dinsdag 30 juli 2024

Israel staat bij alles wat het doet volledig in zijn recht, gevangenen mogen op staken zitten

 

Israel is niet alleen in de ban van de aanval op Beirut van dinsdagavond (waarvan de meeste details nog ontbreken net als de vraag hoe Hezbollah gaat reageren) maar zeker ook over twee bezettingen van  legerbases van maandag. Het ging in eerste distantie om de basis Sde Teiman waar negen militairen werden gearresteerd in verband met mishandelingen en verkrachtingen van men uit Gaza die hier waren ondergebracht.  Het verhaal van de mishandelingen en verkrachtingen was al ouder, maar werd actueel toen een gevangene uit Gaza, die rectaal was verkracht door hem te dwingen op een stok of metalen pin te gaan zitten, met ernstig inwendig letsel. Diegene werd opgenomen in een ziekenhuis. Hij kon niet meer lopen.

Een groot aantal rechtse activisten, waaronder, rechtse leden van de Knesset drong de basis binnen en bleef daar enkele uren. De gearresteerde militairen, waaronder een majoor, werden intussen afgeleverd op de basis Beit Lid, in het centrum van het land en de plek waar de militaire hoven en de militaire politie zijn gevestigd. Degenen die protesteerden meldden zich daar later ook, Ze drongen het gebouw binnen en confronteerden er leden van de militaire politie en soldaten die zich barricadeerden. Onder  onder hen waren gemaskerde militairen van ''eenheid 100'', de bewakingseenheid van de Gazanen, en rechtse leden van de Knesset, het parlement. Onder meer Zvi Succot, een lid van de Religiueze Zionistische Partij van Bezalen Smotrich,  Limor Son HaMelekh van Bne Gvur Otzma Yehudit, en Tally Gotliv van de Likud. 

Limor Son HaMelekh noemde de militaire procureur generaal, die opdracht tot de arrestatie had gegeven  ''een crimineel''. Succot leidde een groep naar de poort van de basis, waarna een nieuwe groep demonstranten binnenkwam, waaronder minister van Justitie Yariv Levin (Likud) die zei ''geschokt te zijn  door beelden van gearresteerde soldaten", en minister van Erfgoed Amichai Eliyahu (Otzna Yehudit). Minister ben Gvir noemde intussen de detentie van de soldaten ''niets anders dan schandalig" en Yuli Edelstein, de voorzitter van de Knessetcommissie van Buitenlandse zaken en Defensie kondigde aan dat hij spoedig een hoorzitting zou organiseren over de detentie en het gedrag van de procureur-generaal en de militaire politie. ''Ik zal scenes als die we vandaag gezien hebben bij de Sde Teiman  basis niet toestaan. Onze soldaten zij geen criminelen en deze schandalige vervolging van onze strijders is niet acceptabel''. 

Chefstaf Halevi die op de basis verscheen werd begroet met kreten van ''treedt af''. Netanyahu riep op tot kalmte, en minister van Defensie Gallant zei dat hoewel hij volledig sympathie had voor d soldaten die de moeilijke taak hadden om terroristen van Hamas te bewaken dat iedereen zich aan de wet diende te houden ook als ze boos waren. Maar helpen deed het niet. De minister van Economie Nir Barkat zei dat hij de gearresteerde militairen steunde en riep de minister van Defensie op onmiddellijk een einde te maken aan het schandalige show-proces tegen hen. En minister van Transport Miri Regev schreef op X dat het arresteren van onze soldaten die het land aan het verdedigen zij een gevaarlijk iets is in oorlogstijd. ''Het militaire systeem moet zich richten op het beschermen van onze soldaten, niet het  plezieren van onze vijanden.''

Het is duidelijk: het laten plaatsnemen op ijzeren staken van onschuldige gevangenen, die bovendien aan handen en voeten gebonden zijn en ook nog eens geblinddoekt,  om niet te spraken van een hele reeks andere vergrijpen die tenminste een 18-tal gevangenen het leven hebben gekost, is volledig in orde in Israel. Het leger, en de hele publieke opinie zijn nu zo doordrongen van hun gelijk en het recht om met de Palestijnse Untermenschen gewoon te doen wat bij ze opkomt, dat Israel volledig onbereikbaar is geworden voor het internationale recht. Israel is geheel alleen geheel boven alle wetten verheven. Dat is een dieptreurige constatering.

Geen opmerkingen:

Elias Khoury 1948 - 2024

 Afgelopen zondag overleed de Libanese schrijver Elias Khoury. Hij was 76 jaar.  Hij was al geruime tijd ziek en ging enkele malen eerder he...