zaterdag 8 juni 2024

Israelische bevrijdingsactie van vier gijzelaars ten koste van 274 doden, ruim 700 gewonden

 
De vier bevrijde gijzelaars

Update - De Israelische bevrijdingsactie heeft volgens de gegevens die zondag werden verzameld 274 mensen het leven gekost en ongeveer 700 gewonden opgeleverd. Een medische hupverlener die werd geciteerd door Reuters nieuwsdienst meldde dat drones en vliegtuigen doorgingen om zonder onderscheid te vuren op gebouwen en huizen. Een andere ooggetuige zei dat iedereen die op zich op straat bewoog werd gedood. Dr Tanya Haj-Hassan van Artsen zonder Grenzen omschreef de situatie in het al-Aqsa-hospitaal in Deir al-Balah als een ''slachthuis'' waar de patiënten, waaronder kinderen, overal in het rond lagen in plassen bloed. Saul Takahashi, een voormalig vice-hoofd van het bureau van de Hoge Commissaris van de Vluchtelingen van de VN, zei dat de aanval een duidelijk gebrek aan respect voor de internationale humanitaire wetgeving liet zien, met name wat betreft de eis van ''proportionaliteit''. En zelfs de minister van Buitenlandse Zaken van de EU, Joseph Borell, vroeg om ''een einde aan het bloedbad''. In het Midden-Oosten werd de actie vrijwel overal afgekeurd. Israel daarentegen kende een feeststemming en vele Westerse leiders, waaronder vice-president van de VS Kamela Harris, de Franse president Macron of de Nederlandse Mark Rutte toonden hun instemming. (Einde update)

Israel heeft zaterdag tijdens een gecompliceerde operatie vier van haar gijzelaars in Gaza bevrijd in twee gebouwen in Nuseirat. Honderden manschappen werden ingezet, waarbij een deel in twee burger-vrachtauto's naar binnen werd gereden, gevolgd door tanks, drones en vliegtuigen. Ook een helikopter werd ingezet. Israel juichte. Minister Yoav Gallant sprak zelfs van de meest heroïsche operatie die hij in zijn leven in de wereld van de veiligheidsmensen ooit had gezien. Andere politici waren minder uitgesproken maar ook lyrisch. Minister Benny Gantz die van plan was een speech te houden waarin hij naar verwachting zou aftreden, stelde zijn plannen uit tot zaterdagavond. De kranten stonden vol met foto's van Noa Argamani, Almog Meir Jan, Andrey Kozlov en Shlomi Ziv. De kranten meldden echter ook dat er veel slachtoffers waren gevallen, wel 50 volgens The Times of Israel. Haaretz meldde er zelfs 94 op gezag van het Al-Aqsa ziekenhuis in Deir al-Balah, het enige ziekenhuis in Gaza dat nog (een klein beetje) functioneert. Ook was er een Israelische politieman van de Yamam-brigade gesneuveld. 

Een beeld uit het ziekenhuis 
In werkelijkheid waren er zeker 210 doden, en mogelijk nog meer, plus  wel 500 gewonden. Wie de Youtube-beelden uit Nuseirat had gezien had een indruk gekregen van een scene uit de Tweede Wereldoorlog. Met oorverdovend lawaai van onophoudelijk ontploffingen en constant zwaar geratel van automatische wapens, waarbij de atmosfeer was bezwangerd met rook en de lijken  op straat lagen en niet konden worden bereikt. Ondertussen stroomden in een gestage stroom de gewonden en lijken binnen in het al-Aqsa-hospitaal, dat als het goed had gefunctioneerd de stroom onmogelijk aan had gekund, maar nu zeker niet, met maar één aggregaat dat werkte, een operatiezaal waar geen licht was, waar geen ruimte was en de doden en gewonden door elkaar op de vloer lagen  en een totaal onvoldoende bemanning. Israel heeft immers de gezondheidszorg in heel Gaza naar de sodemieter geholpen. Israel gaf nog even een fraai voorbeeld van haar grenzeloos schandalige, criminele en genocidale optreden. Tweehonderdtien mensen doden om vier mensen te bevrijden, iets wat gewoon via onderhandelingen had gekund Het was een beeld uit de hel. Een beeld van een genocide in een genocide. 

Op de Westoever was zaterdag ook een nieuwe dode te betreuren. Israelische militairen schoten de 22-jarige Moamen Omar Abu Asal dood in het dorp Anabta (bij Tulkarem). Verder werden 11 mensen gewond bij een bestorming van het Aqabat Jabr kamp bij Jericho, onder meer doordat twee families werden afgeranseld met geweerkolven. Het dodental op de Westoever bedraagt nu 510 sinds 7 oktober.

2 opmerkingen:

Meir zei

"Tweehonderdtien mensen doden om vier mensen te bevrijden, iets wat gewoon via onderhandelingen had gekund"

Dat meen je ook nog. Bij mij echter hangt nu de Israëlische vlag aan de gevel.

Abu Pessoptimist zei

Een half dorp doden en 89 huizen opblazen om vier (4!) mensen te bevrijden die ook gewoon via onderhandelingen hadden kunnen zijn bevrijd, de Israeli's kunnen dat en komen er ook (nog) mee weg. Ze hebben immers al zo veel geleden in WO II. Maar hang jij zolang het kan lekker je vlaggetje uit, ik vrees namelijk dat er straks mensen zijn die de rekening gepresenteerd krijgen.

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...