dinsdag 11 juni 2024

Onvermoeibare Binken is bezig de star te worden van een grimmige soap

 De bloedige veldtocht van Israel in Gaza is aan het veranderen in een grimmige soap. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken is in Israel uit zijn vliegtuig gestapt om de Israeli's te vertellen dat de VN-Veiligheidsraad akkoord is gegaan met hun voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft de V-raad inderdaad besloten - met 14 stemmen bij één onthouding, namelijk Rusland. Het voorstel betreft een drie fasen project: in de eerste fase worden gijzelaars bevrijd en wordt er zes weken niet geschoten, in de tweede fase worden alle gijzelaars losgelaten, en in de derde fase kan er worden gepraat over een wederopbouw van Gaza. Goed idee, zult u misschien zeggen. Eindelijk stopt het zinloze geweld. Maar hoezo is dit een voorstel gedaan door Israel? Iedereen weet dat Netanyahu met de  hardnekkigheid van een kind dat om snoepjes bedelt steeds blijft herhalen dat hij pas ophoudt met oorlog voeren als Hamas is vernietigd. Nou ja, dat gaat Blinken dus voor elkaar krijgen, dat het inderdaad een Israelisch voorstel was. Gelooft u dat? Dat Blinken daar tijdens zijn zesde (of was het al de zevende?) nutteloze reis in gaat slagen? 

Antony Blinken

Intussen heeft Hamas zich blij getoond met het voorstel. Het is, zegt het, bereid om over de voorwaarden te gaan onderhandelen. Wat?? De voorwaarden? Dus er moet nog worden gesproken over hoeveel gijzelaars tegen hoeveel gevangenen (eigenlijk ok gewoon gijzelaars) in Israelische gevangenissen en gevangenkampen worden geruild? En ook over de tweede fase moet nog worden gesproken? Zou het wellicht kunnen dat Hamas nog steeds blijft eisen dat Israel zich volledig terugtrekt? Maar dan is er blijkbaar helemaal geen duidelijk voorstel gedaan. Dan kan Blinken kletsen tot hij een ons weegt en kan intussen al worden begonnen met de voorbereidingen voor zijn zevende of achtste nutteloze ronde. Hij wordt kennelijk nog steeds niet gehinderd door schaamte bij deze exercities. Hij blijft strak in het pak en vormelijk. Intussen gaat wel het bombarderen gewoon door. Er waren vandaag 40 doden bij acht bloedbaden, Het zijn er wel eens meer geweest, pas nog 274, maar het totaal aantal is nu rum boven de 37.000, 37.174 om precies te zijn. De cijfer afkomstig van het regeringsbureau, dus van Hamas, maar ze zullen t.z.t. blijken veel te laag zijn geweest. Net als het aantal gewonden dat nu rond de 85.000 ligt.  

Intussen is dus minister Bennie Gantz zondag afgetreden, tegelijk met minister Eisenkot en nog een collega. Gantz vond dat Netanyahu geen aandacht had getoond voor de tijd van "Gaza na Hamas'' en  had een ultimatum gesteld en Er werd door sommige gevreesd dat de ruimte die hij door af tre teden schiep zou worden ingenomen door de twee fascistische ministers Smotrich en Ben Gvir.  Dat gevaar is nog niet helemaal geweken, maar lijkt tich mee te vallen. Het lijkt er meer op dat het vertrek van de  vechtjassen (twee van hen zijn chef-staf geweest en Gantz heeft in totaal over vier Gaza-moordpartijen geregeerd) totaal geen verschil zal maken.

 Dan was er het trieste feit te melden dat Israel weer vier man heeft verloren. Het gebeurde volgens Hamas al zondag, in de Shaboura-wijk van Rafah in het oosten van de stad, waar een groep soldaten een booby-trapped huis binnenging. Hamas slaagde er vervolgens ook nog eens in het huis volledig op te blazen. Israel berichtte dat de vier maandag waren omgekomen. Een dag eerder werd ook gemeld at er 13 gewonde waren van wie één ernstig.   

Aan de andere kant was er opnieuw een slag te verwerken op de Westoever. Maandagavond werd er door militaire eenheden het vuur geopend op een auto bij het dorp Kafr N'ima ten westen van Ramallah, Later bleek dat de auto vier mannen had bevat die alle vier waren overleden. Hun lichamen werden door de militairen meegenomen. Waarom ze waren doodgeschoten werd niet duidelijk. Wel duidelijk was dat de soldaten nadien nog het dorp binnengingen waarbij acht gewonden vielen, Vandaag werd  een algemene proteststaking gehouden naar aanleiding van de door van de vier. 

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...