maandag 3 juni 2024

Twee doden in Nablus en twee in Jericho, aantal arrestaties komt boven de 9.000

Moataz Nabulsi (links) en Adam Farraj

 Israelische troepen hebben weer een inval gedaan in Nablus en twee jonge mannen doodgeschoten. Negen burgers - onder wie een kind - werden gewond door scherpe munitie. De Rode Halve Maan meldde dat de troepen Moataz Khaled Sadiq al-Nabulsi (28) hadden vermoord en dat negen anderen gewond raakten tijdens de bestorming van de stad Nablus, van wie een aantal ernstig. Het leger maakte bekend dat bij een operatie van musta'aravim (als Arabieren verklede soldaten) met medewerking van militairen van het Nakhshon-bataljon en op basis van informatie van de Shin Bet een belangrijk lid van het Nablus-verzetsbataljon was gedood en negen anderen waren verwond.

Lokale bronnen voegden eraan toe dat ook Adam Farraj (23) uit het Balata-kamp werd gedood nadat hij had ontdekt er dat een undercover-operatie van musta'ravim aan de gang was. Hij werd doodgeschoten nadat de troepen de trouwzaal waren binnengedrongen op het dak van een gebouw waar zij zuster haar bruiloft vierde. Volgens de bronnen was Adam de zoon van Salah Farraj, die in 2022 werd gedood. Bronnen in de Rode Halve Maan vertelden verder dat negen mensen diverse verwondingen door kogels opliepen, onder wie een 13-jarig kind. Er zou ook een ambulance staande zij gehouden met daarin een zeer ernstig gewond iemand. Er zou een cardiopulmunaire reanimatie zijn uitgevoerd.  

Volgens het persbureau Wafa werd zaterdag in het Aqabat Jabr-kamp bij Jericho nog een 15-jarige jongen door de Israeli's doodgeschoten. De troepen bestormden het kamp en openden het vuur op twee Palestijnse jongens, onder wie Ahmed Ashraf Hmedad. Zij lichaam werd later overgedragen. De Israelische krant Times of Israel meldde dat ook de tweede jongen dood was. Volgens de krant stierf hij in het ziekenhuis. Hij zou 16-jaar oud zijn geweest, zijn naam was Mohammed al-Baytar. De jongens hadden volgens het leger molotovcocktails gegooid naar de nederzetting Vered Jericho.

In het weekeinde werden ook weer 20 arrestatie verricht op verschillen de plaatsen op de Westoever. Daarmee kwam  voor het eerst sinds 7 oktober het aantal arrestanten op de Westoever boven de 9.000, zo meldden de Vereniging van Gevangenen (PPS) en de Commissie voor Gedetineerden en ex-Gedetineerden. Verder was er nog een wetenswaardigheid: Israel heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend naar de dood van 48 (!) Palestijnse gevangenen die tijdens hun Israelische gevangenschap (of tijdens het transport) zijn overleden. Ik vermoed dat we ons van dat onderzoek niet teveel moeten voorstellen.  Waarschijnlijk gaat het erom dat Israel het Strafhof vóór wil zijn.


 

1 opmerking:

Meir zei

Dit is je 'onschuldige' slachtoffer.
Palestinian channels report on the death of Adam Faraj, a militant in Fatah’s Al-Aqsa Martyrs’ Battalions (AMB), in an Israeli operation on al-Quds Street in Nablus, near the Balata “refugee camp”.
https://abualiexpress.com/en/en28344/

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...