vrijdag 27 oktober 2017

Ook dit jaar weer tientallen incidenten rond de Palestijnse olijvenoogst

Kolonisten van de ''outpost'' Zait Ra’anan stelen olijven van het dorp Al-Janiya, dat ernaast is gelegen (Foto Yesh Din)

Updated. Israelische kolonisten van de nederzetting Itamar in het noorden van de Westoever hebben donderdag een aantal Palestijnen aangevallen die bezig waren olijven te oogsten. Daarbij zijn drie Palestijnen, onder wie een vrouw, uit het dorp Deir al-Hatab gewond geraakt, zo vertelde Ghassan Daghlas, de man die voor de PA de activiteiten van de nederzettingen bijhoudt, aan Ma’an News. Een militaire keek toe maar greep niet in.
 Iets dergelijks gebeurde vrijdag eveneens bij Masafer Yatta in het zuidelijke disctrict Hebron. Daar werd een groepje olijvenplukkers aan, onder wie eveneens een vrouw. aangevallen door kolonisten uit de nederzetting Ma'on. Ook zij liepen wonden en blauwe plekken op.

woensdag 25 oktober 2017

Ondanks de ''Jeugdwet'' zijn gearresteerde jongeren in Oost Jeruzalem domweg rechteloos


Toevallig net twee dagen nadat de politie in Jeruzalem 51 jongeren in de wijk Issawiya van hun bed had gelicht, komen de mensenrechtenorganisaties B'Tselem en HaMoked met een rapport over de manier waarop Palestijnse tieners in Jeruzalem worden behandeld door de justitiële autoriteiten. Het  bevestigt dat wat we allemaal al wisten, of hadden kunnen weten: er wordt door de keten van politie, geheime dienst, gevangenisautoriteiten en de rechterlijke macht een schijn van wettig handelen in stand gehouden, maar ondertussen hebben de jongeren eigenlijk geen rechten en worden zij uitermate slecht behandeld.
De jongeren worden veelal 's nachts van hun bed gelicht, hun handen worden geboeid, hoewel dat niet had gehoeven, en vervolgens wachten ze een hele slapeloze nacht tot hun  ondervraging begint.   Hoewel die lange ondervragingen zouden moeten plaatsvinden in het bijzijn van hun ouders en/of een advocaat, krijgen ze die niet te spreken. Ook wordt hen niet goed verteld dat ze het recht hebben te zwijgen. Tijdens de ondervraging worden ze vaak verbaal of fysiek bedreigd. En daarna worden ze dagen of weken onder behoorlijk onprettige omstandigheden vastgehouden, zelfs al is de ondervraging allang beëindigd, aldus het rapport ''Unprotected, The Detention of Palestinian Teenagers in East Jerusalem''. 

maandag 23 oktober 2017

Politie in Jeruzalem licht 51 jongeren van hun bed

(Foto IMEMC)

De Israelische politie heeft in de nacht van zondag op maandag in de Jeruzalemse wijk Issawiya 51 Palestijnen opgepakt, zo meldt het Palestijns persbureau Wafa. De meesten van hen waren jongeren tussen de 15 en 18 jaar oud. Zij werden bij nachtelijke razzia's uit hun huizen gehaald. Daarbij werden de nodige beschadigingen aan huisraad en meubilair toegebracht. De politie bevestigde de 51 arrestaties en zei dat de jongeren van het gooien van stenen naar de politie worden beschuldigd. Zij zijn overgebracht naar diverse politiebureaus om te worden ondervraagd. Het Palestijnse persbureau IMEMC achterhaalde 43 namen  van de arrestanten.
De  51 arrestaties komen bovenop het gemiddelde aantal van dagelijks arrestaties dat tussen de 10 en de 20 ligt op de Westoever.Deze nact waren dat er verder op de Westoever nog eens 1, zodat het totaal deze maandag op 66 komt.

zaterdag 21 oktober 2017

Jubbet al Dhik heeft weer stroom, de door Nederland geplaatste zonnepanelen zijn terug


De panelen zijn weer geïnstalleerd in Jubbet al Dhib. (Foto Haaretz)

