd door troepen én bulldozers. Vijf lichamen konden later door paramedici van de Rode Halve Maan worden geborgen. Het waren Ahmed Fawaz Abu Dawwas (24), Muhammed Awad Abu Juma (30), Qusai Maji Abdul Razeq (26), Mohammed Nazmi Abu Zagha (23), en Mohammed Zakaria al-Zubeidi (21). De laatste is afkomstig uit Jenin. Hij is de zoon van Zakaria Zubeidi, één van de zes die via een tunnel ontsnapten uit de zwaar bewaakte Gilboa-gevangenis maar een week later werden gepakt. Hij is een oud-directeur van het befaalmde Freedom Theater en een commandant van al-Fatah, hij zit nog vast. Zijn broer Daoud Zubeidi (40) werd in mei gedood bij een Israelische invasie van het kamp in Jenin. 

Eerder vanmorgen werd een jongeman in het Far'a-kamp met meer dan één kogel neergeschoten en met een bulldozer verplaatst terwijl de troepen ambulancepersoneel op een afstand hielden. Zijn toestand is onbekend. De troepen kwamen met een D-9 bulldozer en deden wat ze overal deden, infrastructuur en straten vernielen, huizen binnenvallen en mensen aanhouden die werden meegenomen om te worden verhoord Er valt niet veel meer over te melden. In Tulkarm was hetzelfde aan de gang. Intussen werden de namen bekend van de twee die dinsdag in Tulkarm waren gedood met een aanval op een huis, waarbij het bezettingsleger een Energa-raket had afgeschoten. Het waren Rami Hatem Abbas (37) en Nour Hassan Zayet (24). Het aantal slachtoffers van de inval op de Westoever is nu 39: 21 in Jenin, 8 in Tulkarm, 7 in Tubas en 3 in Hebron. Sinds 7 oktober van dit jaar zijn er 699 doden. 

Volgens al-Jazeera hebben de Israeli's intussen rond de 4.000 mensen 'at gunpoint' uit hun huizen in het kamp Jenin gejaagd en hen naar omliggende dorpen gebonjourd. 


dinsdag 3 september 2024

Netanyahu laat tijdens de invasie van de Westoever zijn bedoelingen zien


Netanyahu gaf gisteren een persconferentie om zijn straatje schoon te vegen van de schuld van de dood van de zes gijzelaars. Hij zei dat de dood van de zes niet was veroorzaakt doordat de Israeli's naderden,  ze waren alleen maar dichtbij. Ook maakte hij zich sterk voor het behoud van de Philadelphi-corridor, waarlangs Hamas ''zijn zuurstof'' aangeleverd zou krijgen. Zijn toevoeging van de eis dat dit corridor in handen van Israel zou blijven, had geleid tot het uitblijven van de ondertekening van de akkoorden voor een staakt-het-vuren en uiteindelijk tot de dood van de zes. Maar het opmerkelijkst was de kaart die de premier gebruikte. Netanyahu is dol op kaarten in zo'n geval, denk aan de ''Iraanse bom'' die al in  de jaren negentig bij zijn presentatie bij de Verenigde Naties op ontploffen stond. Ditmaal had hij een kaart van Israel waarop wèl de Gaza-strook stond afgebeeld, maar waarop de Westoever was uitgeveegd. Er was slechts één groot Israel op te zien. Zoiets moet ongetwijfeld overeenkomen met zijn diepste wens: weg met het gezeur van een Palestijnse staat.

  Toevallig viel het ook nog eens samen met de grootste invasie die Israel in 20 jaar op de Westoever uitvoert. Op de zevende dag ervan viel het Israelische bezettingsleger opnieuw Tulkarm binnen en begon nieuwe straten te vernielen. Ondertussen werd een uitgaansverbod voor de inwoners gehanteerd. De 15-jarige Abdullah Muhammad Kanaan werd met door een sniper doodgeschoten toen hij met zijn vader in de vroege ochtend terugkwam uit de moskee, zijn vader werd gewond. Later in de middag werd de plaats Danaba ten oosten van Tulkarm bezet. Een huis werd belegerd en uiteindelijk werd een Energa raket erop afgevuurd. Twee jongeren werden gedood, hun namen zijn (nog niet) bekend. 

