maandag 17 juni 2024

Netanyahu ontbindt ''oorlogskabinet'' en Israel begraaft weer 12 man

De vertrekhal in Rafah
Minister president Netanyahu heeft het ''oorlogskabinet'' ontbonden nadat generaal Bennie Gantz ontslag heeft genomen. Gantz had er een probleem mee dat Netanyahu geen ''eindstrategie'' had. Volgens hem verlengde dat de oorlog. Het is even onduidelijk geweest wat er vervolgens zou gaan gebeuren - of Smotrich en Ben Gvir nu,  wat ze heel graag wilden - in het oorlogskabinet zouden komen. Dat gebeurde niet, Netanyahu hief het oorlogskabinet op ''omdat het geen zin meer had nu Gantz en diens collega Eisenkot waren opgestapt''. Vervolgens stelde hij een beperkt ''keukenkabinet'' samen om gevoelige onderwerpen te kunnen bespreken die dan daarna worden aangenomen door het hele kabinet. Volgen Yediot Ahronot maken Yoav Gallant, Ron Dermer en Tzachi Hanegbi, de leider van de Nationale Veiligheidsraad, er deel van uit. Met de beslissing is ook de weg voor Smotrich en Ben Gvir geblokkeerd. 

Ander nieuws was dat Israel de vertrekhal op de grens tussen Egypte en Rafah in brand heeft gestoken, evenals andere faciliteiten, en totaal heeft vernield. Dat zal Egypte leuk vinden. Israel had het gebouw twee dagen geleden al bezet, maar nu is het verkoold. 


Verder was maandag een droeve dag voor de Israeli's. Er waren 11 begrafenissen en één was zondag geweest, want niet minder dan 12 militairen waren dit weekeinde gesneefd. Acht man werden gedood in een APC (Armed Personnel Carrier) die door een explosie was getroffen. Israel deed er geheimzinnig over en zei de zaak te zullen onderzoeken, maar Hamas meldde dat de APC was getroffen door één van hun anti-tankraketten. Twee andere militairen kwamen om in Noord-Gaza bij een ontploffing van hun tank, waarbij ook twee gewonden vielen. "Vermoedelijk'' omdat er een explosief op was aangebracht, aldus Israel. Hamas was minder geheimzinnig en meldde dat het een springlading aan de tank had bevestigd. Als die berichten waar zijn maakt het eens te  meer duidelijk dat Hamas nog altijd doorvecht. Twee anderen kwamen om op andere plaatsen. Eén overleed zaterdag als gevolg van een boobytrap in een huis dat maandag vorige week eerder al vier anderen doodde en een aantal verwondde. Een ander werd gedood tijdens gevechten in Rafah. Het totaal aantal Israelische doden sinds 7 oktober is 311.

Sultan Khatatba
Overigens werd zaterdag ook weer een kind doodgeschoten op de Westoever. Het was de 16-jarige Sultan Abdel-Rahman Khatatba uit Beit Furik (ten oosten van Nablus). 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Toch nog een blog. Bedankt. Jammer dat je stopt over Israel en Palestina te schrijven. Maar ik begrijp je wel.Ik word er soms ook zo moedeloos van. Als je die reacties lees, zoveel mensen die nog steeds kritiekloos achter Israel staan en geen enkel medeleven hebben met de mensen in Gaza en de West Bank. Of het ongedierte is. Dat komt ook grotendeels wel door de media en politici, volgens mij. Ik kijk heel veel naar Al Jazeera. Als je die beelden daar ziet, vraag je je af hoe het mogelijk is dat dat moorden maar steeds door kan gaan. Het IJC heeft Israël beschuldigd van oorlogsmisdaden en genocide. Voor mij is het volkomen duidelijk.
Ik las je blogs altijd en slaat ze dan op, op mijn computer en zet ze dan ook op mijn facebook-pagina. Ik plaats ze ook vaak op facebook van de media etc.
Deze heb ik sinds 7 oktober al heel veel geplaatst. https://abu-pessoptimist.blogspot.com/2018/12/2018-een-topjaar-voor-wat-het-doden-van.html Maar die verstokte Satanyahu-aanhangers plaatsen daar dan een lachende smiley bij.

Een buurvrouw, waar ik mee op een leesclub, zit vertelde dat een oud familielid dat bij de opening van het Holocaustmuseum aanwezig was, vertelde dat er gezegd werd dat er anti-semitische leuzen geroepen zijn. Ik heb jouw blog over jouw aanwezigheid daar, uitgeprint en haar gegeven. Ik heb nog geen reactie van mijn buurvrouw gekregen.

Ik ga nu maar meer kijken wat The Rights Forum te vertellen hebben. Mooi dat Berber van der Woude zich daarbij aangesloten heeft.

Ik ga je nieuwe blogs zeker volgen.

Hartelijke groet,
Corrie van der Hart
Oostkapelle

Abu Pessoptimist zei

@Corry,
Ik ben niet gestopt met schrijven, maar schrijf niet meer dagelijks. Dat is vooral omdat er geen ontwikkelingen zijn. Er zijn meer doden, meer brandstichtingen, meer verhalen over mishandeling in gevangenschap en ook- vooral - meer geneuzel over het volstrekt zinloze optreden van Amerikaanse diplomaten die proberen Netanyahu te bewegen met een staakt-het-vuren akkoord te gaan en anderen die proberen een oorlog tussen Israel en Libanon te voorkomen. Ik heb zelden zinlozer gedrag van diplomaten moeten beschrijven. Het hoeft gelukkig niet meer en ik doe het ook niet meer.

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...