zaterdag 13 juli 2024

Israel wilde Mohammed Deif raken maar doodde meer dan 100 burgers in Mawasi


Het slagveld in Mawasi 

 Israel heeft opnieuw een slachtpartij geleverd. Inlichtingen van het leger gingen uit van de aanwezigheid  van Mohammed Deif ''ergens'' in het gebied van Mawasi bij Khan Younis, waar tentenkampen zijn verrezen omdat het door Israel was aangewezen als ''veilig gebied''. Mohammed Deif is de militaire commandant van de Ezzedin al-Qassam Brigades en na Yahya Sinwar de meest gezochte man van Hamas. Wat dat betekende hebben ze in Mawasi mogen ervaren. Het was rustig in Mawasi, maar ineens werd uit het niets een aantal raketten gedropt. Sommigen spreken van vijf stuks. Israelische kanonneerboten voor de kust openden een barrage. En toen alles weer een beetje rustig werd en de burgerwacht aanstalten maakte de slachtoffers te gaan verzamelen en redden waren er nog quadcopters die het vuur op hen openden en een aantal burgerwachten doodden. 

Het voorlopige aantal doden werd volgens het regerings mediabureau op zo'n 70 geraamd, maar volgens ooggetuigen lag het veel hoger, in de buurt van 120. Het aantal gewonden was voorlopig onbekend maar uiteraard ook erg hoog. Het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis meldde op een gegeven moment dat ze 90 gewonden binnen hadden kregen en er niet meer konden hebben. Ook enkele ziekenhuizen in Rafah hadden gevallen binnengekregen. Volgens Israel was het allemaal binnen de norm. Volgens de schietinstructies van het Israelische leger is een aantal onschuldige dode omstanders van 100-120 gewettigd als het om een hoge Hamas-functionaris gaat. Het is onduidelijk of Mohammed Deif en een man die bij hem zou zijn geweest, zijn getroffen. Volgens Mohammed al-Zuhri, een hoge Hamas-functionaris, was het gericht dat hij in Mawasi was gewoon ''onzin''. 

Het transporteren van slachtoffers

Het was helaas niet het enige Israelische slachtveld van zaterdag, de shabbat. Na de terugtrekking van het leger, vrijdag,  uit de wijken Tel al-Hawa en Sabra van Gaza-stad naar de westelijke kustweg werden opnieuw tenminste 60 lijken geborgen. En er zijn er nog veel meer want er liggen er nog veel tussen het puin van de recent kapotgeschoten huizen. De burgerwacht kan de overdaad niet aan en liet opnieuw horen meer materieel en mensen nodig te hebben om de boel op te kunnen ruimen. Afgezien daarvan waren er zaterdag 15 slachtoffers van een aanval op een kleine gebedsruimte in het Shati-kamp in Gaza-City. Ook waren er weer vijf slachtoffers waaronder twee kinderen in Deir al-Balah, waar een huis werd getroffen en een aantal gewonden in Nuseirat. Ik moet zeggen dat ik een nieuw getal kan noemen van het aantal gedode slachtoffers, maar ik vind het eerlijk gezegd onzin. De werkelijke tol moet niet rond de 38.500 liggen maar zeker 10 of 15.000 hoger. Laten we het voorlopig op 50.000 schatten.

In de plaats Abwein bij Ramallah op de Westoever schoten de Israeli's de 26-jarige Ali Muwaffaq Muzahem dood bij een razzia. In Noord-Israel stierf een 33-jarihe reservist aan een verwonding die hij donderdag opliep bij een Hezbollah-aanval op een artilleriepositie.  Eerder werd een echtpaar op de Golan-hoogvlakte in hun auto gedood door een drone. In het Libanese dorp Kfar Kila werden twee leden van de shi'itische Amalbeweging, een zusterbeweging van Hebollah, gedood door een Israelische drone. 


Geen opmerkingen:

Leger vertrekt uit Jenin en Tulkarm maar twee mensen gedood in de buurt van Nablus

  De Israelische troepen zijn vrijdag na tien dagen vertrokken uit Tulkarm en Jenin, waar ze vooral in de laatste plaats een gigantische pui...