dinsdag 17 september 2024

Ontploffende piepers maken 26 doden en duizenden gewonden onder Hezbollah-leden

Drukte bij een ziekenhuis in Beirout

Updated - Libanon beleefde woensdag de tweede dag van ontploffende apparaten. Ditmaal waren het walkie talkies die ok in gebruik waren bij Hezbollah, maar ook laptops, telefoons en door Hezbollah bestelde radio's knalden uit elkaar. Het gebeurde weer op dezelfde tijd als een dag eerder. Niet alleen waren er explosies maar ook braken veel branden uit in auto's, scooters en huizen. Er waren op de tweede dag 14 doden en ruim 450 gewonden. Het dodental van de eerste dag liep op naar 12 (van wie twee kinderen) en er waren 3000 gewonden van wie velen schade opliepen aan hun gezicht en ogen, en een aantal beademd moest worden omdat hun ademhaling in het nauw was gekomen door zwellingen. 

De Israelische premier Netanyahu zei ondertussen dat de 100.000 mensen die waren geëvacueerd door de noordelijke oorlog spoedig naar huis zullen terugkeren. Hij gaf geen verdere context of uitleg. Er was nog geen officiële reactie van Hezbollah op de terroristische aanval. Die komt waarschijnlijk donderdag. Dan geeft Hassan Nasrallah een speech.   xxxx

 Israel heeft een  nieuwe criminele truc uitgevonden, zo mogen we tenminste veronderstellen:  ontploffende ''piepers''. Negen men zijn gedood onder wie een negenjarige meisje en 2.800 mensen zijn gewond, van wie er zo'n 200 in kritieke toestand verkeren. Israel heeft uiteraard niet gereageerd. Maar we kunnen ons moeilijk voorstelen dat een ander land, of een andere net zo criminele ingestelde organisatie, dit op zijn geweten zou hebben. De meeste doden en gewonden waren Hezbollah-leden. Israel had kort tevoren gezegd, bij monde van minister van Defensie Yoav Gallant, dat de oorlog moest worden uitgebreid omdat de mensen die voor de oorlog in het noorden waren gevlucht eindelijk wel eens naar huis wilden. Hezbollah had onlangs gewaarschuwd dat er geen communicatie-apparatuur moest worden gebruikt omdat die kon worden gehackt, en gezegd dat het beter was piepers te gebruiken.

Het paste allemaal wel een beetje in elkaar, al weet op dit moment nog niemand hoe Israel dit geregeld  heeft gekregen. De ontploffing is het probleem niet. Daarvoor is ongetwijfeld een elektronisch signaal gebruikt. Daardoor ontploften de piepers allemaal tegelijk in Beirout, de Bekaa-vallei en in Zuid-Libanon, wat gigantische problemen in sommige ziekenhuizen veroorzaakte omdat ze door hun bedden voorraad heen raakten. Overigens werd de Iraanse ambassadeur ook lichtgewond en waren er in Syrië ook 14 gewonden. Maar het probleem is dat de piepers kennelijk een grote bestelling zijn geweest en dat ze door een instantie zorgvuldig zijn bewerkt, zodanig dat ze het nog deden en er tegelijkertijd een kleine hoeveelheid hoogwaardige springstof en een ontstekingsmechanisme in zijn bevestigd. Dat vereist enige kundigheid, zal ik maar zeggen. Was het een derde land? Hopelijk komt Hezbollah met een antwoord.

 Intussen is het wel tijd om je af te vragen wat Israel bezielt en hoe lang ze denken hiermee door te gaan. Het land is gesticht in een tijd dat iedereen in het westen laten we zeggen diep onder de indruk was van wat de Joden tijdens de Holocaust was overkomen. Daardoor bleven de Nakba en de vele misdaden die in die tijd werden gepleegd nagenoeg onopgemerkt. Ook de tijd dat de Palestijnen in Israel niets te vertellen hadden en tot 1966 onder militair bestuur stonden (waarin ook misdaden zijn voorgekomen) werd nagenoeg niet opgemerkt. Daarna kwam de bezetting van de Westoever en Gaza, de stichting van nederzettingen, de almaar zich uitbreidende landdiefstal, de afbraak van huizen, de verbanningsorders, de administratieve detentie, de oneerlijke militaire rechtspraak, het bestaan van twee rechtssystemen naast elkaar (het ene eerlijk en Israelisch, het andere een puur oneerlijk  apartheidssysteem) en de manier waarop de orde gehandhaafd wordt te koste van iedere dag wel een dode, plus de hemeltergende terreur van de kolonisten.

Vervolgens kwamen daar diverse strafacties in Gaza nog bij - waarvan vooral die van 2014 vernietigend was met 2.500 doden van wie 500 kinderen, duizenden verwoeste huizen en honderden verwoeste fabrieken en fabriekjes, iets waarvan Gaza zich nooit heeft kunnen herstellen. En intussen doet Israel het nog eens dunnetjes over in de vorm van een regelrechte totale verwoesting en genocide, waarbij de tot twee keer toe geuite opdrachten van het Internationale Hof van Justitie straal worden genegeerd. Je vraagt je af, nu na deze laatste schanddaad in Libanon hoe lang de wereld dit in godsnaam - in naam van de Holocaust - blijft pikken. 

En intussen is het natuurlijk ook de 42-tigste verjaardag van het drama in Sabra en Chatilla, waar indertijd onder toezicht van, en bijgelicht door, het Israelische leger leden van de christelijke Falange militie enkele duizenden onbeschermd achtergebleven oudere en heel jonge Palestijnen vermoorden  nadat de weerbare mannen naar Tunis waren afgevoerd.  

2 opmerkingen:

Corrie zei

Weer bedankt Maarten-Jan.
Ik sla je blogs allemaal op en plaats ze op mijn fb-pagina en gebruik ze vaak om ergens te reageren, als je het niet erg vindt, omdat er niemand anders is die het beter uit kan leggen,

Abu Pessoptimist zei

Corrie,
Ik vind het niet erg. Integendeel, ben er blij mee.

Zes doden op Westoever, maar waarom geen aandacht voor de stemming in de Algemene Vergadering?

Drie dode Palestijnen op het dak van een huis in Qabatiyah Er zijn weer zes Palestijnen op de Westoever toegevoegd aan de lijst van shuhada&...