vrijdag 6 september 2024

Leger vertrekt uit Jenin en Tulkarm maar twee mensen gedood in de buurt van Nablus

 

De Israelische troepen zijn vrijdag na tien dagen vertrokken uit Tulkarm en Jenin, waar ze vooral in de laatste plaats een gigantische puinhoop hebben achtergelaten. Burgemeester Nidal Obeidi vergeleek ht met de effecten van een aardbeving. Hij zei dat de bulldozers meer dan 20 kilometer wegen, riolering, elektriciteitskabels en waterleidingen hebben vernield. De rommel opruimen gaat wel redelijk snel, meende hij, maar het herstel van alles wat kapot gemaakt is gaat maanden duren. Volgens hem was wat er in Jenin was aangericht gedaan in het kader van de ''collectieve bestraffing''.  En je kan aan de zwaarte van de vernielingen afleiden wat de bezetting van plan is, dat komt neer op het deporteren van de bevolking in overeenstemming met hun plannen.

Het vertrek uit Jenin en Tulkarm ging echter gepaard aan de omgeving van Nablus, nadat daar overigens ook zoekacties in de Askar- en Balata-kampen waren geweest. Vrijdag was de plast Beita aan de beurt. Ook daar zijn in een recent verleden negen doden gevallen bij confrontaties en vrijdag gebeurde dat opnieuw. Om onverklaarbare redenen werd de 26-jarige Turks-

Aysenur Ezgi Eygi
Amerikaanse Aysenur Ezgi Eygi door een kogel in het hoofd getroffen, terwijl ze zich ver van het strijdgewoel bevond. Ze werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar daar overleed ze. Ze was pas dinsdag gearriveerd als deelnemer aan de Far'a campagne van de Internationale Solidarity Movement  (ISM) om de boeren te beschermen tegen wandaden van kolonisten en het leger. Sinds in 2003 Rachel Corrie door een bulldozer in Gaza was platgereden en in 2004 Tom Hurndall door het hoofd was geschoten, was het niet meer voorgekomen dat vrijwilligers van ISM waren gedood. Haar dood werd door de Turkse president Edogan als '' moord'' bestempeld. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zei dat hij de dood betreurde, maar dat hij niet zou reageren voordat was onderzocht wat er gebeurd was. Dit onderzoek wordt gedaan door het Israelische Bezettingsleger. Het resultaat zal vermoedelijk ongeveer ze uitvallen als in het geval van Shireen Abu Akleh, de journalist die verleden jaar in Jenin werd vermoord. 

Bana Bakr
 Vrijdagavond waren kolonisten actief in de plaats Qaryut, ten zuiden van Nablus. Ze vielen huizen aan en bekogelden die met stenen en ze schoten een jonge man in zijn arm. Maar op een gegeven moment werd ook de 13-jarige Bana Amjad Bakr getroffen. Ze werd nog naar het ziekenhuis in Nablus gebracht maar ze was al overleden ten ze daar aankwam. Volgens haar vader was het meisje gewoon binnen, en keek ze uit het raam  toen ze werd geraakt.  Het Israelisce leger bestormde ook Burin, in de buurt van Nablus, waar huizen werden binnengevallen en tenminste één persoon werd gearresteerd. Er waren nog meer Israelische activiteiten. In Husan bij Bethlehem werd een meisje door een fragment van een kogel geraakt in haar onderbuik. In Jericho werden ijzeren hekken geplaatst op twee plaatsen waar je de stad kon binnenrijden. En in de plaats Dir Dibwan, ten oosten Van Ramallah staken kolonisten diverse auto's in brand. 

In Gaza werd de inentingscampagne - intussen verplaatst van Midden naar Zuid-Gaza - voortgezet. Ook de bombardementen en beschietingen gingen gewoon door, er werden vrijdag tenminste 33 mensen gedood. De VN waarschuwde intussen dat de toestand in Gaza voor één miljoen mensen ''erger dan catastrofaal'' is. Woordvoerder Dujarric zei dat niemand van dat miljoen in augustus voedsel aangeleverd heeft gekregen. Er zijn intussen 40.878 geregistreerde slachtoffers in Gaza.

Geen opmerkingen:

Elias Khoury 1948 - 2024

 Afgelopen zondag overleed de Libanese schrijver Elias Khoury. Hij was 76 jaar.  Hij was al geruime tijd ziek en ging enkele malen eerder he...