zondag 21 juli 2024

Israel breidt met aanval op Houthi's de kansen op een groter conflict uit


De Jemenitische Houthi's hebben zondag volgens hun eigen woordvoerder gereageerd op de Israelische aanval op Hodeida van zaterdag met het afschieten van meerdere ballistische raketten op Eilat (alias Um al-Rashrash). In Eilat was enige tijd het luchtalarm te horen. Uiteindelijk meldde het leger dat één raket was neergeschoten zonder dat er iets was geraakt. De Houthi-woordvoerder zei echter dat Jemen zou doorgaan met Israel te bestoken ''zonder dat daarbij rode lijnen in acht zouden worden genomen''. 

De Israelische aanval volgde op een drone-aanval die één persoon in Tel Aviv doodde en tenminste vier anderen verwondde. De drone was afkomstig uit Jemen en was niet opgemerkt door de Israelische afweer. De aanval vond zaterdag plaats en werd uitgevoerd door een aantal Israelische F-35 vliegtuigen. Israel had tevoren zijn bondgenoten ingelicht. De Houthi's verweten Israel de aanval door Amerika was gesteund, maar dat werd door Israel ontkend. In Hodeida werden opslagtanks voor brandstof gebombardeerd evenals de plaatselijke krachtcentrale.  Het ontketende een geweldige vuurzee die zondag nog steeds brandde. Zondag werd tevens duidelijk dat er door het bombardement zes mensen waren gedood en niet minder dan 87 gewond waren geraakt, vaak met zware brandwonden. 

Israel liet de wereld weten dat het een voor iedereen zichtbaar signaal had afgegeven dat aan duidelijkheid niets te wensen overliet. Maar verschillende waarnemers toonden zich bezorgd dat Israel met zijn aanval de deur had opengezet naar een veel wijder conflict. Onder meer Iran keurde de Israelische actie scherp af. De Houthi's zijn uit sympathie met de Palestijnen in Gaza al enkele maanden geleden begonnen met het onder vuur nemen van schepen die door de Rode Zee en de Straat van Mandeb varen. Zij zeggen alle schepen die banden hebben met Israel of op weg zijn naar Israel te beschieten. Hoewel ze er slechts in zijn geslaagd een beperkt aantal schepen te beschadigen en er slechts één is gezonken, zijn ze er in geslaagd het verkeer door het Egyptische Suezkanaal vrijwel stil te leggen, en de haven van Eilat nagenoeg zijn hele klandizie te ontnemen. De haven van Eilat staat nu op het punt de helft van de havenwerkers te ontslaan. Het grootste deel van het scheepvaartverkeer geeft de voorkeur aan een route via de Kaap de Goede Hoop, terwijl een internationale coalitie (waaraan ook Nederland deelneemt) intussen zijn best doet de Houthi's tegen te houden door de posities vanwaar ze schieten zoveel mogelijk onder vuur te nemen. Het succes is echter beperkt.

Tegenstanders van de Israelische actie betogen dat de kans dat de Houthi's na deze actie hun sympathiebetuigingen met Gaza zullen staken nagenoeg nihil is, terwijl er wel volop kans is dat dat het conflict nu wordt aangescherpt. Zij wijzen er bovendien op dat de Houthi's met hun acties volop de steun genieten van Hezbollah, waarmee Israel aan zijn noordgrens ook het nodige te stellen heeft. 

Geen opmerkingen:

Leger vertrekt uit Jenin en Tulkarm maar twee mensen gedood in de buurt van Nablus

  De Israelische troepen zijn vrijdag na tien dagen vertrokken uit Tulkarm en Jenin, waar ze vooral in de laatste plaats een gigantische pui...