In Jenin werd eveneens de bezetting gehandhaafd. Maandagavond werd in Kafr Dan een meisje van 16 neergeschoten. De  militairen lieten haar, zoals dat gaat, liggen tot ze was doodgebloed. Het was Lujain Osama  Musleh. Een andere teenager werd gewond. In Jenin-stad openden militairen het vuur op een auto met journalisten, twee werden aan hun handen gewond. In Kafr Dan werd ook een huis verwoest. Het bestuur van de universiteit van Bir Zeit protesteerde bij de bezettingsautoriteiten tegen het doorzoeken van de universiteit, waarbij veel zaken werden meegenomen. In Hebron namen gelovige Joden bezit van de Ibrahimi-moskee en hielden er een dienst of mogelijk een feest met muziek. De moskee is intussen weer voor de gelovige moslims beschikbaar. In Turqumiya werd een ijzeren hek geplaatst dat de bewegigsvrijheid van de dorpeling ernstig aantast. Het aantal slachtoffers van de inval is nu gestegen tot 35: 20 in Jenin, acht in Tulkarm, vier in Tubas en  drie in Hebron.

maandag 2 september 2024

Een hevig maar kort protest, en een nog steeds ernstige situatie op de Westoever

Tel Aviv, zondagavond
 Ach, het grote protest is alweer op zijn retour. Zondagavond waren er, na de vondst van zes dode gijzelaars, volgens de kranten 280.000 mensen op de been in Tel Aviv om te eisen dat de regering-Netanyahu nu een staakt-het-vuren overeenkomst tekent. Fay waren niet zoveel mensen als in 1982 om te protesteren tegen de moorden in Sabra en Chatilla (Beirout) - maar toch. Maandag was er een algehele staking, gesteund door de landelijke vakbond Histadruth, waaraan ook de scholen die net begonnen waren evenals de universiteiten, en niet te vergeten, de luchthaven Ben Gurion meededen. Maar Netanyahu en minister Smotrich hadden een petitie bij het hooggerechtshof ingediend om de staking verbieden en die leidde ertoe dat de rechters opdracht gaven om 2,30 Israelische tijd te stoppen. Zo geschiedde. Het was weer business as usual - of zou het wachten zijn op een nieuwe ingreep van de regering Biden.

In Gaza was het weer een dagje polio-vaccineren. In Midden-Gaza dan, zondag werden er 87.000 kleine kinderen geënt. Over vier weken moet het nog eens. Maar elders werd gewoon gebombardeerd. Zo werd in Noord-Gaza de Safad-school platgegooid. Dat was al twee keker eerder gebeurd, maar nu was hij echt plat, 11 mensen die hem als schuilplaats gebruikten kwamen erbij om. Er waren meer aanvallen in Noord-Gaza. Het dodental staat nu op 40.768.

Op de Westoever was maandag dat zesde dag van de invasie. Er werd gemeld dat in Tulkarm het vernielen van de straten nog steeds doorging. Het westelijke deel van de stad was nu aan de beurt, de straten rond de al-Alimi rotonde met name. Ook de twee ziekenhuizen. het al-Israa hospitaal en het Thabet Thabet Regeringshospitaal werden nog steeds belegerd. In Jenin verlieten de troepen het oostelijke deel van de stad, maar begonnen zij meer naar het westen straten om te woelen. Er was nog steeds geen water, elektriciteit of voedsel. Er werd met scherp op journalisten geschoten toen het leger oprukte naar de Cinema-rotonde. Twee journalisten raakten gewond

Zondagavond werden Abdullah Nasser Hammou en Mohammed Mahmoud Hammou doodgeschoten toen zij per scooter brood ronddeelden in Kafr Dan ten westen van Jenin. In Silat Harithiya, eveneens ten westen van Jenin, werd diezelfde avond Laith Marwan Shawahneh gedood bij een aanval met een drone. Maandagochtend werd in het Regeringshospitaal het lichaam ingeleverd van de 50-jarige Ayman Rajeh 'Abed. Hij was nog aan zij handen geboeid en zijn lichaam vertoonde tekenen van mishandeling. Hij was die ochtend opgepakt in Kafr Dan. In de ochtend werden het dorp Deir Abu Daif en Yanoun ten oosten van Jenin bestormd, en werd de ex-gevangene Yahya Zubeidy opgepakt, een broer van Zakaria Zubeidy. De belegering van de ziekenhuizen bleef gehandhaafd.

Afsluiting in Hebron

In Hebron werd zondag Mohannad Mohammed al-Aswad geëxecuteerd toen na een belegering een Energa-raket werd afgevuurd op zijn huis. Al-Aswad zou de uitvoerder zijn geweest van de aanslag met een autobom waarbij drie Israeli's werden gewond. Eerder doodde Israel al twee Palestijnen die betrokken waren bi de aanslagen in Gush Etzion en Karme Tzur.  Ook werd Hebron volledig afgesloten van de buitenwereld. Er werden 36 mensen uit verschillende plaatsen opgepakt, vooral uit Hebron. Volgens de Vereniging van Gevangenen en de Commissie van (ex)Gedetineerden zij de afgelopen dagen zeker 110 mensen opgepakt. Er zijn nu 30 mensen gedood bij deze invasie: 19 in Jenin, vier on Tulkarm, 4 in Tubas en drie in Hebron. 