Jubbet al Dhib heeft weer stroom. Het Palestijnse dorpje in de regio Bethlehem, heeft sinds eind september de zonnepanelen weer terug die in juni door het militaire gezag waren meegenomen. Ze waren daar eerder, 96 stuks met bijbehorende dieselapparatuur, op kosten van de Nederlandse regering, geïnstalleerd door het bedrijf Comet ME.
De verwijdering van het systeem leidde destijds tot de nodige verontwaardiging en rumoer in Den Haag. Het parlement besteedde er aandacht aan en premier Rutte stelde zich zelfs in verbinding met zijn Israelische collega Netanyahu. Ook dienden twee Israelische advocaten,  Michael Sfard en Michal Pasovsky, een verzoekschrift in bij het Israelische hooggerechtshof over de zaak. Maar de krant Haaretz bericht nu dat de zonnepanelen zijn geretourneerd en dat ze op 3 oktober weer met het dieselsysteem zijn verbonden (het is een hybride systeem) en in werking gesteld.

vrijdag 20 oktober 2017

Niet alleen Trump maakt ''fake news'', het NIW kan er ook wat van

''Rechts mag van alles beweren, maar links moet het eerst maar eens bewijzen.'' Deze zin staat al heel lang in mijn geheugen gegrift. Het was één van de wijze lessen  van een oudere collega bij het toenmalige Vrije Volk in Rotterdam, toen ik destijds begon in de journalistiek. Een les die deze dagen een nieuwe betekenis kreeg bij de verkiezing van Donald Trump, die ongeveer alles wat hem betreft verzonnen vindt, terwijl hijzelf de belangrijkste vervalser is. Zo vindt hij de Amerikaanse hulpverlening aan het door een orkaan getroffen Puerto Rico bijvoorbeeld ''fantastisch', terwijl ze daar na tien weken toch nog vrijwel allemaal zonder stroom zitten.
Trumps vreemde relatie met de realiteit wordt redelijk belicht door diezelfde media die hij van het verzinnen van nieuws beticht. En mede daardoor valt het nu ook ineens op dat het eigenlijk gaat om een veel breder verbreid fenomeen. Kijk in de VS naar Beitbart, the ''Freedom Center'' van David Horowitz en al die vergelijkbare instellingen. Of neem Nederland met zijn rijke traditie aan sites als De Dagelijkse Standaard, de Post Online, Geen Stijl, Jalta of hoe ze allemaal mogen heten, en het NIW....
Het NIW? Het Nieuw Israelietisch Weekblad?
Ja, ook het NIW. Ooit was het een redelijk gerespecteerd weekblad voor de Joodse minderheid (ik ben er zelf meer dan 20 jaar medewerker van geweest), tegenwoordig hoort het volledig thuis in de categorie van de makers van fake news. Wat niet vreemd is als we ons realiseren dat hoofdredacteur Esther Voet en de voornaamste redacteur, B. P. (Bartje) Schut 1), afkomstig waren van Jalta, waar beiden overigens niet zo lang geleden door hoofdredacteur Livestro de laan werden uitgestuurd in een poging het blad een klein beetje geloofwaardiger te maken.

donderdag 19 oktober 2017

Israel sloopt twee huizen en twee schuren


 (Video B'tselem)

Updated. Twee dagen na de sloop van twee huizen in Silwan (waarbij negen mensen dakloos werden), heeft Israel  donderdag opnieuw twee huizen gesloopt . Ditmaal in het dorp Halaweh, in het district Hebron in het  zuiden van de Westoever. Ratib al-Jabour, de coördinator van het plaatselijke Volkscomité, vertelde  Ma'an News dat Israelische militairen het dorp op donderdag binnenvielen en met behulp van bulldozers de huizen van  Muhammad Younis Abu Aram en Khalil Younis Abu Aram omver haalden. De huizen waren gebouwd met hulp van de EU. In totaal werden 18 mensen dakloos, van wie acht kinderen.
De huizen werden gesloopt wegens gebrek aan vergunningen, aldus het militaire bestuur. Maar ze lagen ook in een oefenzone van het Israelische leger, aldus een woordvoerder, en dat zou ''gevaarlijk'' zijn.

