donderdag 18 juli 2024

Israels parlement verwerpt het idee van een Palestijnse staat

Gideon Saar
Het Israelische parlement, de Knesset, heeft donderdagmorgen een resolutie aangenomen tegen de vestiging van een Palestijnse staat naast Israel. Volgens de resolutie zou zo'n staat ''in het hart van het land van Israel'' worden gesticht. Hij zou vervolgens een ''existentiële dreiging vormen voor de staat Israel en zijn burgers, het Israelisch-Palestijnse conflict laten voortduren en de regio destabiliseren''. 

De resolutie was ingediend door de rechtse oppositiepartij Nieuwe hoop-Verenigd Rechts van Gideon Saar. Zij kreeg 68 stemmen, waaronder de stemmen van de Netanyahu's coalitie en van de ''gematigde'' Verenigde Nationale Unie-partij ven Benny Gantz.  Er waren negen stemmen tegen, die kwamen van de Arabische partijen. De linkse Arbeid onthield zich van stemming net als Yesh Atid van Yair Lapid. De leden van die partij verlieten de zaal.

Het tijdstip van de stemming was goed gekozen: twee dagen voordat premier Netanyahu president Biden zou  ontmoeten, als die ontmoeting tenminste doorgaat want bij Biden is corona gediagnosticeerd en hij heeft zich voorlopig teruggetrokken in Delaware. Partijleider van Verenigd Rechts Gideon Saar maakte duidelijk dat de resolutie was ingediend om de oppositie van het Israelische volk tegen een Palestijnse staat te onderstrepen en om de internationale gemeenschap duidelijk te maken dat druk op Israel om een Palestijnse staat te aanvaarden nutteloos was. Gantz partij gaf een verklaring uit dat zij tegen een Palestijnse staat stemde omdat erkenning ervan een ''beloning zou zijn voor Hamas en terreur''. 

De uiterst rechtse minister Bezalel Smotrich schreef op X dat de stemming van 68 tegen 9 duidelijk maakte dat Israel ''niet nu en niet in de toekomst zou instemmen met een Palestijnse staat, en niet unilateraal of in een overeenkomst''. Hij noemde het ''wakker worden van de grote meerderheid van de Israelische gemeenschap verbazend'' en voegde eraan toe dat het nu tijd was voor soevereiniteit, waarmee hij annexatie bedoelde.

Palestijnen waren minder opgetogen. Hussein al-Sheikh, de vertegenwoordiger van de PLO, zei dat het besluit Israels minachting liet zien voor internationale wetten. Mustafa Barghouti, de secretaris-generaal van het Palestijnse Initiatief, zei dat het een verwerping inhield van een mogelijke vrede met de Palestijnen en het einde kenbaar maakte van de Akkoorden van Oslo. Verder was er ook een veroordeling door Jordanië. Dat Israel met de resolutie in feite de Oslo-akkoorden opzegde was inderdaad nieuw, maar slechts in zoverre dat het niet eerder met zoveel woorden was verklaard. Alleen, de Oslo-akkoorden waren al zo'n vijftien jaar geleden door talloze experts vele malen dood verklaard. 

Geen opmerkingen:

Leger vertrekt uit Jenin en Tulkarm maar twee mensen gedood in de buurt van Nablus

  De Israelische troepen zijn vrijdag na tien dagen vertrokken uit Tulkarm en Jenin, waar ze vooral in de laatste plaats een gigantische pui...