dinsdag 7 augustus 2012

Rebellie in beweging Ahmed Jibril wegens beschieting Yarmouk-kamp in Damascus


Ahmed Jibril.



 Leden in Palestina van het het radicale Volksfront voor de Bevrijding van Palestina-Algemeen Commando hebben in een verklaring gedreigd zich af te scheiden van het leiderschap in Damascus en zes leden van het centrale comité van de organisatie zijn opgestapt. Dat gebeurde maandag tijdens een bijeenkomst meldt Ma'an News. De reden voor de protesten is de houding van de secretaris-generaal (=leider) van de beweging, Ahmed Jibril, die zich achter de Syrische president Bashar al-Assad heeft geschaard.
De kritiek op Jibril kwam op gang na de gebeurtenissen in het Yarmouk-kamp in Damascus, het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp in Syrië, waarbij afgelopen vrijdag 21 mensen werden gedood en 65 gewond raakten bij een bombardement met mortieren in een drukke straat    
Wie verantwoordelijk was voor het bombardement, de Syrische regering of de oppositie, werd niet duidelijk uit de verklaringen van betrokkenen. Maar de leider van het politburo van de PLO in Damascus, Anwar Abdul Hadi, leverde na het bombardement wel scherpe kritiek op Jibril, die zich niet alleen achter Assad had opgesteld maar ook enkele honderden Palestijnen in het kamp had bewapend, onder het motto dat zij de Palestijnen moeste beschermen. Abdul Hadi stelde dat het rustig was gebleven in het Yarmouk-kamp tot het moment dat Jibril was begonnen mensen te bewapenen. Dat was in strijd met een beslissing van 15 Palestijnse fracties om volledig neutraal te blijven in het Syrische conflict. De Palestijnse ambassadeur in Damasus. Mahmoud al-Khalidi herhaalde zaterdag nog eens dat de Palestijnen eensgezind waren dat die neutraliteit gehandhaafd diende te worden.
De houding van Jibril komt overigens niet uit de lucht vallen. Jibril's beweging is een radicale afsplitsing van George Habash' Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, die zich vooral altijd heeft onderscheiden door alleen in gewapende strijd en in geen enkele vorm van onderhandelingen met Israel te geloven.  Jibril (74 inmiddels) begon zijn loopbaan als officier in het Syrische leger en is altijd een trouwe volgeling van het Baath-bewind gebleven.
Opmerkelijk te aanzien van de gebeurtenissen in het Yarmouk-kamp van vorige week is intussen dat iedereen op eieren loopt als het aankomt op het aanwijzen van de schuldigen van het bombardement. Ook  UNRWA, de organisatie die zorgt voor de Palestijnse vluchtelingen was uiterst voorzichtig. Woordvoerder Chris Gunness bevestigde dat er 21 dode waren, maar wees erop dat het kamp overloopt in andere buurten van Damascus waar Syriërs en geen Palestijnen wonen zodat nog niet zeker was hoeveel Palestijnen  waren gedood. Ook liet hij in het midden wie er had geschoten.            

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...