zondag 1 september 2024

Op de Westoever is sprake van een oorlogssituatie

Jenin

 Op de vijfde dag van de invasie die het meest morele leger ter wereld bezig is uit te voeren op de Westoever is vooral de situatie in Jenin nijpend. De zware D-9 bulldozers hebben in vier dagen 70% van alle wegen totaal kapotgereden. en veranderd in een landschap als van Gaza, een onherkenbaar maanlandschap.  Meer dan 20 kilometer elektriciteitskabels, riolering en waterleidingen zijn verwoest. Het leger heeft tientallen woningen en winkels vernield en gaat daar mee door. Opnieuw werden zondag tientallen, wellicht honderden mensen uit hun huizen gejaagd. Ze werden verteld dat ze over de heuvels dienden te  verdwijnen. Lege huizen werden onderste boven gehaald en in sommige gevallen als militaire posten ingericht. De groentemarkt van Jenin brandde af.  De ziekenhuizen werden nog steeds belegerd en de Palestijnse Halve Maan werd te hulp geroepen om patiënten te evacueren uit het regeringshospitaal. Vanwege het gebrek aan elektriciteit dat een deel van de functies van het ziekenhuis uitschakelde, werden de overgebracht naar het Razi-hospitaal. Twee jongeren raakten gewond door geweerschoten. Later, aan begin vande avod werden in Kafr Dan, ten westen van Jenin, twee mannen op een scooter door het leger doodgeschoten. Ze waren klaarblijkelijk brood aan het distribueren. Met de dood van de twee stijgt het aantal doden van de invasie tot 25, 16 in Jenin, vijf in Tulkarm en vier in Tubas. Sinds 7 oktober zijn er nu 679 doden op de Westoever.

Groentemarkt in Jenin
Onderdehand bleef de stad voor de vijfde achtereenvolgende dag verstoken van water, voedsel, elektriciteit en internet. En intussen liet ook het verzet van zich horen, zaterdag werd een Israelische militair in een schietpartij in Jenin gedood en werden er drie gewond. Zondag werden drie Israelische politiemensen in een auto bij Tarqumiyah waarschijnlijk vanuit een rijdende auto onder vuur genomen. Twee, een man een een vrouw overleden  ter plekke, de derde stierf tijdens het vervoer naar het ziekenhuis. Een dag eerder werden drie Israeli's gewond bij twee aanslagen met autobommen. De twee daders, uit Hebron, werden zoals ik gisteren al meldde, door Israeli's doodgeschoten. 

De daden van verzet wakkerden het gevoel aan dat de oorlog in Gaza zich naar de Westoever aan het verplaatsen is. Berichten uit andere plaatsen laten zien dat het langzamerhand niet meer alleen Tulkarm, Jenin en Tubas betreft, maar de hele Westoever.  Zo werden zaterdag zes mensen opgepakt on Hebron, van wie drie vrouwen. Een jongen werd neergeschoten en een journalist werd opgepakt bij de Ibrahim moskee. De plaats Idhna, in het Hebron gouvernoraat, werd van de buitenwereld afgesloten en doorzocht, waarschijnlijk in  verband met het zoeken naar de dader(s) van de schietpartij op de die agenten. De hele provincie Hebron werd afgesloten van de rest van de Westoever. Ook in Jericho kwamen de auto's van het bezettingsleger, ze werden geparkeerd op de de oprit van het Hisham paleis. En dan te bedenken dat de hele bezetting van de Westoever in juli door het Internationale Hof van Justitie illegaal werd genoemd(!) 

Zes dode gijzelaars

In Gaza was een staking van de vijandelijkheden gedurende een dagdeel aan de gang in verband met de inenting van kleine kinderen met het polio-vaccin. Desondanks werd er toch wel gebombardeerd, onder meer op het Ahli-ziekenhuis in Noord-Gaza. In Israel veroorzaakte de vondst van zes nieuwe dode gijzelaars grote opwinding. Het blijft verrassen dat de dood van - inmiddels 40.738 Palestjjnen, waarvan alleen al in de afgelopen 24 uur 71 - ook in andere westerse landen in het niet verzinkt bij de dood van zes dode Israeli's. Maar dat is nu eenmaal niet anders. Israel zegt dat de zes, die gevonden werden in een gang in Rafah, door het hoofd zijn geschoten. Het lijkt verstandig daarover enige twijfel te blijven koesteren, er zijn geen objectieve waarnemers bij. En op zijn minst staat vast dat Hamas meerdere malen heeft aangeboden hen uit te ruilen, en in mei een akkoord daarover te tekenen, maar dat dit steeds werd gefrustreerd doordat Netanyahu zijn eisen bijstelde. 

Elias Khoury 1948 - 2024

 Afgelopen zondag overleed de Libanese schrijver Elias Khoury. Hij was 76 jaar.  Hij was al geruime tijd ziek en ging enkele malen eerder he...