Israel keurt in één week plannen goed voor de bouw van 2,646 woningen in bezet gebied

 Minister van Defensie Lieberman met zijn onderminster rabbijn Eli ben Dahan op bezoek in de nieuwe nederzetting in aanbouw Amichai (18.10.2017, Times of Israel)

Het was een mooie week voor de Israelische kolonisten, deze week. Het "Burgerbestuur'' (zoals het militaire bestuur van de Westoever nu eenmaal heet, een voorbeeld van verbloemd woordgebruik), heeft maandag, dinsdag en woensdag in totaal plannen goedgekeurd voor de bouw van 2,646 nieuwe huizen in bezet gebied. In het hele jaar 2017 zijn het er nu 6.742. Vergeleken met de voorgaande twee jaar is dat een flinke sprong voorwaarts, maar in 2014 werd dat aantal geëvenaard:
2016 – 2,629
2015 – 1,982
2014 – 6,293. (Cijfers  van Vrede Nu)
De krant Times of Israel hoorde intussen dat het in de rest van dit jaar nog veel meer zullen worden: een cijfer van 12.000 werd genoemd.
 Van de goedgekeurde plannen gaat het bij 1.292 wooneenheden om plannen  die ter bezichtiging voor het publiek zijn gedeponeerd, en bij 1,107 eenheden die definitief zijn goedgekeurd, (wat nog niet zegt dat ze ook meteen zullen worden gebouwd). Verder zijn er 31 bouwvergunningen afgegeven voor bouw in het hart van de Palestijnse stad Hebron. Het is voor het eerst sinds 15 jaar dat dit gebeurt. Het stadsbestuur van Hebron gaat echter vrij zeker in beroep, zodat nog enig uitstel kan worden verwacht.

Acht EU landen vragen compensatie aan Israel voor vernielde apparatuur, Nederland is er niet bij


 Acht Europese landen hebben een boze brief naar het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken gestuurd waarin ze een bedrag van  35,400 dollar terugvorderen als in beslag genomen zonnepanelen en mobiele prefab behuizingen die als klaslokalen dienden niet worden teruggeven. Het gaat om de inbeslagname van apparatuur die EU landen hebben geïnstalleerd in dorpjes op de Westoever (meest Bedoeïenengemeenschappen) en die Israel vervolgens weer heeft afgebroken  en meegenomen, 
Israel deed dat verschillende keren, onder meer in juli in het dorpje Khirbet al Hammeh in het noorden van de Westoever. en in juni in Jubbet al Dik, in de regio Bethlehem. Daar werden  waar 96 zonnepanelen meegenomen die waren geplaatste op kosten van de Nederlandse regering en waar later ook de school werd afgebroken, (kosten bijna een half miljoen). De landen die nu compensatie vragen zijn België, Frankrijk Spanje, Zweden, Luxemburg, Italië, Ierland en Denemarken. Nederland. dat volgens de berichten uit Den Haag destijds wel bij Israel zou hebben geprotesteerd, is daar vreemd genoeg niet bij.

woensdag 18 oktober 2017

Israel wil niet praten met nieuw Palestijns kabinet, oppositieleider wil nederzettingen behouden

Updated. Het Israelische ''veiligheidskabinet'' heeft dinsdag besloten dat Israel niet in onderhandelingen zal treden met een Palestijns kabinet van Hamas en Fatah als dat er ooit komt. Het bureau van premier Benjamin Netanyahu heeft dat in een verklaring zo gesteld. Israel zal echter ook niet verhinderen dat de verzoening tussen de twee organisaties tot stand komt

De Amerikaanse vredesonderhandelaar Jason Greenblatt heeft zich daar woensdag bij aangesloten.  Hij zei dat als Hamas een rol wordt toebedeeld het Israel zal moeten erkennen , zich ontwapenen en ''terrorisme'' afzweren. Het zal zich volgens Greenblatt  moeten conformeren aan de eisen die het ""Kwartet'' (de VS, de EU,de VN en Rusland) destijds heeft gesteld.  
De Israelische beslissing is overigens geen nieuw standpunt. In 2014 nam Israel hetzelfde besluit toen een toenmalig gevormd kabinet van Fatah en Hamas  een kortstondig leven leidde, als opmaat tot een grootscheepse Israelische invasie van Gaza, de tweede sinds 2009. En in 2007 werd een eenheidskabinet van Fatah en Hamas (dat ontstond na een verkiezingsoverwinning van Hamas) onder Isarelische druk ontbonden.
Tegelijkertijd maakte Isarel echter bekend dat het veiligheidskabinet ook een aantal eisen heeft geformuleerd waaraan moet zijn voldaan voor Israel wél met zo'n kabinet zal gaan onderhandelen. Dat zijn de volgende zeven punten:  
1. Hamas moet Israel erkennen en in overeenstemming met de criteria van het zogenoemde ''Kwartet''
terrorisme laten varen.
2. Hamas moet zich ontwapenen.
3. Hamas moet de lichamen teruggeven van de in Gaza gedode Israelische soldaten (er zijn er twee die worden vermist.  Tot voor kort werd er onderhandeld over de teruggave van die twee lichamen in ruil voor gevangen Palestijnen).

