maandag 1 juli 2024

Rumoer in Israel na vrijlating chef-arts van het Shifa-hospitaal; beleg Shuja'iyah duurt voort

Uittocht uit Shuja'iyeh

Het is vandaag een dag van gemengd nieuws, het is de de vijfde dag dat een operatie aan de gang is met tanks in de wijk Shuja'iyeh van Gaza-stad. Zo'n 80.000 mensen zijn donderdag van het ene op het andere moment verdreven zonder dat ze wisten waarheen ze moesten gaan. Maar er bleven ook mensen achter in Shuja'iyeh die niet konden wegkomen en die zijn nog slechter af. Ze kunnen vanwege de felle bombardementen en beschietingen hun huis niet uit en zitten daar, zonder water, zonder eten en met het risico dat hun huis wordt gebombardeerd of binnengevallen en dat ze daar niet levend vanaf komen. Ondertussen blazen de Israeli's - opnieuw - hele blokken huizen op.

Het was ook de dag dat Israel 50 gevangenen uit Gaza losliet van wie de meesten al vanaf november hadden vastgezeten. Sterk vermagerd want ze hadden nauwelijks te eten en te drinken gehad (volgens sommigen verloren ze gemiddeld zo'n 30 kilo), werden ze bij Deir el Balah over de grens gezet. Onder hen was ook dr Mohammed Abu Salmia, de directeur van het Shifa-ziekenhuis die in november was opgepakt. Het ziekenhuis zou immers een commando-centrum van Hamas hebben gehuisvest. Het zat vlak boven een tunnel van Hamas en er zouden ook Israelische gijzelaars hebben vastgezeten, of nee, ze waren er binnen geweest. 

Dr Mohammed Abu Salmia
Dr Abu Salmia gaf in Deir al-Balah een persconferentie waarop hij vertelde dat de gevangenen uit Gaza dag en nacht worden gemarteld. Ook doktoren en verplegers sloegen erop los gingen met de gevangenen om alsof het geen levende wezens waren. Israeli's vielen dag en nacht de cellen binnen en vielen de gevangenen aan. Niemand had een advocaat gezien of iemand van een erkend internationaal instituut. Twee maanden lang aten de gevangenen niet meer dan één stuk brood. Maar het belangrijkste: hij werd vrijgelaten zonder dat er ooit een aanklacht tegen hem was ingediend. Daarmee was in één klap duidelijk dat alle verhalen en beschuldigingen over het Shifa-ziekenhuis totaal nergens op waren gebaseerd dat de ''vondst'' van wapens bij de MRI-scanner door de Israeli's in scene was gezet, en de verhalen over tunnels en een commandocentrum waren verzonnen. Abu Salmiya zei dat honderden medisch personeelsleden waren vastgezet, dat sommigen tijdens verhoren waren overleden en deed er een beroep op dat de gevangenen aan de orde moesten komen bij de onderhandelingen over een einde aan de oorlog.

In Israel waren er de nodige protesten dat Abu Salmia was vrijgelaten. Benny Gantz en Yair Lapid noemden het een fout, minister en Gvir riep op tot het ontslag van de directeur van de Shin Bet, en Bezalel Smotrich noemde het ernstig. De gevangenisautoriteit ontkende dat gebrek aan ruimte in de gevangenissen en dito kampen de reden zou zijn zoals eerst was gezegd, en Netanyahu kondigde een onderzoek aan, nadat hij had gezegd dat een discussie bij het hooggerechtshof misschien de reden was.

Intussen werd er hevig gevochten in Noord- en Zuid-Gaza. Er waren de afgelopen 24 uur weer 23 doden, de twee voorgaande dagen waren dat er 43 en 40. Er zijn nu officieel 37.900 slachtoffers, waarbij zo'n 10.000 doden onder het puin moeten worden opgeteld. Er zijn 80.060 gewonden. Ook werd opnieuw een Israeli gedood, dat gebeurde in een huis in Rafah dat was geboobytrapt. Negen andere werden gewond  van wie één ernstig. Het klopt met een melding van Hamas van een dag eerder dat er doden en gewond waren gevallen in een huis waarin een explosief tot ontploffing was gebracht. Het Israelische verliescijfer is nu 319.

Vernielingen in Nur Shams 

Op de Westoever was het grote nieuws een nieuwe inval in Tulkarm. Die begon 's ochtends om vier uur met een uitgebreide legermacht die de straten omploegde en onbegaanbaar maakte en op de daken scherpschutters posteerde. Een 47-jarige vrouw, Nisreen Khaled Damiri, werd doodgeschoten evenals een 15-jarige jongen, Mohammed Ali Sarhan. De aanval op Tulkarm was een dag eerder begonnen met een bombardement van een huis door een drone. Daarbij kwam de 24-jarige Saeed Izzat Jaber om en werden vijf anderen gewond, terwijl een aantal huizen in de wijk Manshiyah in het Nur Shams-kamp werd beschadigd. Jabr was een leider van het verzet in Nur Shams. Op 2 juni was al eerder een poging gedaan hem in zijn auto te vermoorden, maar dat liep op niets uit. Het aantal gedode Palestijnen op de Westoever is sinds 7 oktober u opgelopen tot 556, van wie 137 kinderen. 

1 opmerking:

Anoniem zei

"Ondertussen blazen de Israeli's ..." - nee niet "Israeli's", alsof het loslopend ongeregeld tuig is. Het is: IDF. Dat is: de Staat Israel.

Correct is dus: "Ondertussen blaast Israel ...". "Israel bombardeert". Niet: "Israeli's plegen genocide", "Israeli's plegen oorlogsmisdaden". Israel, Israel, Israel.

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...