dinsdag 30 maart 2010

Israël sluit Westoever af tijdens Pesach, protest tegen arrestaties christenen

Abbas Zaki, lid van de Centrale Raad van Fatah, wordt opgepakt tijdens de mars van zondag. (Foto Ma'an)

Israël heeft de Westoever afgesloten voor alle verkeer tot dinsdag 6 april,  het einde van Pesach, het joodse paasfeest. Uitzonderingen zouden alleen gelden voor mensen die medische hulp nodig hebben, studenten met pasjes, humanitaire hulp en advocaten. Ma'an meldde echter gevallen van mensen die ondanks de aanwezigheid van medische noodzaak de doorgang werd geweigerd, zoals een vrouw met weeën die uit een ambulance werd gehaald.
Tijdens de afsluitingsperiode is ook de toegang tot de Oude Stad van Jeruzalem verboden voor Palestijnse mannen onder de 50. Zondag, Palmzondag voor christenen, hielden ongeveer 150 Palestijnen, 'internationals' en Israëli's, een optocht van de Geboortekerk in Bethlehem naar de Heilig Grafkerk in Jeruzalem om te pleiten voor de mogelijkheid om Pasen in Jeruzalem te kunnen vieren. De optocht kwam niet verder dan het Gilo checkpoint; 11 mensen werden opgepakt, onder wie het lid van het Centrale Comité van Fatah, Abbas Zaki. Het zou voor het eerst sinds 1993 zijn dat een dergelijk prominent lid van Fatah wordt gearresteerd. De 11 arrestanten zaten dinsdag nog vast, Ze zijn overgebracht naar de Ofer gevangenis in Israël. Maandag hielden 200 mensen een protestoptocht tegen hun arrestatie en de afsluiting. Ze liepen van de Bilal moskee/Rachels Tombe in Bethlehem naar het Gilo checkpoint, waar botsingen met de politie plaatsvonden.  Aan het protest namen Mustafa Barghouti, leider van het Palestijnse Nationaal Initiatief, Jamal Muheisin, lid van het Centrale Comité van Fatah, de gouverneur van Bethlehem en leden van de volkscomités van Beit Sahour, Beit Jala, Hebron en Bethlehem.

Geen opmerkingen:

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...