Israelische soldaten schieten Palestijnse jongen neer die hard naar de bus rende

Een onbekende Palestijnse jongere is woensdag neergeschoten en gewond geraakt bij de bushaltes op het Gush Etzion kruispunt ten zuiden van Bethlehem. Volgens het Israelische  leger kwam de jongen op soldaten toegerend met een mes en werd hij daarop meteen neergeschoten. Palestijnse getuigen  van het gebeurde verklaarden  dat de jongen uit een bus kwam en hard naar een andere bus rende die op het punt van vertrekken stond. 

Israel valt acht Palestijnse media binnen, neemt apparatuur mee en sluit ze voor zes maanden

Het Israelische leger is in de nacht van dinsdag op woensdag de kantoren binnengevallen van acht Palestijnse tv stations en media productiebureaus. Daarbij werd apparatuur in beslag genomen en werden  media gesloten, meldt de krant  Haaretz. Ook meldde het leger aan de krant dat er twee Palestijnen werden gearresteerd.
Volgens de krant werden de acties uitgevoerd door het leger, de Shin Bet veiligheidsdienst en het ''zogenoemde ''burgerbestuur'', het militaire bestuur van de Westoever. Volgens het leger verspreidden de media ''opruiend materiaal'' en ''zal Israel doorgaan met het ondernemen van actie tegen oproepen tot terreur want die leiden rectstrees tot terroristische acties''.
Het Palestijnse persbureau IMEMC meldde dat de kantoren van Ramsat, Trans Media en Pal Media werden binnengevallen. De maatschappijen verleenden diensten aan tv stations als al-Aqsa en Al-Quds en Palestina al Yawm.  Volgens de militairen zouden de  maatschappijen gewerkt hebben  ''zonder vergunning''. De apparatuur werd in beslag genomen en de kantoren werden gesloten.
De kantoren van Trans Media Trans Media in Nablus, Hebron en Bethlehem, kregen allemaal bezoek van het leger.  De apparatuur werd in beslag genomen en het bedrijf werd voor zes maanden gesloten  Ook werden Amer al-Ja’bari, de directeur van Trans Media, en zijn broer Ibrahim, gearresteerd. Trans Media is een productiebedrijf dat diensten levert aam internationale netwerken zoals de BBC, France24 en Russia Today, en Mayadin in Libanon. In juli werd Trans Media ook al overvallen, toen werden eveneens materieel en documenten in beslag genomen. 
In Hebron overviel het leger verder de kantoren van  Al-Quds TV, Al-Aqsa TV, Palestine Today, en Pal Media. Ook daar werd de apparatuur in beslag genomen.Ook werden de maatschappijen voor zes maanden gesloten. .

dinsdag 17 oktober 2017

Gemeente Jeruzalem sloopt twee huizen in Silwan

 (foto IMEMC)

De joodse feestdagen zijn weer achter de rug, de handen kunnen weer uit de mouwen. En ja, dan wordt er weer gesloopt. Maandag waren het drie prefab huisjes in de Bedoeïenengemeenschap Jabal al Baba (zie het stukje hieronder), vandaag dinsdag was Silwan aan de beurt: twee huizen toebehorend aan de familie Abu Rajab werden met de grond gelijk gemaakt.
De correspondent van het Palestijnse persbureau Wafa, die dit meldde, bericht dat ze eerst werden leeggemaakt en vervolgens door bulldozers werden geplet. De reden: dat ze waren gebouwd zonder de (voor dit illegaal geannexeerde stasdsgedeelte door Israel voorgeschreven) Israelische vergunning.
Twee andere huizen in de wijk Issawiyeh werden op het laatste moment (nog even) gespaard. Hun eigenaars wisten sloop te voorkomen met papieren in de hand waaruit bleek dat rechtbanken de sloop hadden uitgesteld tot na afloop van hoorzittingen over deze gevallen.
Ach ja bouwvergunningen in Jeruzalem  Joden krijgen ze met duizenden tegelijk, Palestijnen wachten er meestal jaren tevergeefs op.    

maandag 16 oktober 2017

Israel sloopt voor de zoveelste keer prefab huisjes in Jabal al Baba bij Jeruzalem

