maandag 18 maart 2024

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)
 Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks en drones namen deel aan de aanval en ook werden er raketten op het ziekenhuis afgevuurd. De bovenafdelingen werden in brand geschoten, waaronder de afdeling chirurgie. Binnen het ziekenhuis werd eveneens geschoten. Er viel een voorlopig onbekend aantal slachtoffers.  Volgens Israelische bronnen zouden zich in het ziekenhuis Hamas-strijders hebben gehergroepeerd. Met luidsprekers werden de 'bewoners' van het ziekenhuis opgeroepen hun verblijf te verlaten. Op video's is te zien dat dit ook in het nachtelijk donder gebeurde. In en rond het zienhuis hadden zich een 30.000 mensen in de loop van de tijd verzameld. 

Het was de vierde keer dat Israel zich op het Shifa-ziekenhuis  stortte, maar ditmaal werd geprobeerd niet al te veel medische apparatuur te beschadigen of mensen te doden. Daarvoor waren speciale orders afgegeven. Wel werden volgen Israelische krantenberichten tenminste 80 mensen gearresteerd. Buiten het ziekenhuis waren aantallen scherpschutters actief. De mensen in de buurt van het Shifa-complex kregen de raad binnen - of in ieder geval onzichtbaar - te blijven. Eén Israeli werd in de buurt van het Shifa-ziekenhuis gedood bij een vuurgevecht met Hamas. Hij was de 250ste Israeli die werd gedood sinds 7 oktober.

Elders ging het bombarderen nog steeds door. In de afgelopen 24 uur werden 81 mensen gedood, zondag waren dat er 92 en zaterdag 67. De bommen vielen onder meer in het Nuseirat-kamp en in Kan Younis. Zaterdag werden bijvoorbeeld 39 leden van de Tabatibi-familie  in Nuseirat gedood bij een bombardement van hun huis toen zij bezig waren aan de  voorbereiding van de Suhoor, de maaltijd tijdens Ramadan voordat de zon opkomt. Onder hen waren twee zwangere vrouwen en een stoet kinderen. Zondag gebeurde iets soortgelijks met een andere familie (met minder doden) en maandag vielen opnieuw negen doden bij zo'n bombardement. Het dodental liep op tot 31.726 en het aantal gewonden tot 73.792. En er liggen nog duizenden onder het puin.

In Gaza-stad en Jabalya vormden zich zondag enorme rijen voor de distributiecentra van UNRWA nadat - voor het eerst in vier maanden tijd  - een konvooi van 12 vrachtauto's ongehinderd vanuit het zuiden Noord-Gaza had weten te bereiken. Uiteraard was één zo'n konvooi totaal onvoldoende, maar het was in ieder geval een teken van hoop in een omgeving waar iedereen een stapje verwijderd is van regelrechte hongersnood. Dominic Allen van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties meldde bijvoorbeeld dat zij bij een recent bezoek van ziekenhuizen te horen had gekregen dat niemand daar de afgelopen twee maanden baby's van normale afmetingen en met een normaal gewicht had gezien. Wel waren er veel doodgeboren kinderen gesignaleerd en baby's met ondergewicht. Een ander bericht was van Unicef: van van de kinderen in Noord-Gaza onder de twee jaar vertoont intussen één op de drie tekenen van ernstige ondervoeding. Een verdubbeling vergeleken met twee maanden geleden, toen was het nog 15,6 procent.

 Er wordt nog steeds - onder meer door Jordanië - voedsel vanuit de lucht afgeworpen maar dat is een druppen op een gloeiende plaat, en er is een boot aangekomen met 2000 ton voedsel maar daarvan is onduidelijk hoe dat wordt gedistribueerd. Oxfam kwam intussen met een rapport waarbij het Israel beschuldigde van het opzettelijk tegenhouden van voedselkonvooien, onder meer door de manier waarop vrachtauto's worden gecontroleerd. De conclusie was dat Israel, nadat het van het Internationaal Gerechtshof te horen had gekregen dat ze voldoende voedsel, drinkwater, brandstof en medicijnen moest doorlaten, de zaak nog ernstig had verslechterd. 

In Ramadan eten ze in Gaza kata'if, pannenkoekjes gevuld met kaas of vlees. Een man die uit Noord-Gaza is  gevlucht maakt ze nu - met gebrek aan ingrediënten - in Rafah. Met groot succes.

En intussen is David Barnea, het hoofd van de spionage-organisatie Mossad zondag met een Israelische delegatie naar Qatar afgereisd om daar nogmaals te kijken of er een staakt-het-vuren kan worden afgesproken. De kansen daarop zij echter gering. Netanyahu heeft al het groene licht gegeven voor een militaire actie in Rafah, waar zo'n 1,5 miljoen mensen zijn samengedreven op een stukje land ter grootte van een flink sportcomplex. In antwoord op de vele reacties van westerse regeringsleiders en diplomaten die een beroep op hem deden van een aanval af te zien, zei hij dat het lijkt alsof iedereen al 7 oktober is vergeten. ''Zijn jullie herinneringen zo kort? Zijn jullie zo gauw 7 oktober vergeten, de meest verschrikkelijke moordpartij van Joden sinds de  Holocaust? Ontzeggen jullie Israel zo snel het recht zichzelf te verdedigen tegen de monsters van Hamas?'' Wel kondigde hij aan dat de bevolking geëvacueerd gaat worden, maar hij legde niet uit hoe. 

Geen opmerkingen:

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...