maandag 24 juni 2024

In Gaza 21.000 kinderen vermist, Israel doodt de directeur van de ambulance-diensten

Even leek het alsof Amerika de vloed aan bommen had gestopt, maar ze zijn er weer.

De NGO Save the Children, die gevestigd is in Engeland, heeft maandag gezegd dat er ongeveer 21.000 kinderen in Gaza worden vermist. Volgens de organisatie zijn ze mogelijk verdwaald, of verdwenen, dan wel gevangen genomen, onder het puin begraven of in massagraven terecht gekomen. Save the Children vraagt om een staakt-het-vuren zodat er onderzoek kan worden gedaan. Dat zal overigens niet gauw gebeuren. Netanyahu vertelde zondag dat de periode van heftige gevechten in Rafah er bijna opzit, en dat hij dan openstaat voor een overeenkomst met Hamas. Maar de strijd zal worden voortgezet todat Hamas is vernietigd, zo voegde hij eraan toe.  Dat betekent dat hij het plan van Biden voor een staakt-vuren (dat volgens Biden van Netanyahu was) alsnog verwerpt. In Israel was er commentaar van ex-leden van het ontboden oorlogskabinet (waaronder van generaal Eisenkot) dat Netanyahu daarmee inging tegen wat in dit kabinet was besloten. Hamas liet begrijpelijkerwijze niet van zich horen.

Wat de kinderen betreft, ongeveer de helft van de ruim 37.000 bekende doden in Gaza zijn kinderen. Unicef stelde in mei dat er geen veilige plaatsen voor kinderen bestaan in Gaza en de Verenigde Naties voegde onlangs Israel - ondanks felle protesten van Israel  - toe aan de lijst van landen die ''schade berokkenen aan kinderen".  Volgens UNRWA zij er 50.000 kinderen in Gaza die die dringend medische hulp nodig hebben tegen de gevolgen van ernstige ondervoeding, we zijn meer dan 8.000 jongeren die gediagnosticeerd zij met acute ondervoeding, waarvan 1.600 met de gevaarlijkste (levensbedreigende) vorm. Er zijn maandag twee baby's aan ondervoeding gestorven, waarmee het aantal van bekende gevallen nu op 31 is gekomen.

Een luchtaanval op een kliniek in Gaza-stad doodde maandag Hani Ja'afarawi, de directeur van de Ambulance- en Noodhulpdiensten. Hij was de rots in de branding die de hulpdiensten nog een beetje werkzaam hield. Met zijn dood steeg het aantal hulpverleners dat door Israel is gedood in Gaza tot 500. De aanval kwam  overigens nadat een dag eerder een aanval op een UNRWA-distributiecentrum in Gaza-stad acht mensen, vrijwilligers die hielpen de binnengekomen hulp te verdelen, had vermoord. In Zeitoun werden twee medici gedood bij een aanval op de Daraj-kliniek. Israel maakte bekend dat de luchtaanval op de kliniek tegen Mohammed Salah gericht was geweest, een man die de wapens van Hamas zou hebben ontworpen en verbeterd. Israel was er echter niet zeker van dat ze de juiste man hadden getroffen. 

In Rafah wordt, wat Netanyahu er ook van zegt, nog steeds heftig gevochten. Vrijdag was het aantal doden in 24 uur 101, zaterdag werden tenminste 42 Palestijnen gedood bij aanvallen op het Shati-kamp en het gebied van Tuffah in Gaza-stad. Maandag vielen er acht doden bij een aanval op mensen  die bij de Bani Suheila-rotonde in Khan Younis stodne te wachten op hulptrucks die door het checkpoint Karek Abu Salem kwamen. Het officiële dodental staat nu op 37.626, er zij ruim 86.000 gewonden.

Israel voerde in de nacht van zondag op maandag luchtaanvallen uit op installaties van Hezbollah in Libanon in de plaatsen Aitaroun, Kfar Kila en Khiam. Maandag kwam daar nog een aanval bij. De situatie bij de grens met Zuid-Libanon is ernstig, er hoeft maar iets te gebeuren en er breekt voor Israel een tweede front uit. Netanyahu zou troepen uit Gaza willen terugtrekken en overbrengen naan het noorden. Amerika is bezorgd en de Israelische minister van Defensie Gallant is in Washington  om onder meer daarover te overleggen. Ondertussen zijn zo'n 150.000 mensen aan beide zijden van de grens al maanden geëvacueerd. De krant Haaretz liet onlangs beelden zien van de aanzienlijke verwoestingen die Israel in Libanon heeft en de branden die het er heeft gesticht, terwijl Libanon op zijn  beurt een serie branden in Noord-Israel op zijn geweten heeft en een aantal rakettenregens heeft afgevuurd. Ook het slachtoffertal loopt op. 

De Amerikanen vaardigden onlangs onder-minister Amos Hochstein af om te trachten de gemoederen te bedaren. Hezbollah is echter niet tot de orde te roepen, Nasrallah heeft gezegd dat zolang Israel in Gaza doorgaat er ook een gecontroleerde oorlog aan de Libanese grens wordt voortgezet. Na Hoschsteins bezoek werd dat nog eens kracht bijgezet door het vrijgeven van twee opnamen gemaakt door drones va Hezbollah: één gaf beelden van de haven en industrieterreinen van Haifa. de ander van Noord-Galilea. Opnieuw toonde het aan dat de Israelische afweer niet perfect is. Amerika heeft intussen zijn onvoorwaardelijke steun toegezegd voor als er een oorlog uitbreekt. Weer, volgens mij, een blinde gok van Biden.  

1 opmerking:

Anoniem zei

Bedankt voor de informatie!

Smotrich legaliseert vijf buitenposten als inleiding op de plannen voor annexatie

 Het Israelische 'veiligheidskabinet'' heeft ingestemd met het ''legaliseren'' van vijf nieuwe buitenposten, oft...