Het militaire bestuur van de Westoever heeft maandagmorgen om 7 uur, met behulp van politieversterking en vier bulldozers drie prefab huizen verwoest van Bedoeïenen van Jabal al Baba, bij 'Eizariyeh in het noordoosten van Jeruzalem. Door de sloop werden 27 mensen dakloos, onder wie 18 kinderen en jongeren. Behalve de drie prefab woningen werden ook twee sanitaire gebouwtjes vernield die waren geschonken door een Europese NGO.
De Jahalin Bedoeïenen van Jabal al Baba worden voortdurend door de Israelische overheid belaagd. Op 11 september van dit jaar werden bijvoorbeeld spullen in beslag genomen die dienden voor de reparatie van de toegangsweg tot de vestiging. 
In mei 2016 werden in het dorp acht caravans (of prefab huisjes) vernield, waardoor een aantal van  90 Bedoeïenen, de meesten van hen kinderen,  dakloos werden gemaakt. De huisjes waren giften van de EU.
In januari, maart en april van dat jaar werden daar er ook al huizen gesloopt, waaronder in januari drie door de EU gedoneerde huizen. 

Kolonisten stelen olijvenoogst, vallen moskee aan, en molesteren schoolkinderen

Kolonisten stelen olijven 1 oktober 2017

Updated. Israelische kolonisten hebben maandag  op twee plaatsen de olijvenoogst van Palestijnse boeren gestolen, zo heeft Ghassan Daghlas, de man die voor de PA de activiteiten van de kolonisten in de gaten houdt, het Palestijnse persbureau Wafa meegedeeld. Het gebeurde volgens Daghlas in het dorp al-Janiya, ten westen van Ramallah, terwijl anderen de oogst van al-Sawiya bij Nablus achterover drukten.  Het betrof  de vruchten van ongeveer 65 bomen.
Rabbis for Human Rights (RfHR(, een Israelische NGO, meldde overigens  dat in één geval de dieven door de Israelische politie (bij wijze van uitzondering en na een melding van RfHR) zijn opgepakt.
De olijvenoogst is een belangrijke bron van inkomsten voor duizenden Palestijnse families. Ieder jaar zijn er echter incidenten waarbij kolonisten oogsten stelen, bomen beschadigen of Palestijnen aanvallen tijdens de oogst. In 2016 noteerde OCHA, het bureau dat de humanitaire activiteiten van de VN coördineert, 26 incidenten. In 2015 waren het er 33. Dat staat los los van het feit dat er ieder jaar honderden, zoniet duizenden bomen worden vernield en dat grote aantallen onbereikbaar zijn geworden omdat ze verdwenen achter de Muur (het ''Veiligheidshek'').

zaterdag 14 oktober 2017

Franse Joodse oud minister genomineerd voor hoogste positie in UNESCO

 Audrey Azoulay (45) is vrijdag verrassend voorgedragen als kandidaat voor de opvolging van de Bulgaarse Irina Bokova als directeur generaal van UNESCO, de organisatie voor onderwijs, cultuur en wetenschap van de Verenigde Naties. Azoulay werd in 2016 de Franse minister van cultuur in het kabinet Valls. Zij won de stemming in het UNESCO bestuur met 30 tegen 28 stemmen van de Qatarese Hamad bin Abdulaziz al-Kawari. Volgende maand moet zij nog in haar positie worden bevestigd door de 195 leden tellende Assemblee van UNESCO.
De verkiezing van Azoulay, die Joods is,  kwam precies een dag nadat de Verenigde Staten bekend maakte dat het UNESCO gaat verlaten omdat de organisatie anti-Israel zou zijn, en Israel bekendmaakte dit voorbeeld te zullen volgen. Azoulay is één van de dochters van André Azoulay uit Essaouira in Marokko, die sinds 1991 raadgever is van de Marokkaanse koningen.

vrijdag 13 oktober 2017

Joodse jongeren maken amok in Oost Jeruzalem

 (foto Haaretz)

Een 400tal Joodse jongeren hebben woensdag amok gemaakt in de moslim wijk van de Oude Stad van Jeruzalem ter gelegenheid van de Joodse feestdag Shemini Atzeret/Simhat Tora. Zij gooiden stenen, ramden op deuren en luiken en drongen tenminste één winkel binnen waar ze de eigenaar aanvielen en vernielingen aanrichtten. De winkelier belandde lichtgewond in het ziekenhuis.
Verder werden autoruiten ingegooid in Aqabat al Khaldiyeh en andere gebieden net buiten de Oude Stad. Volgens Ma'an News waren de jongeren op weg naar de Aqsa moskee. Palestijnse jongeren probeerden hen tegen te houden, maar dat mislukte omdat de Israelische politie de Joodse jongeren afschermden.
De Israelische politie stuurde 20 man politie, maar verrichtte geen arrestaties. Wel zegt ze dat ze  een onderzoek instelt naar de vernielingen. Palestijnse commentatoren die de gebeurtenissen meemaakten zeiden dat als het Palestijnen waren geweest die de rellen veroorzaakten, de politie wel met een grotere macht was uitgerukt en met traangas en ''rubberkogels'' zou hebben geschoten.

