vrijdag 27 november 2009

Tunesische journalist krijgt zes maanden in politiek gekleurd proces


Een Tunesische rechtbank heeft donderdag de 49-jarige journalist Taoufik Ben Brik tot zes maanden gevangenisstraf veroordeeld. Hij was ervan beschuldigd op straat een vrouw te hebben  aangevallen. De aanklacht luidde gebruik van geweld, vernieling van eigendom, het ingaan tegen de publieke moraal en belediging. De werkelijk reden voor zijn veroordeling was echter waarschijnlijk dat hij zich kritisch heeft uitgelaten over de herverkiezing van president Zein al-Abidin Ben Ali. Ben Brik is een bekende criticus van het regime. Hij schreef onder meer in de jaren negentig een boek 'Une si douce dictature, Chroniques Tunisiennes'.
Malcolm Smart, directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International, noemde de aanklachten 'voorgekookt'. Ben Brik was volgens hem een politieke gevangene. Hij zou niet vervolgd hebben moeten worden en al helemaal niet veroordeeld,' aldus Smart, die ook kritiek uitte op het feit dat de verdediging tijdens het proces onvoldoende tijd had gekregen. Ben Brik, die ziekelijk is, was zelf niet bij de behandeling aanwezig. Hij heeft tien dagen om in beroep te gaan.

Geen opmerkingen:

Israel valt Aleppo aan: 38 doden

Israelische luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo hebben vrijdag in alle vroeger 38 mensen gedood, zo meldden veiligheidsbronnen. Vijf v...