woensdag 3 juli 2024

Israel doodt vier man met drone in Nur Shams en meer ellende van de bezetting

De vier van Nur Shams
Israel heeft dinsdagavond net voor middernacht en drone-aanval uitgevoerd op vier mannen in het Nur Shams-kamp bij Tulkarm, die volgens de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet bezig waren een explosief in de weg te planten op nog geen 100 meter van waar maandag een Israelische reservist met zijn APC (pantserauto) was opgeblazen. Volgens de Shin Bet werden zij al een tijdje gevolgd. De vier werden getroffen door een hellfire-raket en gedood. Het waren Yazid Sa'ad Shafe' (22), Nemer Anwar Hamarsheh (25), Mohammed Yassir Shehadeh (20) en Mohammed Hassan Ghanem Knoh (22).  

Het was de derde aanval in drie dagen in Nur Shams. Maandag werden bij een grootscheepse aanval een 47-jarige vrouw een een 15-jarig kind gedood. Die dag werden ook grote verwoestingen aangericht door bulldozers die de meeste wegen onbegaanbaar maakten. Zondag werd een huis met daarin de 24-jarige Saeed Izzat Jaber gebombardeerd door een vliegtuig. Jaber werd daarbij gedood en vijf anderen raakten gewond van wie één ernstig.  Het aantal doden op de Westoever sinds 7 oktober is intussen opgelopen tot 560.

Het was trouwens dinsdag een gezellige dag op de Westoever. In Hebron belandden twee mensen in het ziekenhuis nadat zij door soldaten in de Shuhada-straat heftig waren afgeranseld. In de wijk Wadi al-Joz van bezet Oost-Jeruzalem werd een huis van twee verdiepingen dat toebehoorde aan Hamdan Seyam gesloopt.  In de plaats Tuqou (bij Bethlehem) werden door kolonisten caravans geplaatst op een stuk privé-land. De eigenaren van de grond waren al sinds 7 oktober verhinderd hun land te benaderen. De plaatsign van de caravans was een opmaat voor het in bezit nemen van het land. In Beita werden drie mensen onder wie een kind gewond door kogels bij een inval van het legerBeita is de plaats op grond waarvan de onlangs ''geëchte'' naderzetting Evyatar staat.

Dinsdagnacht om middennacht sloopten de bezettingsautoriteiten met veel misbaar (en drie bulldozers) een huis in de plaats Duma (ten zuiden van Nablus) dat toebehoorde aan Ahmad Samer Dawabsheh. Dawabsheh is op 22 april gearresteerd en wordt beschuldigd van het doden van een kolonist. Het vernielen van zijn huis is zonder meer een oorlogsmisdaad. In Lubban al-Sharqiyya (ten zuiden van Nablus) blokkeerden kolonisten uit de nederzetting Eli de weg tussen Ramallah en Nablus en gooide stenen naar auto's. Drie mensen raakten gewond en verscheidene auto's werden beschadigd. Militairen keken ondertussen toe. Bij Bethlehem werden in de gemeente all-Minya twee dunam land met jonge zaailingen van olijfbomen door kolonisten omgeploegd. Ze vernielden ook een ruimte die gebruikt werd door de boer. 

Woensdag vernielden de bezettingsautoriteiten twee huizen in aanbouw in Yatta (ten zuiden van Nablus). Ook werd een huis van drie verdiepingen vernield in Jericho dat werd bewoond door tien mensen. In de Mleihat gemeenschap bij Jericho stichtten kolonisten brand in land met haver en tarwe.

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...