VS en Israel keren UNESCO de rug toe

De Verenigde Staten trekt zich terug uit UNESCO, de culturele, opvoedkundige en wetenschappelijke organisatie van de Verenigde Naties. De reden is een "anti-Israel houding" van Unesco, maakte Heather Nauert, de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington bekend. De VS zullen een ''waarnemersstatus'' gaan innemen.
De Amerikaanse stap werd onmiddellijk gevolgd door Israel. Israel noemde de Amerikaanse stap   "moedig en moreel waardig" en beschuldigde UNESCO ervan een "theater van het absurde" te zijn  geworden. Premier Netanyahu gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht ook Israel vertrek voor te bereiden, zo zei zijn bureau in een verklaring.
In 2011 liet de UNESCO Palestina als volwaardig lid toe tot de organisatie. De regering Obama  stopte toen al het leeuwendeel van zijn betalingen.

donderdag 12 oktober 2017

Hamas en Fatah sluiten overeenkomst over terugkeer van de Palestijnse regering naar Gaza

Salah al-Arouri (links) en Azzam al-Ahmad tekenen de overeenkomst respectievelijk namens Hamas en al-Fatah. (Foto AFP)

De Palestijnse bewegingen al-Fatah en Hamas hebben donderdagmorgen vroeg overleg een akkoord bereikt. Dat hebben de bewegingen bekend gemaakt na twee dagen van intensief overleg in de Egyptische hoofdstad Cairo.
De twee delegaties gaven rond het middaguur een persconferentie waarin een aantal, maar lang niet alle details bekend werd gemaakt. Azzam al-Ahmad, het hoofd van de delegatie van Fatah zei dat een akkoord was bereikt over de terugkeer van de Palestijnse regering naar de Gaza strook. Ook was overeengekomen dat de grensovergang bij Rafah in het zuiden vanaf 1 november bemand zal worden door de presidentiële garde van president Mahmoud Abbas.
 De leider van de delegatie van Hamas, de pas tot nummer twee van de organisatie benoemde Salah al-Arouri zei: "We beloven de verzoeningsovereenkomst na te komen en we zullen alles doen om de verzoening voort te zetten. We zijn niet opnieuw begonnen, maar hebben de overeenkomst gegrondvest op de akkoorden van Cairo van 2011. We zullen in stadia werken en de gesprekken die  de afgelopen twee dagen hebben gehouden gingen erover hoe de Palestijnse regering volledig kan opereren en regeren in de Gazastrook.''

woensdag 11 oktober 2017

Netanyahu zaait verwarring met plannen voor '3.736 nieuwe woningen' in bezet gebied

 Het busstation van Hebron in het centrum van de stad in de jaren '80. Nu wil Israel op deze op ''veiligheidsgronden''  onruimde plek 31 huizen gaan bouwen voor kolonisten.  (Foto Vrede Nu)

Het bureau van de Israelische premier Netanyahu heeft dinsdag plannen bekend gemaakt voor het in d ekoende dagen aanhangig maken van plannen voor de bouw van  3,736 nieuwe woningen in bezet gebied.  Vrede Nu heeft daar details van bekend gemaakt. Daaronder zijn verontrustende plannen voor de bouw van 31 nieuwe huizen in het hart van de Palestijnse stad Hebron, aan de Shuhada Straat. Voor de rest zijn er echter diverse geluiden die aannemelijk maken dat de Raad voor Planning die volgende week over de plannen vergadert, dit keer de bouw van (slechts?) ongeveer 700 huizen zal goedkeuren.
Volgens Vrede Nu, dat nauwgezet de planning van de bouw van de nederzettingen volgt, gaat het om plannen voor ongeveer 2,413 huizen in verschillende  stadia van ontwikkeling. Een deel daarvan is al gebouwd en wordt met terugwerkende kracht gelegaliseerd, dat wil zeggen: ''gewit''. Bij een deel gaat het om wijzigingen van al bestaande plannen waaraan alleen iets wordt toegevoegd. Weer een ander deel wordt nu voor het eerst voorgesteld en de ervaring leert dat het vaak een jaar of vijf duurt voor de aanbesteding aan de beurt komt.

