vrijdag 6 november 2009

Nu moet ik me zelf gaan schamen!

Vrijwel nooit kijk ik op de website van de Liberaal Joodse Gemeente, of, zoals ze zich tegenwoordig noemen, het Verbond voor Progressief Jodendom (een onwaarschijnlijk onzinnige naam - ongeveer net zo belachelijk als de benaming ´modern orthodox´ waar sommigen -weliswaar van een ander clubje - zich mee tooien). Ik ben lid van dat Verbond en heb desondanks niets kunnen doen om die naam tegen te houden. En zo weet ik evenmin wat ik zou moeten doen om het beheer van de website te beinvloeden. In januari ben ik al een keer in woede ontstoken over een verklaring daarop van het Verbond waarin de Israelische aanval op Gaza werd goedgekeurd en al direct werd verklaard dat Israel met ´precisiebombardementen´ al het nodig deed om burgerslachtoffers te voorkomen . We weten wat daar van waar was.
Een briefwisseling met het bestuur van de Amsterdamse LJG bleef vruchteloos (ook na een nieuwe poging na het uitkomen van het Goldstone-rapport). De LJG/Het Verbond meent dat alle humanitaire organisaties die zich met Gaza hebben beziggehouden (en ook Goldstone) ernaast zitten. Ook mijn argument dat een religieuze organisatie geen politiek behoort te bedrijven werd weggewuifd. Steun voor het beleid van Israel zou geen politiek zijn, omdat - schrik niet - het inherent aan het jodendom zou zijn Israel te steunen als het wordt bedreigd.
Ik heb dus maar niet meer zo vaak meer gekeken op de website. Daardoor valt me nu pas op dat daar al ruim een maand geleden plaats is ingeruimd voor een stukje van Ratna Pelle. Nu weet waarschijnlijk niet iedereen wie dat is. Ze maakt het ook niet makkelijker want de foto hierboven van dat silhouet op het strand is kennelijk de enige gedaante waarin zij zich vertoont (op haar Facebook-site nota bene). Maar deze Ratna Pelle dus, is een geweldig actieve filosemiet en Israel-fan, die via een aantal blogs en websites onvermoeibaar blijk geeft van haar blinde geloof in het gelijk van alle regeringen in Jeruzalem die daar tot nu toe hebben gezeten. Je kan het ook anders samenvatten: Israel is goed en de Arabieren zijn slecht. Ook zij vond dat Israel werkelijk meer heeft gedaan dan welk ander leger ter wereld ooit om burgerslachtoffers in Gaza te voorkomen. Dat vindt ze nog steeds, want ze is erg goed in het overschrijven van officiele Israelische communiqués.

Maar daar ging haar stukje niet over. Nee, haar stukje op de website van de LJG ging over Dries van Agt en diens boek ´Een schreeuw om recht´. Maar eigenlijk ging haar stukje daar ook niet echt over, want een boekbespreking was het niet. Het was meer een stukje over Van Agt, waarin werd  uitgelegd dat hij eigenlijk al nooit heeft gedeugd. Om te beginnen geeft ze een doorklikmogelijkheid, en wie daarvan gebruik maakt komt op een ouder stuk, waarin zij Van Agt - nauwelijks verholen - voor antisemiet uitmaakt, onder meer op grond van zijn streng katholieke opvoeding. En vervolgens komt er dan een vloed van uitspraken waarom zijn boek niet deugt, die overigens zelden of nooit ingaan op de inhoudelijke kant ervan.
 Zo zou van Agt zich baseren op een ´beroepsleugenaar als Ilan Pappé´ (let wel: Pappé is een historicus van naam). Op van Agts website staan stukken van zo´n verderfelijke instelling als ...de Electronic Intifada. Hij zou koketteren met een eenstaats-oplossing (in feite schrijft Van Agt dat hij een twee-statenoplossing verre prefereert, maar vreest dat Israel die onmogelijk heeft gemaakt). Hij noemt Israel een apartheidsstaat, en dat terwijl je volgens Pelle maar door Israel hoeft rond te lopen om te zien hoe er vaak prima samenwerking is tussen  de twee bevolkingsgroepen. (Die is er soms ook, goddank, maar het is natuurlijk maar wat je wel en niet wilt zien). Verder zou Van Agt mensen die oog hebben voor het leed en de fouten aan  beide kanten fel aanvallen volgens Pelle (wat gewoon klinkklare onzin is) en baseert hij zijn boek vooral op uitspraken van Desmond Tutu, Jimmy Carter, Richard Falk en andere ´uitgesproken critici van Israel´. Ik zou denken: er zijn slechtere mensen te vinden om te citeren, maar ik denk dat je je van Pelle alleen mag baseren op mensen als Netanyahu en hun megafoons, zoals bijvoorbeeld het CIDI,  of zijzelf. En zo zou ik nog een hele tijd kunnen doorgaan, want alles wat Pelle schrijft is in deze trant.

