donderdag 12 september 2024

Israeli's maakten veel slachtofffers bij inval in Iraans onderzoekscentrum in Syrië

De plaats Masyaf (Wikicommons)

De Israelische krant Haaretz bracht donderdag een berucht dat Israel een week geleden een speciale operatie heeft uitgevoerd in Masyaf in Syrië waarbij het een gebouw dat toebehoorde aan de Iraanse Revolutionaire Garde is binnengedrongen, papieren en apparatuur heeft buitgemaakt en vervolgens het gebouw heeft opgeblazen. Masyaf ligt ter hoogte de Syrische plaats Hama en ongeveer een dertig kilometer van de zee. Het betreffende gebouw zou een onderzoekscentrum hebben gehuisvest voor chemische wapens en precisie-raketten. De krant citeerde een Midden-Oostendeskundige, Eva Koulouriotis, die ook meldde dat een gebouw van de Syrische militaire veiligheidsdienst was betrokken. 

De aanval zou begonnen zijn met een luchtaanval waarbij de toegangswegen naar het gebied werden gebombardeerd en vervolgens verschenen helikopters die manschappen aan touwen lieten afdalen. Ook de Times of Israel bracht het nieuws. De krant citeerde de oppositionele Syrische televisie die vanuit Turkije meldde dat er gevechten hadden gewoed waarin drie Syriërs waren gedood en tussen de twee of vier Iraniërs gevangen waren genomen. 

Het Syrische Observatorium voor de mensenrechten, dat aan de Syrische oppositie is verbonden, had vanuit Londen gemeld dat een luchtaanval deze week zondag of maandag 25 mensen had gedood en tientallen meer had gewond. Volgens het Observatorium waren er vijf burgers onder de doden, vier Syrische militairen, twee Syrische leden van Hezbollah, 11 Syriërs die werkten voor Iraanse milities en drie individuen die niet geïdentificeerd waren. Isarel heeft heel vaak luchtaanvallen uitgevoerd op Syrische en Iraanse doelen, maar het Observatorium sprak van de zwaarste luchtaanval sinds het begin van de oorlog in Gaza.

Het gebied bij Masyaf is eerder aangevallen door Israel. Volgens Israel bevatte  het een research centrum voor de vervaardiging van land-raketten. Volgens Amerika zou er ook onderzoek zijn gedaan naar de vervaardiging van gifgassen, iets wat Syrië stteds heeft ontkend.  

Geen opmerkingen:

VN: Algemene Vergadering stemt met grote meerderheid voor Israels terugtrekking uit de bezette gebieden

  De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft woensdag met groet meerderheid een resolutie aangenomen waarin Israel wordt opgeroep...