vrijdag 6 oktober 2017

Britse Labourpartij blijft op jacht naar ''antisemitische'' spoken

De Britse Labour party heeft op 3 oktober de van huis uit Israelische professor Moshé Machover uit de partij gestoten weges ''antisemitisme''. Machover (81) was ooit één van de oprichters van de Israelische anti zionistische Matzpen partij, maar werd in 1968 tot Brit genaturaliseerd. Sinds dat jaar hij was universitair docent wiskunde aan diverse Britse universiteiten, In 1995 werd hij professor in de filosofie aan de London University. 
Uuteraard is de beschuldiging volstrekt belachelijk. Machover is ook niet de eerste Jood die wegens vermeend antisemitisme uit de partij wordt gestoten. Het was de zoveelste actie van een deel van de partij in een maar voortdurende heksenjacht, die begonnen is rond de tijd dat Jeremy Corbyn, de huidige partijleider, aantrad. Corbyn is sinds jaar en dag een voorvechter van de rechten van de Palestijnen.  
Machover's verbanning werd hem kenbaar gemaakt in een brief namens het partijbestuur. De reden was dat hij recentelijk een artikel publiceerde, een uitwerking van een rede die hij een jaar geleden hield, met, paradoxaal genoeg, de titel ''Anti-zionism does not equal anti-semitism'' . Het is hier te downloaden (PDF).

donderdag 5 oktober 2017

Hamas benoemt Salah al Arouri tot de 'nummer twee' onder Haniyeh

De Shura Raad van Hamas, het belangrijkste politieke orgaan van de beweging, heeft donderdag de verkiezing bekend gemaakt van Salah Arouri (51) tot tweede man van het politburo, als plaatsvervanger van Ismail Haniye. Arouri  is één van de leden van Hamas van het eerste uur en was mede oprichter van de Ezzedine al Qassam Brigades, de gewapende arm van Hamas. Israel beschouwt hem als één van de belangrijkste ''terroristische leiders'' van Hamas.
Arouri, geboren in Aroura in de buurt van Ramallah, werd in 1985 lid van de Moslim Broederschap tijdens zijn studie islamitisch recht aan de universiteit van Hebron. Twee jaar later werd hij gerekruteerd door Hamas en was hij één van de oprichters van de Qassam Brigades.
Tussen 1990 en 1992 (tijdens de Eerste intifada) zat hij gevangen als administratieve gevangene. In 1992 werd hij opnieuw gearresteerd en tot 15 jaar veroordeeld wegens het oprichten van een ''westelijke cel'' (op de Westoever) van Ezzedin al Qassem.

Israel rastert 50 ha grond af van dorp Husan en verbiedt boeren te oogsten

De annexatie van 2014:  een bord op het land van Wadi Fukin verbiedt de toegang tot grond die voor de bouw van een nieuwe stad is onteigend. Op de achtergrond de nederzetting Beitar (40.000 inwoners). (Foto al Akhbar)

Vlak voor het oogstseizoen van de olijven heeft het Israelische leger een landbouwweg afgesloten die leidt naar boomgaarden en landbouwgrond van het dorp Husan (district Bethlehem). Dat heeft Hasan Hamamra, het hoofd van het gemeentebestuur van Husan meegedeeld aan het Palestijnse persbureau WAFA. De boeren mogen nu niet meer naar hun land. Er is een metalen poort geplaatst op de weg die loopt van Husan naar Wadi Fukin, en het stuk land, 50 hectare (500 dunam) groot is met prikkeldraad afgerasterd. 
De afgerasterde grond ligt dicht bij de nederzetting Beitar, die ligt ingeklemd tussen een aantal Palestijnse dorpen en voor een groot deel is gebouwd op grond van Husan. Husan heeft ruim 5.300 inwoners. Het had in 1967 toen Israel de Wstoever bezette 7,134 dunam (ruim 71 ha.) grond. Door onteigening ten behoeve van Beitar is daar nog maar 1,425 dunam (ruim 14 ha,) van over.

woensdag 4 oktober 2017

Israel werkt verder aan rondweg die aansluiting Maaleh Adumim aan Jeruzalem mogelijk maakt

