vrijdag 7 juni 2024

Israel komt op zwarte lijst van landen die schade berokkenen aan kinderen

Kinderen huilen bij de begrafenis van een familielid

De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, heeft Israel geïnformeerd dat hij Israel gaat toevoegen aan de zwarte lijst van landen en organisaties die kinderen in conflictgebieden schade berokkenen. Dat werd gemeld door Kanaal 13 van de Israelische tv en de krant Yediot Ahronot. Volgens wat Yediot Ahronot schrijft hebben de pogingen van Israel om dit te vermijden niets uitgehaald. Israel verschijnt volgende week op de zwarte lijst die onder meer naar de leden van de Veiligheidsraad gaat. Er staat een debat gepland op 26 juni. Het brengt verder het risico van reputatieschade met zich mee, aangezien de lijst regelmatig wordt aangehaald door organisaties als de Algemene Vergadering van de VN, het Internationale Hof van Justitie (ICJ) en het Internationale Strafhof (ICC)

Israel heeft de vrees geuit dat plaatsing op de lijst kan leiden tot wapenembargo's. Tot nu toe was een plaats op de lijst vooral gereserveerd voor landen als Afghanistan, Mali, Congo, Myanmar, Somalië, Sudan, Syrië en Yemen en organisaties als ISIS, al-Shabaab en Boko Haram. In het te verschijnen rapport zal niet Israel expliciet worden genoemd, naar wel de Israelische veiligheidstroepen. Het rapport is gebaseerd op data van VN-organisaties en plaatselijke bronnen en is geschreven door de speciale VN-vertegenwoordiger voor Kinderen en Gewapende Conflicten, Virginia Gamba. Het gaat over 2023. In het voorlopige rapport dat Israel enkele maanden geleden ontving werd melding gemaakt van een duidelijke toename van incidenten na de maand oktober. Zo bevat het scherpe kritiek op get gebruik van zware bommen in bewoonde gebieden, de ernstige blokkades van Gaza, de aanvallen op belangrijke infrastructuur, pogingen kinderen te werven als informanten en het gebruik van kinderen als menselijke schilden.

Kanaal 13 bevestigde donderdag dat Guterres verschillende malen door Israelische functionarissen was benaderd maar desondanks had besloten zijn voornemen door te zetten en Israel op de lijst te laten zetten. De bronnen bevestigden dat Guterres blijkbaar een hekel heeft aan Israel en niet te beïnvloeden is. 

Burgemeester al-Maghari
In feite is dat het enig nieuws. Al het andere nieuws - bijvoorbeeld de 40+ doden die  weden gemaakt bij een bombardement van een als onderkomen voor dakloze Palestijnen gebruikte UNRWA-school in het vluchtelingenkamp Nuseirat, was meer van het zelfde: nieuwe oorlogsmisdaden. Israel beweerde dat het 20 Hamas-strijders bestookte. Maar daarvoor nam het een school onder vuur waarin duizenden onderdak hadden gevonden en lagen te slapen. Onder de slachtoffers waren bovendien vooral veel vrouwen en kinderen. Of het bombardement op het gemeentehuis waarmee de burgemeester van Nuseirat werd vermoord, tezamen met vijf familieleden. Dr Iyad al-Maghari werd door het overheidsinformatiebueau geprezen omdat hij zich altijd loyaal had getoond. Maar ook werd erop gewezen dat daarvoor de burgemeesters van Al-Zahraa en al-Maghazi en trouwens voor hen de gemeentelijke hoofdkwartieren van al-Zuweida, al-Zahraa, Gaza, Khan Younis, Beit Hanoun, Beit Lahia en andere waren getroffen. Het dodental steeg intussen tot meer dan 36.700, doordat in 24 uur 77 mensen werden gedood in acht bloedbaden. Een getal voor wat het waard is, want aan het einde van de oorlog blijken dat dit getal veel te laag is door de velen onder het puin, de velen die onderweg werden neergeschoten of sneefden, en de vele kinderen die dood gingen door gebrek aan eten of medicijnen. 

Uday Marei, Issa Jallad en Ibrahim Sa'adi

Op de Westoever werden donderdag drie mensen doodgeschoten bij een inval in Jenin, twee van hen werden letterlijk van hun motorfiets geschoten door een achtervolgende jeep. Het waren Uday Ayman Marei (24), Issa Nafez Jallad (17) en Ibrahim Taher al-Sa'adi (21). He aantal gedode Palestijnen sinds 7 oktober is daarmee gekomen op 509. Er waren verder 14 gewonden, zes in Jenin zelf (van wie vijf werden getroffen door kogels en één ernstig gewond raakte) en acht in het vluchtelingenkamp Jenin, waar vijf door kogels werden getroffen twee door scherven werden geraakt en één door een militair voertuig werd overreden. 

In Hebron werden 38,5 hectare privé land genationaliseerd. Volgens minsiter Muayad Shaaban was de bedeoling dat et geruit zou worden voor de uitbreiding van route 60, ten bate van de kolonisten. Verder waren er de gebruikelijke dagelijkse klachten over misdragingen door kolonisten, die bij Ramallah tientallen hectares land in brand staken, of bij Beit Dajan (ten oosten van Nablus) gewassen, olijfbomen en graan afbrandden. Een dag eerder werden door  de militairen bij een inval in Beit Ummar (ten noorden van Hebron) 36 mensen opgepakt en 50 auto's in beslag genomen. Oh, en dan was er ook nog de mars door Jeruzalem door joelende kolonisten, waarbij dit jaar geen slachtoffers vielen, Al werd we; een journalist opgepakt nadat hij door hitsende jongeren was aangevallen, 

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...