woensdag 26 juni 2024

Eén op de vijf Gazanen lijdt aan de gevaarlijkste mate van ondervoeding

Eén van de zes Marokkaanse vrachtauto's 

 Tenminste één per vijf inwoners van Gaza, oftewel 495.000 mensen lijden nu aan de hoogste en gevaarlijkste mate van ondervoeding, volgens de Integrated Food Security Phase Classification, het systeem waarmee de Verenigde Naties de toestand van hongerende naties bijhoudt.  Volgens het laatste rapport van de IPC valt dit samen met het feit dat één op de vijf families hele dagen zonder eten doormaken. Volgens de IPC maakt de situatie een neerwaartse beweging door, de ruimte om hulp en voedsel te leveren aan de bevolking is aan het afnemen. Het huidige traject is instabiel. In een andere setting bevestigde Philippe Lazzarini deze constatering. Volgens hem moet 20 procent (1/5) van de bevolking het zonder dagelijkse maaltijd stellen.  

Het mediabureau van de regering in Gaza voegde daar de mededeling aan toe dat in 50 dagen geen enkele vrachtauto in Gaza was aangekomen. Dat was overigens een mededeling die direct werd gelogenstraft want woensdag arriveerden er zes trucks met voedsel en medicijnen die waren gedoneerd door de regering van Marokko en die werden afgeleverd aan wat er over is aan ziekenhuizen. Maar veel verschil zal het niet maken. De ernst van de situatie werd onderstreept door een brief van hoge VN-functionarissen aan COGAT en de Israelische regering waarin werd aangekondigd dat de VN zal afzien van verdere voedseltransporten als de situatie niet snel verbetert. De veiligheidssituatie is door de herhaalde bombardementen en het met opzet doden van veiligheidsagenten en distributeurs zodanig verslechterd dat er geen beginnen meer aan is. Het Wereld Voedsel Programma heeft om die reden al eerder zijn leveranties van de drijvende Amerikaanse per gestopt. Israel heeft sinds 7 oktober met 488 aanvallen 188 VN-installaties beschadigd en 193 mensen van de VN-staf gedood.

Dode koffieverkoper

Intussen zet Israel zijn aanvallen door.  Gisteren vielen er 32 doden bij diverse aanvallen, waaronder een paar op UNWRA-scholen waar mensen schuilden. Verder werd in het Shati-kamp een huis gebombardeerd waarbij 10 leden van de familie van Hamas-leider Ismail Haniye werden gedood, waaronder zijn 80-jarige zuster. Eerder werden met een aanval op een auto al de drie zoons van Haniye vermoord, plus een aantal kleinkinderen. Ook werden weer willekeurige mensen getroffen zoals een verkoper van koffie. of de 33-jarige medewerker Fadi Wadiye, van Artsen zonder grenzen. De fysiotherapeut werd van zijn fiets geschoten toen hij op weg was naar zijn werk. Ook een aantal anderen werd getroffen waaronder drie kinderen. Artsen zonder grenzen was buitengewoon kwaad. dit was hun zesde medewerker die werd gedood in Gaza. 
Zes dode medewerkers van AzG, Fadi Wadiye is de meest rechtse 

Deze woensdag werden 60 mensen gedood en 140 gewond. Het dodental is nu 37. 718. Er zijn 86,377 gewonden. Uiteraard zij er ook nog velen onder het puin, Het is misschien aardig om hieraan toe te voegen dat UNRWA-chef Lazzarini gisteren nog opmerkte dat er gemiddeld iedere dag een tiental kinderen één of meer ledematen verliest die geamputeerd moeten worden. Opmerkelijk is ook dat Israel volgens de krant Israel Hayom een extra-belasting gaat invoeren voor gesalarieerden van één dag in juni om tegenwicht te bieden aan het begrotingstekort. Dat bedraagt nu 37 miljard dollar, oftewel 7,2% van het BNP. Eveneens opmerkelijk is dat het Israelische hooggerechtshof heeft bepaald dat Israel 3.000 ultra-orthoxe vrijgestelde Joden van militaire dienst nu toch ineens moet oproepen en wel onmiddellijk. Als er geen gehoor aan wordt gegeven verliezen de orthodoxen hun extra bijdragen voor hun yeshivot (religieuze scholen). Het besluit van het hof roept uiteraard spanningen op.

de 12-jarie Mohammed
Op de Westoever werden in éen dag 9 huizen afgebroken die zonder vergunning (die nooit verleend worden)  waren gebouwd: 4 in Jericho, 3 in Masafer Yatta, 1 in Beitillu (ten westen van Ramallah) en 1 in Silwan, een wijk van het bezette Oost-Jeruzalem. Er zij deze maand al 47 huizen gesloopt. Ook werden weer flinke aantallen Palestijnen opgepakt. Het aantal gevangenen is intussen opgelopen tot 9.400. Achttien gevangenen zijn dit jaar in Israelische gevangenschap overleden, dat is een record-aantal. Het aantal door Israel sinds 7 oktober gedode Palestijnen op de Westoever bedraagt 553, waarvan 137 kinderen. Twee kinderen overleden onlangs. De 12-jarige Mohammed Morad Hoshayeh uit het
de 15-jarige Naim

Amari-kamp bij Ramallah overleed 23/6 aan de gevolgen van een schotwond die hij opliep op 14 juni, en de 15-jarige Naim Abdulalab Samha uit Qalqilya overleed aan een schotwond op 24 juni.

Het Libanese ministerie van Gezondheid heeft bekendgemaakt dat als gevolg van de beperkte oorlog aan de Israelisch-Libanese grens 435 mensen zijn overleden en 1.366 gewond zijn geraakt. Het Libanese persbureau NNA meldde dat aan de rand van Bint Jbeil brand was uitgebroken. Verder had Israel de plaatsen Kfar Kila, Burj al-Muluk. Tallat al-Aziziyah en de hoogste van Majayoun bestookt.

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...