Israel is, zoal op de foto's (van Vrede Nu) te zien is, begonnen met de aanleg van weer een nieuw stuk van de rondweg rond Jeruzalem. Het meest oostelijke deel. Op de bovenste foto is de weg bij het dorp Az Za'ayyim te zien, met een  onderdoorgang alleen voor Palestijnen, die Az Za'ayyim met Anata verbindt (en vandaar verder met Eizariyya en Abu Dis) en hen zo in de gelegenheid stelt van Noord naar Zuid, of omgekeerd, te reizen zonder dat ze op Israelisch gebied komen of een Israelische weg kruisen.
Op de onderste foto is te zien hoe de weg bij Anata gedeeltelijk parallel loopt met de Palestijnse rondweg. De twee worden daar gescheiden door een betonnen tussenmuur.
De nieuwe rondweg, zo meldt Vrede Nu, loopt door het gebied van ''E1'', het stuk tussen Jeruzalem en de nederzetting Maaleh Adumim (40.000 inwoners).

Illegale wachttoren op Palestijns terrein

Eind september plaatste het Israelische leger deze wachttoren in het Palestijnse dorp Khursa. Khursa  ligt in de regio Zuid Hebron, in ''Area A'', dus in door de Palestijnse Autoriteit bestuurd gebied van de Westoever. Israeli's mogen daar helemaal niet komen, er is een wettelijk Israelisch verbod. 
Waarom dan toch een wachttoren, oftewel ''pillendoos'' zoals de Israeli's ze gewoonlijk noemen, hier op deze plek? Dat is omdat de 288 kolonisten van de nederzetting Negohot, die wat meer naar het westen ligt, gewoonlijk deze weg nemen, die hun Palestijnse buurdorp Beit Awwa met de doorgaande weg (Road nr 60) verbindt. Het is gewoon hun illegale ''shortcut''. En om de kolonisten ter wille te zijn en hen te beschermen heeft het Israelische leger nu midden in Area A een pillendoos neergezet. Hartstikke illegaal. Maar ja, wie zegt dat Israeli's zich op de Westoever aan de wet moeten houden?
Een blik op de rode daken van Negohot. De nederzetting ontstond begin jaren '90 uit een militaire post.

dinsdag 3 oktober 2017

Palestijns kabinet komt voor het eerst in drie jaar bijeen in Gaza

 Het Palestijnse kabinet bijeen in Gaza. (Foto Wafa.
)
De Palestijnse ''Nationale Consensus'' regering is dinsdag voor het eerst in drie jaar bijeengekomen in Gaza, een dag nadat functionarissen van de PA in Gaza waren aangekomen voor een door Egypte geregelde verzoeningsbijeenkomst met Hamas. Deze Consensus regering was in 2014, na de laatste Israelische aanval op Gaza, gevormd, onder meer met de bedoeling verkiezingen voor een nieuwe president en een nieuw parlement te organiseren, maar was nooit eerder bijeen geweest. In plaats daarvan ging Hamas door met regeren via haar waarnemende regering en bleef de PA regering in Ramallah, terwijl beide partijen elkaar daarvan de schuld gaven.  
De Palestijnse premier Rami Hamdallah zei aan het begin van de meeting dat de regering de verantwoordelijkheid zal overnemen voor alle sectoren van bedrijvigheid in Gaza, in samenspraak met alle Palestijnse fracties.

zondag 1 oktober 2017

Na moord in Har Adar past Israel zes dagen lang collectieve straffen toe op 40.000 mensen

Lange rijen auto''s als gevolg van collectieve straffen van het Israelische leger. (Ma'an News)

Israel heeft, sinds de moord in de nederzetting Har Adar bij Jeruzalem waarbij drie mensen en de aanvaller werden gedood, nu al zes dagen lang een negental Palestijnse dorpen  aan zware restricties en strafacties onderworpen. Het gaat om buurdorpen van  Beit Surik, waar de aanvaller vandaan kwam. Zo'n 40.000 mensen wordend daarbij collectief gestraft, zo geeft de mensenrechtenorganisatie B'tselem aan. Collectieve straffen zijn volgens de Conventie van Genève verboden.
Er zijn arrestaties verricht, werkvergunningen ingenomen, en niet minder dan een 55 tal auto's van dorpelingen in beslag genomen, Ook zijn ruim slooporders uitgedeeld en orders om het werk te stoppen. De scholen in de dorpen zijn gesloten. Als gevolg van de restricties op verkeer van en naar de dorpen dreigt volgens Ma'n News ook een tekort aan voedsel.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...