vrijdag 21 juni 2024

Hoge temperaturen en gebrek aan toezicht maken de honger in Gaza nog erger

Honger
Het is nu al en tijdje bezig, de hongersnood in Gaza. We horen regelmatig van kinderen die ondervoed zijn en van wie een aantal ook sterft. Hoeveel kinderen ondervoed zijn en hoe erg is minder duidelijk, maar de video's en foto's van uitgemergelde kinderlijfjes zijn verontrustend genoeg. Het moeten er een heleboel zijn. Dezer dagen werd de angst aangewakkerd door Richard Peeperkorn, de vertegenwoordiger van de Wereld Gezondheidsorganisatie voor Gaza. Hij sloeg alarm wegens de temperatuur in Gaza die - duidelijk anders dan Noord-Europa - heel hoog is opgelopen. Er zijn al de nodige mensen op andere plaatsen het slachtoffer geworden van hoge temperaturen en dat dreigt in Gaza worden herhaald onder meer door gebrek aan drinkwater, zeker redelijk drinkwater. Maar hoge watertemperaturen vergroten ook de kans op ziektes, plus gevallen van uitdroging en zonnesteken, grote aantallen muggen en vliegen, Volgens Peeperkorn komt diarree al 25x zo vaal voor als elders in Gaza en dar komt het risico van cholera, dysenterie en hepatitis A nog bij. 

Er is nog een andere zaak die de aandacht vraagt. Volgens de krant The Times of Israel heeft dinsdag een heftig gesprek plaatsgevonden van Sigrid Kaap, de verantwoordelijke van de VN voor de wederopbouw van Gaza, en de Israelische minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz. Katz zei dat meer dan 1.000 vrachtauto's bij grens staan maar dat ze niet worden afgehandeld. Hij stelde de VN in gebreke. Maar Kaag riposteerde dat als de situatie niet snel verandert Israel tot de ontdekking zal komen dat Israel de hele bevoorrading zelf voor zijn rekening zal moeten nemen. Volgens haar is de wetteloosheid in Gaza zodanig toegenomen dat de chauffeurs van de vrachtauto's Gaza niet meer in willen zonder escorte. Wat de Times of Israel er niet bij vertelde is dat Israel en in de afgelopen tijd alles aan gedaan heeft om deze situatie zelf te creëren. In de eerste plaats door de honger hevig te laten oplopen, door vervolgens de distributie door UNRWA, de organisatie die daar de mensen en organisatie voor heeft, vakkundig te saboteren en daarna ook nog eens systematisch de politie-, veiligheidsmensen die op de distributie toezagen en ook het personeel van distribitiecentra af te schieten. Vrijdag werden nog vijf gemeente-ambtenaren van Gaza-stad die bezig waren de watertoevoer te herstellen doodgebombardeerd. Er werd nog gezocht of het mogelijk meer waren geweest. Ook een garage voor gemeente voertuigen werd onder schot genomen waarbij er de nodige voertuigen sneuvelden. Desondanks had de leider van COGAT, de Israelische generaal-majoor Ghassan Alian, de moed om donderdag de VN op te roepen er iets aan te doen dat er al meer dan 1.000 vrachtauto's staan te wachten om Gaza binnen te rijden. Ja, want Israel kan er natuurlijk niets aan doen dat vrachtauto's worden overvallen en leeggeroofd. Dat is nu eenmaal de natuur van die mensen in Gaza.

Er wordt intussen nog stevig gebombardeerd en ook gevochten. Israel is bezig om heel Rafah te zuiveren, maar Hamas stelt zic daartegen te weer. Gisteren zou een hele APC (Armed Personnel Carrier) zij opgeblazen, mogelijk horen we morgen hoeveel Israeli's daarbij zijn omgekomen. In ieder geval werden weer twee verliezen gemeld. Uiteraard zijn er ook veel doden aan de Gazaanse kant. Er zijn nu ruim 37.400 doden en 85.000 gewonden. Een tienduizendtal mensen wordt vermist.  

Op de Westoever wordt de situatie intussen ook met de dag verontrustender. Op 29 mei blijkt minister Smotrich, die als toegevoegd minister van Defensie de zeggenschap over de civiele zaken van de Westoever in Netayahu's kabinet heeft gekregen, de hele zaak aan regels en richtlijnen te hebben overgedragen aan zijn eigen mensen, te weten, kolonisten onder leiding van een man die woont in de nederzetting Yitzhar, de bekendste haard van ''ongeregeld'' optreden van de kolonisten. De betekenis hiervan is dat de kolonisten nu de zeggenschap hebben over planning, bouwen, landjepikken en alles wat daar bij komt kijken, Strikt genomen komt dat erop neer dat nu de annexatie van de Westoever in feite geregeld is. Het moet alleen nog even te uitvoer waren gebracht, maar dat is een kwestie van tijd.  

Een gewonde in Qaddoura bleef urenlang zonder hulp
Intussen werden vrijdag opnieuw twee mensen gedood bij de beschieting van een auto in Qalqilya. Het leger hield hulpverleners urenlang op een afstand en tenslotte nam het de lichamen in beslag. Volgens de legervoorlichtingsdienst behoorden ze tot de Islamitische Jihad en zou één van de twee een aanslag hebben willen plegen. Uiteraard kan dit niet onafhankelijk worden bevestigd. De mannen heetten Hammoud Hassan Zeid (28) en Ihab Abdul-Karim Abu Hamed (29). Ooggetuigen dat troepen in de hoofdstraat het vuur openden op een auto die daarna tegen een winkelpui botste voor hij tot stilstand kwam. Ook enkele voorbijgangers raakten lichtgewond. Minder dan 24 uur eerder werd de 15-jarige Naeem Abdullah Samha doodgeschoten in Qalqilya. Daarvoor werd in Bethlehem de 39-jarige Nidal Abdel-Fatah Balu gedood. In het vluchtelingenkmap Qaddoura in Ramallah werd vanmorgen een jonge man neergeschoten. Ook daar verhinderden de troepen urenlang dat iemand hem te hulp kwam. Sinds 7 oktober hebben de Israeli's nu 552 Palestijnen doodgeschoten, waarvan 135 kinderen. 

1 opmerking:

Anoniem zei

Weer bedankt voor dit bericht Martin. Ik moest toch even kijken op je blog.

Het is toch verschrikkelijk wat daar gebeurt door een land waarmee Nederland zo goed bevriend is. Het is niet te bevatten.
Die Netanyahu is een monster en zijn regering er bij.
Gisteren die beelden op Al Jazeera gezien van de man die vrijgelaten is uit een Israelische gevangenis. Zo getraumatiseerd, zo gemarteld is hij. En die gewonde jongen gebonden op een jeep als schild gebruikt werd. Wat voor soort mensen doen zoiets.
En het nieuws neemt dit voor kennisgeving aan. Al laten ze wel meer zien . Maar altijd: "Israel zegt....."

Elias Khoury 1948 - 2024

 Afgelopen zondag overleed de Libanese schrijver Elias Khoury. Hij was 76 jaar.  Hij was al geruime tijd ziek en ging enkele malen eerder he...