maandag 8 juli 2024

Israel voert zwaarste aanval sinds 7 oktober uit op Gaza-stad

De straten in Gaza-stad waren overvol met vluchtende mensen.

 Israelische strijdkrachten hebben Gaza-stad de hele nacht van zondag op maandag gebombardeerd. De bombardementen werden maandagmorgen voortgezet, terwijl colonnes tanks uit diverse richtingen oprukten naar het centrum van de stad. Inwoners van Gaza-city zeiden dat het zwaarste aanval op de stad was sinds het begin van de oorlog, negen maanden geleden. Zij meldden dat verschillende gebouwen van  meerdere verdiepingen door raketten van de vliegtuigen of door granaten van de tanks waren platgegooid. Niemand had een idee hoeveel mensen waren omgekomen. De Nooddienst van de Burgerwacht zei te vrezen dat er nog tientallen mensen onder het puin moesten liggen, maar helaas waren ze onbereikbaar wegens de hevige beschietingen en gevechten in wijken als Daraj en Tuffah in het oosten en Tel al-Hawa, Sabra en Rima, meer naar het westen. De Israelische autoriteiten gaven intussen nieuwe orders uit dat deze wijken dienden te worden geëvacueerd.

 De oprukkende tanks werden begeleid door hevig vuur vanaf de grond en vanuit de lucht, dat de bewoners uit hun huizen dreef. Velen hadden langs de kant van de weg geslapen. De straten waren overvol met mensen die geen idee hadden waar ze nu weer heen konden vluchten. Israel had gezegd dat er een corridor zou zijn maar het was voor vrijwel niemand duidelijk waar dat dan wel was. De tanks dreven hen naar het westen, de kant op van de zee. Medici van het Ahli- of Baptisten-hospitaal moesten in allerijl hun ziekenhuis opnieuw evacueren. Tientallen mensen zwermden uit terwijl quadcopters boven hen hingen en op hen bleven vuren. Verschillend patiënten werden overgebracht naar het Indonesische hospitaal dat, hoewel op minder dan halve kracht werkend, toch al overvol was. Voor de evacuatie zou het ziekenhuis zijn geraakt door twee raketten. Al-Jazeera kreeg temidden van alle evacuatie ellende een melding uit de medische hoe dat sinds 7 oktober door gebrek aan medicijnen en behandeling 436 kankerpatiënten zijn overleden.

Volgens de Israeli's ging het erom de stad van Hamas-strijders te zuiveren. Er zouden er zo'n 30 zijn gedood in Rafah en ''tientallen'' in Shuja'iyeh waar al een week wordt gevochten. Zondag werden bij een aanval op een UNRWA-school in Nuseirat  die volgens Israel Hamas-strijders zou bevatten 16 mensen gedood en 75 gewond, voornamelijk vrouwen en kinderen. Volgens de chef van UNRWA, Philippe Lazzarini, is 50% van de instituties van UNRWA vernield en zij daarbij meer dan 500 mensen gedood, ook zijn 196 UNRWA-werknemers omgekomen. 

 Intussen werd in Cairo het overleg hervat over een staakt-vuren. Het gaat om een drietraps-bestand waarbij Hamas zijn voorwaarde heeft laten vallen dat Israel vooraf ermee moet instemmen de oorlog te beëindigen. Nu zal dat in een latere fase aan de orde worden gesteld en Hamas wil daarvoor garanties van derde landen. Netanyahu heeft gezegd dat hij de oorlog wil voortzetten totdat de vernietiging van Hamas is bereikt.

Aan het noordelijke bombardeerde Israel zondag weer een strijder van Hezbollah dood, Abu Hasan, oftewel Mustafa Hassan Salman die gewerkt zou hebben bij de raketteneenheid. Israel kreeg vervolgens 60 raketten over zich heen die brand veroorzaakten in Galilea en een surveillance centrum op de berg Hermon troffen. terwijl Israel onder andere honderden geiten doodde op een boerderij en schade aanrichtte in het dorp Burj al-Muluk. 

Kassen bij Tulkarm worden afgebroken.

Op de Westoever verwoestte een bulldozer de Khallat Amira-school in het door Bedoeïenen bewoonde plaatsje Khallat Mayya, ten oosten van Yatta. Ze verwoestten ook drie huizen in Masafer Yatta, evenals schuren voor de schapen, terwijl land werd gebulldozerd en watertanks en fruitbomen omver werden gehaald. Het ging om een huis in Khirbet Aqwiwis en twee huizen in Shaab al-Butn, alle drie in Masafer Yatta en alledrie met toebehoren. Kolonisten sloopten intussen 120 fruitbomen in at-Tuwana, ook in Masafer Yatta, en begonnen aan een uitbreiding van hun nederzetting Havat Ma'on op het land van de Palestijn Hafez al-Harini. 

