donderdag 29 december 2016

Planningcommissie Jeruzalem keurt bouw goed van nieuw hoog gebouw voor kolonisten in Silwan


Bet Yonathan, het andere grote gebouw dat Ateret Cohanim al bezit en dat afgebroken had moeten worden omdat het volgens de bouwvoorschriften te hoog is. Het gebouw is genoemd naar de Amerikaanse spion Yonathan Pollard.  

De Commissie voor Bouwen en Plannen van de gemeente Jeruzalem heeft weliswaar een beslissing om enkele honderden nieuwe huizen te gaan neerzetten in wijken (nederzettingen) in bezet gebied net vóór de toespraak van de Amerikaanse minister Kerry uitgesteld, Maar wel werd woensdag goedkeuring geven aan een plan om een gebouw van drie verdiepingen voor Joodse kolonisten neer te gaan zetten in de Arabische wijk Silwan.
Het plan was ingediend door Ateret Cohanim, een organisatie van kolonisten die, naast een aantal andere gebouwen,  al een gebouw van vijf verdiepingen heeft in Silwan. Het is een beetje een mysterieuze beslsising omdat het plan voor dit gebouw al eerder inde Commissie aan de orde is geweest en (gedeeltelijk?) was goedgekeurd. Het schijnt vooral tegen te zijn gehouden wegesn zijn politieke gevoeligheid.

 Het andere gebouw, Bet Jonathan, had op grond van een rechterlijke beslissing al zeven jaar geleden moeten zijn gesloopt. Het gemeentebestuur van Jeruzalem heeft echter steeds geweigerd die beslissing uit te voeren. Het nieuwe gebouw zal er vlakbij worden neergezet. De grond ervoor is door de ''Beheerder van het Bezit van Afwezigen'' (Custodian of Absentee Properties) zonder tender aan Ateret Cohanim verkocht, meldt Haaretz.
Alaa Mahajneh, een advocaat de de bewoners rond het nieuwe project vertegenwoordigde bij de zitting van de Commissie was, zei dat de kolonisten niet aantoonden dat ze het land ook echt in bezit hebben en dat er onvoldoende parkeerruimte in de omgeving is. Hij zei dat de Commissie haar goedkeuring afhankelijk maakte van nadre onderzoek naar deze zaken. Hij noemde de sfeer tijdens de commissievergadering ''vijandig''.  

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...