woensdag 18 september 2024

VN: Algemene Vergadering stemt met grote meerderheid voor Israels terugtrekking uit de bezette gebieden

 

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft woensdag met grote meerderheid een resolutie aangenomen waarin Israel wordt opgeroepen om zonder uitstel zijn ''onwettige aanwezigheid'' in de bezette Palestijnse gebieden te beëindigen. De resolutie volgde op de adviserende uitspraak van het Internationale Hof van Justitie dat in juli had gezegd dat de aanwezigheid van Israel in de bezette gebieden onwettig is en zo snel mogelijk beëindigd moet worden. Ook werd gezegd dat alle staten verplicht zijn de 57 jaar lange bezetting niet de erkennen.  

De resolutie roept Israel op zich te voegen naar de internationale wetten en zijn militairen terug te trekken, onmiddellijk te stoppen met het vestigen van nieuwe nederzettingen en alle kolonisten te evacueren uit de bezette gebieden. Ook zou het delen van de scheidingsmuur moeten ontmantelen die het op de bezette Westoever heeft opgericht. Verder werd gesteld dat Israel al het land, niet-roerende goederen en alle bezittingen die het sinds 1967, toen de bezetting begon, heeft ingepikt moet teruggeven, evenals alle culturele eigendommen en bezittingen die het van Palestijnen en Palestijnse instituties heeft afgepakt. En tenslotte zouden alle Palestijnen die tijdens de bezetting van hun plaatsen zijn verdreven de gelegenheid moeten krijgen om terug te keren en zouden er herstelbetalingen betaald moeten worden voor de geleden schade.

De resolutie werd aangenomen met 124 stemmen vóór, 14 tegen bij 43 onthoudingen. De landen van de EU stemden verdeeld. Terwijl Engeland, Duitsland en Italië zich stemming onthielden stemden een groot aantal landen waaronder Franrijk, Spanje, België, en Finland vóór. Nederland hoorde bij de onthouders. De resolutie zei de manier ernstig te betreuren waarop Israel zich nooit iets gelegen had laten liggen aan zijn verplichtingen onder het Charter van de VN, of aan internationale wetgeving en aan VN resoluties. De AV stelde vast dat zulke inbreuken een ernstig gevaar vormen voor de regionale en internationale vrede en veiligheid. Israel zou de juridische gevolgen van zijn internationale overtredingen moeten dragen waaronder begrepen het betalen van herstelbetalingen voor schade, verlies of verwondingen  als gevolg van zijn acties. De AV gaf aan dat er een noodzaak bestaat de om een internationaal mechanisme in het leven te roepen om schade, verlies, of verwondingen  door Israels daden te regelen.  

Geen opmerkingen:

Zes doden op Westoever, maar waarom geen aandacht voor de stemming in de Algemene Vergadering?

Drie dode Palestijnen op het dak van een huis in Qabatiyah Er zijn weer zes Palestijnen op de Westoever toegevoegd aan de lijst van shuhada&...