In Jenin, waar vrijdag tijdens een Israelische razzia zeven mensen werden gedood overleed de 24-jarige Ahmed Rashad Abu al-Haija aan de gevolgen van een verwonding die hij hij die vrijdag opliep. Het totaal aantal slachtoffers van vrijdag kwam daarmee op acht. Israelische militairen sloopten twee huizen ten noorden van Tulkarm en braken een aantal kassen af. Kolonisten zetten tenten op op het land van Bitello met de bedoeling daar te gaan wonen. Het leger beschoot een gebied ten zuiden van Tulkarm met flits- en traangasgranaten waarop branden uitbraken die aangewakkerd door de wind grote delen land aanstaken evenals olijf- en avocadobomen en irrigatienetwerken. Er werden 30 mensen opgepakt, zodat het aantal gevangen Palestijnen van de Westoever op 9.580 kwam.  

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Alles wat je niet voor mogelijk hield kan Israël wel. In Mei 2024 was de knesset al bezig om UNRWA tot terroristische organisatie te bestempelen schreef artsen zonder grenzen die toen al verscheidene artsen en verplegers te betreuren hadden, en schreven ze:"Israel’s allies, which are all members of the United Nations, must stand against this move to criminalise humanitarian assistance and ensure that UNRWA can continue its essential work." Een vanzelfsprekendheid zou je denken, nou in een paralel universum misschien. Israëlische krijgsmacht valt VN-hoofdkwartier binnen is nu het laatste nieuws. Waar zijn de 'allies'? Vorige maand werden ook al UNRWA scholen gebombardeerd zie hier de verpletterende foto's van wat een slachting is geweest. Vanmorgen berichtte De Wereld Morgen op zijn live blog over: Minstens 29 mensen die dinsdag zijn omgekomen in een school, de zoveelste, bij een Israëlische aanval in het zuiden van de Gazastrook. Dat meldt een medewerker van het Nasserziekenhuis in Khan Younis. Het zou al om de vierde aanval gaan op een school in vier dagen tijd in Palestijnse gebieden. Het maakt het leger niets uit of een wet is aangenomen of niet, ze voeren het uit 'n oorlog tegen UNRWA. Een oorlog tegen scholen die als vluchthaven in een vluchtelingenkamp fungeren. Een ongeëvenaarde oorlog tegen kinderen waarbij elke dag weer 10 kinderen een ledemaat verliezen volgens hulporganisaties. Waar begraaf je die?

Anoniem zei

Wie niet met mij is is tegen mij. Westerse journalisten waren al niet welkom de hulpverleners moeten ook oprotten. Westerse steun is welkom en die krijgen ze want Israël heeft het recht zich te kunnen verdedigen en die steun genieten ze, Palestijnen niet. We weten wat het betekent voor de zionisten. Zoals we weten dat Bezalel Smotrich het al minstens in 2017 (Decisive Plan) had over Israël tussen de Jordaan en de Middelandse zee. Hij die het nu aan het uitvoeren is, het verjoodsen van de Westbank! From The River to the Sea. Je bent 'n etnostaat of niet.
Ondertussen is Gaza een gifbelt van jewelste geworden waarbij alleen al in de eerste 3 maanden een hoeveelheid exposieven is gegooid die, in kracht, werd vergeleken met de atoombommen op Hiroshima én Nagasaki, je zou 't bijna vergeten maar we zitten inmiddels op 9 maanden, drie keer zo lang en er komt nog steeds geen einde aan de bombardementen. Hoe Sigrid Kaag het ooit weer moet opbouwen.. dan zal de hele strook afgegraven moeten worden en er liggen natuurlijk ook nog ongeëxplodeerde bommen en waar moet je al dat afval dan dumpen? Maar ach als UNRWA een terroristische organisatie is heeft ze er niets te zoeken natuurlijk. Dan bepaalt Israël zelf wat ermee gebeurt. Dumpen in Libanon? Waar ze nu ook de grensstrook ah vergiftigen zijn met fosforbommen waardoor er jaren niets meer zal kunnen groeien. Alles wat je niet voor mogelijk hield kan Israël wel. De misgeboorten als effect van verarmd uranium in munitie die in Irak werd afgeworpen daarvan is uitgebreidde documentatie, die bunkerbusters waarmee ze daar bombardeerden worden eveneens in Gaza gebruikt. Navalny mag dan met polonium vergiftigd zijn door Rusland, Israël en de VS kunnen het met generaties!
Het is er allemaal niet totdat je het ziet: Als er geen Palestijnen meer zijn zie je ze inderdaad niet meer. Het beloofde land is een failliete boedel en Joden, alweer minder veilig net als Christenen trouwens die tegenwoordig EO en AI gedreven hun bijbelkennis kunnen testen. Religie of bijbelstudie hebben net als kunst en sport niets met politiek te maken en koloniseren en fascisme vooral ook niet met ideologie, met zionisme, genocide, infanticide, scholasticide, etnisch zuiveren, apartheid en uithongering of met kinderen die sterven aan hartaanvallen uit angst.. Het westers kompas kent helemaal geen compassie, we werden en worden verkeerd opgevoed. We weigeren radicaal te veranderen. Leve de opstandige jeugd!

Anoniem zei

heartbreaking story

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...