donderdag 11 juli 2024

Israel werkt waarschijnlijk aan de liquidatie van Gaza-stad

 
         Shuja'iyya

Israel is bezig om te vernielen wat er in Gaza-stad nog overeind stond. Postkantoren, scholen, politiebureaus worden systematisch platgebombardeerd. Er zijn  ook alweer nieuwe voorraden bommen van 500 pond gearriveerd uit Amerika, al zijn de zwaarste bommen van 2000 kg, de zogenoemde blockbusters door president Biden nog niet vrijgegeven. Ze zouden teveel onschuldige slachtoffers kunnen maken. Niettemin lijkt het de bedoeling van de Israeli's te zijn om de hele stad waar ongeveer een  kwart van de bevolking van Gaza woonde, van de kaart laten verdwijnen. De bewoners - dat waren er  volgens schattingen nog altijd zo'n 250.000 à 350.000 - worden intussen in het rond gestuurd. Zij moeten naar ''veilige gebieden'' via aangegeven routes, maar ze worden beschoten als zij zich op weg begeven. En waar zijn in Gaza ''veilige gebieden''? Persbureaus geven soms verhalen van families die - intussen met een paar gewonde familieleden - van het ene schoolgebouw naar het andere zijn gevlucht, en nu wachten tot zij opnieuw moeten vertrekken. Anderen slapen langs de weg. Er is geen voedsel want er is al 65 dagen geen vrachtauto meer Gaza binnengekomen. Nou ja, gisteren, woensdag, waren het er ineens 261, een flauwe afspiegeling van de 500 die per dag minstens nodig zijn, Maar hoe wordt de inhoud van de vrachtauto's in godsnaam verdeeld over de bevolking van Gaza-stad?  

In de wijken Tel al-Hawa en Sabra van Gaza-stad zijn er verhalen van mensen die opgesloten zitten in hun huizen. Ook zijn er volgens het regeringsvoorlichtingsbureau tenminste 30 mensen omgekomen. Lichamen liggen op straat. Maar niemand die precies weet hoeveel het er echt zijn, want de burgerwacht kan ze niet bereiken. Er wordt teveel geschoten en gebombardeerd. Het leger heeft intussen bezit genomen van het hoofdkwartier van UNRWA. Volgens het leger zijn er veel wapens gevonden en er is ook iets met een tunnel., maar er is niets verder toegelicht en ook geen bewijs geleverd. Het doet een beetje denken aan het Shifa-ziekenhuis dat ook dienst zou hebben gedaan als commando-centrum van Hamas waarvoor nooit bewijs is geleverd en dat talloze kranten is ontkracht. 

 In de wijk Shuja'íyya zij de Israeli's s na zo'n twee weken vertrokken. Ook daar immense vernielingen en doden op straat. Minimaal 60 wordt gezegd  maar het kunnen er ook meer zijn. Er zijn ook heel wat mensen die bedolven werden onder het puin of in hun ingestorte huizen niet los konden komen en dus een ellendige dood stierven. De Israeli's hebben ook net bulldozers een begraafplaats vernield en de lijken onder de andere lijken verspreid. En Shuja'iyyah is nog eens door de shredder gegaan, om het zo maar te zeggen. Er staat letterlijk niets meer overeind.

 Er was de afgelopen dagen veel te doen over aanvallen op (UNRWA) scholen waar mensen schuilden. Op vier achtereenvolgende dagen werden er vier aangevallen, steeds met doden als gevolg. Zaterdag een school in Nuseirat, zondag de Heilige Familie-school in  Gaza-stad. Maandag weer een aanval in Nuseirat en dinsdag de al-Awda-school in Abasan bij Khan Younis waar net een voetbalwedstrijd gaande was. Daar vielen de meeste slachtoffers: 29. De laatste aanval riep veel protesten op en Israel reageerde door te zeggen dat ze achter iemand van Hamas aan zaten en altijd reuze hun best doen om onschuldige levens te sparen. Maar het zou een onderzoek instellen, één van hun befaamde onderzoeken. UNRWA liet intussen weten dat sinds 7 oktober 453 aanvallen op schoolgebouwen zijn uitgevoerd, waarbij 524 slachtoffers zijn gevallen.

Het was trouwens niet het enige. Bij een aanval op een huis van  de familie Freih vielen 17 slachtoffers, allen familieleden Freih en vooral vrouwen en kinderen. Bij een aanval in het Bureij-kamp waren 9 doden. Het voorlichtingsbureau van de regering van Gaza zei dat er de afgelopen 24 uur 50 doden waren gevallen, wat bijna onzinnig klinkt om te melden. Ook het dodental dat nu op 38.345 staat is eigenlijk nauwelijks vermeldenswaard want het zijn er zeker meer dan 48.000. En zelfs het aantal gewonden van ruim 88.000 is onbetrouwbaar.

Ghassan Zahran
Op de Westoever werd maandag de 13-jarige Ghassan Gharib Zahran uit het dorp Deir Abu Mashal (bij Ramallah) doodgeschoten. Hij was met twee andere kinderen aan het spelen bij de ingang van het dorp volgens Defensie for Children Palestine toen drie soldaten in een privé auto het vuur op hem openden. Hij werd getroffen in de rug. Donderdag werd de 17-jarige Ali Hassan Rabai'a uit Meitalun, een dorp ten zuiden van Jenin doodgeschoten bij een inval van het leger in het dorp. Twee anderen werden gewond door kogels. Het aantal gedode Palestijnen op de Westoever sinds 7 oktober is nu gestegen tot 573.

Geen opmerkingen:

Leger vertrekt uit Jenin en Tulkarm maar twee mensen gedood in de buurt van Nablus

  De Israelische troepen zijn vrijdag na tien dagen vertrokken uit Tulkarm en Jenin, waar ze vooral in de laatste plaats een gigantische pui...