woensdag 9 september 2009

PCHR en B'tselem publiceren definitieve lijst slachtoffers operatie in Gaza


Meisje uit de familie Samouni.




Het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR) en de Israëlische organisatie B'tselem zijn allebei gekomen met de finale lijsten van de slachtoffers van Israëls Cast Lead offensief in Gaza van december-januari. Beide lijsten verschillen iets van elkaar, maar niet erg veel. Beide zijn voorzien van namenlijsten en gebaseerd op ter plekke verzamelde data.
PCHR komt tot een totaal aantal slachtoffers van 1419. Van dit aantal waren er 1167 (82,2%) niet bij de stridj betrokken en waren 252 (17,8%) Palestijnse verzetsstrijders. Onder de 1167 niet bij de strijd betrokkenen waren 248 politiemensen en 918 burgers, onder wie 318 kinderen en 111 vrouwen. PCHR meldt dat er volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza minstens 5300 gewonden waren, van wie 1600 kinderen.
Over de vernielingen meldt PCHR dat 2114 huizen geheel, en 3242 huizen gedeeltelijk zijn verwoest, terwijl er 16.000 meer of minder beschadigd zijn; 51.453 mensen werden dakloos. Het PCHR concludeert dat Israël op verschillende manieren internationale wetten en het oorlogsrecht schond en verwijt de internationale gemeenschap niet in actie te zijn gekomen.
Na een Israëlisch bombardement op een parade van jonge, zojuist afgestudeerde politiekadetten ligt de straat bezaaid met tientallen dode verkeersagenten.

B'tselem telde 1387 doden. Daarvan waren 773 burgers en 248 politiemensen die op grond van criteria van het Rode Kruis, zegt B'tselem - ook als niet bij de strijd betrokkenen moeten worden aangemerkt. Onder de slachtoffers waren 320 kinderen en 109 vrouwen. Volgenw B'tselem behoorden 330 doden tot gewapende groepen en waren er 36 slachtoffers van wie niet kon worden vastgesteld of zij tot de strijders moesten worden gerekend of niet.

Zowel de telling van PCHR als van B'tselem contrasteert scherp met de telling van de Israëlische regering die eerder een eigen rapport uitbracht. Volgens Israël waren er 1166 doden en behoorde 60% daarvan tot één of andere gewapende groepering, terwijl 225 slachtoffers niet betrokken waren bij de strijd. In tegenstelling tot B'tselem en het PCHR publiceerde Israël geen namen en achtergronden.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...