dinsdag 9 januari 2024

Israel verliest alweer negen man; intussen 5.575 arrestanten op de Westoever

                                                                                 (Arab48)
 Israel heeft maandag opnieuw negen man verloren, Hun verliescijfer is nu 185. De dood van drie man werd eerst bekendgemaakt en later kwamen daar zes namen bij van mannen die werden gedood toen een vrachtauto met explosieven die waren bestemd om een tunnel van Hamas op te blazen in het Bureij-kamp voortijdig explodeerde. Er waren ook 27 gewonden in de afgelopen 24 uur; zeven waren ernstig gewond. Dit gebeurde terwijl Israel zijn aanvallen in het centrale gedeelte en het zuiden van Gaza verder uitbreidde. Maandag was het dodental in Gaza over 24 uur 249 gedood, terwijl er 519 gewonden waren. Dinsdag waren de aantallen doden van de de maar voortdurende slachtpartij 126 en waren er 241 gewonden, terwijl uiteraard ook weer een aantal onder  het puin bleven, onbereikbaar voor de burgerdefensie. Het totaal aantal doden in Gaza is intussen boven de 23.000 geklommen. Het staat nu op 23.210. Er zijn ruim 59.000 gewonden. Achtduizend+ mensen liggen ongeteld onder het puin. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken is eindelijk, na Turkije, Griekenland, Qatar, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië gisteravond in Israel neergestreken. Voorafgaande aan zijn reis betoogden Amerikaanse diplomaten dat Israel meer moet doen om burgerslachtoffers te voorkomen. Uit hun woorden sprak groeiende ongerustheid. Blinken zei vandaag opnieuw dat er meer moet worden gedaan op dit punt en dat de Gazanen straks weer gewoon naar hun huizen moeten kunnen terugkeren als de strijd is gestopt. Het gaat in tegen de heersende tendens in de ultra-rechtse Israelische regeringscoalitie waar ze bij voorkeur grote aantallen Gazanen zouden willen deporteren. Bovendien doet Blinken net of hij niet weet dat ruim 70% van Gaza intussen grondig is vernield. 

Israel doodde maandag een belangrijke man van Hezbollah, Wissam Tawil, die ondercommandant was van de regio Zuid-Libanon. Hij werd in zijn auto vermoord, op een tiental kilometers van de grens. Het vergrootte de vrees voor escalatie in Libanon. Israel trok zich daar echter weinig van aan en doodde dinsdag nog een belangrijke Hezbollah-man op een soortelijke manier. Hezbollah heeft intussen zo'n 130 man verloren tijdens de beperkte grensoorlog, Het is inderdaad de vraag hoelang Nasrallah besluit de oorlog beperkt te houden.

De drie van Tulkarem, (Foto Wafa)
Op de Westoever werden drie mannen doodgeschoten tijdens een nieuwe inval, waarbij grote schade eerd aangericht (maar waarbij ook een bulldozer averij opliep door een bom). De drie waren Yusuf Ali al-Kholi (22), Ahed Salman Moussa (23) en Tariq Amjad Shahin (24). De soldaten hielden ambulances ongeveer twee uur tegen voordat ze dichterbij konden komen en toen hoefde het niet meer. Eén van de drie werd bovendien (te zien op een video'tje) door een gepantserde militaire auto overreden. Er zijn sinds 7 oktober al zo'n 60 mensen in Tulkarem bij de herhaalde invallen gedood. Later op de dag werden bij een inval in het Askar-kamp (Nablus) dat van diverse kanten werd bestormd, niet minder dan 14 mensen door scherpe munitie gewond. En tenslotte werd in Ramallah, in de middag, nog de 31-jarige Ibrahim Samih Jayoushi doodgeschoten nadat hij een steekpartij had willen uitvoeren, iets wat trouwens vaak niet te onderscheiden is (althans in Israel) van een zogenoemde ''suicide per cop''.  

De Vereniging van Gevangenen maakte intussen bekend dat de gebruikelijke dagelijkse arrestaties er intussen toe hebben geleid dat er 5.755 gevangenen zijn gemaakt, van wie 190 vrouwen, 335 kinderen en 50 journalisten. De toestand op de Westoever is langzamerhand behoorlijk explosief geworden. Dat komt mede omdat er niemand meer in Israel werkt en er dus redelijk grote aantallen sind 7 oktober zonder inkomen zitten en omdat minister van Financiën Bezalel Smotrich al sinds oktober niet meer de belastingen, die de Palestijnse Autoriteit toekomen, afdraagt. Zo'n 150.000 ambtenaren en functionarissen krijgen uit deze belastingopbrengst hun salaris betaald, wat verder bijdraagt aan de onrust.  

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...