Ik heb, op deze blog, al eerder over het boek van Van Agt geschreven. Ik zei dat ik het geen meesterwerk vond, teveel een schreeuw om recht, misschien soms teveel rechttoe rechtaan. Kritiek erop is best mogelijk, maar zó moet het niet en zo mag het ook niet. Pelle noemt geen argumenten maar schudt alleen een zak leeg die van tevoren al gevuld was met verdachtmakingen en ongepaste beledigingen. Natuurlijk is haar stukje misplaatst. Al helemaal op een website van de LJG.  En natuurlijk is haar aanval politiek gemotiveerd, al zal het LJG-bestuur mogelijk weer tegenwerpen dat het volgens het joodse geloof geoorloofd is, omdat Israel door kritiek als die door  Van Agt in zijn boek wordt geuit, wordt bedreigd.
Ik schaam me hiervoor, ik schaam me dat ik lid ben van een dergelijk Verbond. Ik denk al een tijdje dat mijn lidmaatschap van zo´n 35 jaar zijn langste tijd wel heeft gehad. Nu is alleen nog de vraag: is het zinvol dit op een ledenvergadering aan de orde stellen, of moet ik maar gewoon meteen opstappen. Ik vrees dat het het laatste wordt.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

beste Abu Pessoptimist, heb je blog net pas ontdekt toen ik zocht naar artikelen over Lieberman die, zoals je wellicht weet, aanstaande woensdag hartelijk ontvangen wordt in Den Haag.
wat me opvalt aan je manier van schrijven, is dat je op een enigszins luchthartige wijze de meest serieuze en bedenkelijke zaken naar voren brengt, naar mijn gevoel een goede benadering omdat het uitnodigt tot lezen. enige zelfspot en humor zijn je ook niet vreemd.
ik ga proberen veel te lezen hier en zodra ik zelf weer tijd heb om 'actief' te zijn, kan ik wellicht putten uit dit blog als inspiratiebron.
groet!

Martin zei

Maak maar een hoop feest op de ldenvergadering. Doe ik met je mee.

Martin Sijes

Floris Schreve zei

Beste Abu Pessoptimist,

Goed en verstandig verhaal. Wat betreft die Ratna Pelle, tsja, met haar idote 'onderzoeken', 'nieuws en info-blogs', waarin zij opkomt voor zelfbeschikkingsrecht van zowel Joden als Palestijnen.... het is echt onvoorstelbaar. En hoe dieper je in die materie duikt, hoe krankzinniger het wordt.
Maar toch goed als er juist uit de Nederlandse Joodse gemeenschap geluiden komen dat dit niet de stem is die de Joodse communis opinio vertegenwoordigt, al probeert ze het internet dicht te slibben met de ene schreeuwerige blog na de andere.
Ben alweer een tijdje bezig met het uitspitten van dit uitzonderlijke geval en zal nog wat over mijn bevindingen publiceren. Maar een drama is het wel (al schiet je er soms wel van in de lach), daarmee geheel eens,

vriendelijke groet,
Floris Schreve

Abu Pessoptimist zei

Ha die Floris,
Goed om weer eens van je te horen. Laat het me weten als je iets publiceert. Groet,AP

Floris Schreve zei

Beste Abu Optimist,

Had even niet gezien wie je was, maar nu ik zie het pas. Ben nog altijd met de kunst van het Midden Oosten en de Arabische wereld bezig. Dit is gewoon 'hobby' voor mijn blog, maar ik was wel erg getriggered geraakt toen ik er (nog hel kortgeleden) kennis van nam.
Maar er zal binnenkort wel wat van verschijnen. Overigens heb ik de vrijheid genomen om het stuk dat ik vier jaar geleden voor Zemzem schreef ook op mijn blog te plaatsen, met wat extra aanvullingen en vooral een heleboel weblinks (zie http://florisschreve.blog-s.nl/category/zemzem-tijdschrift/)
Maar leuk om weer contact gelegd te hebben. Ik laat je wel weten als ik iets meer heb,

groet,
Floris

Israel valt Aleppo aan: 38 doden

Israelische luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo hebben vrijdag in alle vroeger 38 mensen gedood, zo meldden veiligheidsbronnen. Vijf v...