In Noord-Gaza |
Zoals ik al eerder schreef, mensen die zich op straat wagen zijn een mogelijk doelwit van quatcopters en scherpschutters, Ze kunnen echter ook worden getroffen door bommen of artilleriebeschietingen. Maar ze moeten zich wel vertonen, want er zij al sinds begin oktober, meer dan twee weken, geen transporten meer binnengekomen in Noord-Gaza. Israel laat geen enkel hulpkonvooi meer door. Twee dagen geleden werden zodoende tien mensen gedood die op hun beurt stonden te wachten bij een keuken die nog voedsel distribueerde. Ook het zoeken naar water kan dodelijk eindigen. Deze morgen waren er al weer 17 slachtoffers in Noord-Gaza, in de afgelopen 24 uur waren dat er 65.
Amerika heeft de Israeli's een ''scherpe'' brief gestuurd dat ze een maand te tijd hebben om de hulpkonvooien naar Noord-Gaza te hervatten, maar dat is natuurlijk kolder en volstrekt passend in het zieke Amerikaanse beleid dat ongeveer alles van Israel accepteert. Zolang kunnen ze natuurlijk niet wachten, niemand kan een hele maand zonder eten. Frankrijk, Engeland en Algerije hebben daarom om een bijeenkomst van de Veiligheidsraad gevraagd. Ze hopen waarschijnlijk dat de VS dan iets ander zal gaan zeggen dan dat Israel het recht heeft ''zich te verdedigen''. Dat is echter onwaarschijnlijk. De Turkse houding lijkt daarom realistischer. Erdogan en diens minister van Buitenlandse Zaken Fidan hebben opgeroepen tot een verbod van wapenleveranties en een totale boycot van Israel. Maar intussen kunnen we constateren dat de Israelische aanpak volstrekt volgens het scenario is dat de minister van Defensie Gallant een jaar geleden aan het begin van de veldtocht schetste. We laten niets door, ''geen elektriciteit, geen voedsel en geen brandstof'', zei hij toen. Ook zei hij dat hij alle beperkingen had laten varen. ''Jullie hebben gezien tegen wie we vechten, we vechten tegen menselijke dieren.''
Bombardement op Nabatieh |
Intussen heeft Israel de Amerikanen ook in Libanon beschaamd. De VS had gezegd dat de bombardementen in hevigheid zouden afnemen. Dat deden ze dus niet. Alleen op de de plaats Nabatieh, een provinciale hoofdstad, vonden niet minder dan 11 bombardementen plaats. Er werd behoorlijk wat verwoest, onder meer het gemeentehuis. Daarbij vielen zes doden onder wie de burgemeester en vijf gemeenteambtenaren. Israel zei dat het op gebouwen en opslagplaatsen van Hezbollah had gemikt. In de plaats Qana vielen bij bombardementen 15 doden. Verder werd stevig gebombardeerd in Zuid-Beirout en in de Bekaa-vallei, waar het het Mortada ziekenhuis zondag werd beschadigd door bommen die er vlakbij neerkwamen dat het moest sluiten en de patiënten moest overbrengen naar andere plaatsen.
Op de Westoever overleed in Jenin Salaheddin Jabarin als gevolg van verwondingen die hij opliep op 5 juli. Zijn vader werd op die dag gedood. Verder werd woensdag Karim Jabarin (20), ook in Jenin, gedood. Het dodental op de Westoever bedraagt sinds 7 oktober 755.
2 opmerkingen:
Dat heet een bufferzone maken, vrij van huizen, zodat de terroristen zich er niet weer nestelen. Iedereen had een uur om te vertrekken, men was gewaarschuwd.
Overigens zijn Salaheddin Jabarin en Karim Jabarin beide Hezbollah terroristen waar geen enkele Libanees een traan om zal laten. Dit uitschot terroriseert de Libanese bevolking sinds 1982
Een ontvolkte zone, zou ik zeggen, een zone die helemaal leeg is. En iedereen, 400.000-500.000 of meer hadden een uur om nergens naar toe te gaan. Want waar zouden ze naar toe moeten? Kamperen in het puin, ergens zonder tent, als ze al ongeschonden weg hadden kunnen komen? Goed geregeld dus.
Een reactie posten