dinsdag 14 september 2010

B'tselem: Israelische hooggerechtshof sanctioneert het inpikken van Palestijnse grond

De 'illegale' nederzetting Derech Ha'avot

De Israëlische mensenrechtenorganisatie B'tselem komt met het merkwaardige verhaal dat het Israëlische hooggerechtshof zich neerlegt bij het voortbestaan van een nederzetting waarvan de Israelische regering zelf de afgelopen negen jaar heeft gezegd dat zij 'íllegaal' is en dient te worden ontruimd. Het gaat om de nederzetting Derech Ha'avot, die in 2001 werd gevestigd als een soort verlengstuk van de nederzetting Elazar, een onderdeel van het Gush Etzion blok. Hij staat echter 500 meter buiten het terrein van Elazar en is volgens gegevens van de Israelische overheid zelf deels gevestigd op privé land van inwoners van het dorp Al-Khadr (bij Bethlehem) en deels op 'survey land' dat wil zeggen land waarvan het eigendomsrecht nog moet worden vastgesteld.
B'tselem had in 2008 een petitie aan het hof gericht met het verzoek de nederzetting te ontruimen op grond van het feit dat zij is gebouwd zonder vergunning en op land dat geen eigendom is van de inwoners. In een vonnis van 1 september wees het hof dit verzoek echter af met het argument dat het hooggerechtshof zich als regel niet wil mengen in de prioriteiten van het leger als het aankomt op het handhaven van de wet.
Rechter Edmond Levy reageerde op deze wijze op het verweer van de staat, dat de handhaving van de tijdelijke 'bouwstop' in bezet gebied die was afgekondigd door de regering-Netanyahu, vereiste dat andere 'activiteiten betreffende de handhaving van de wet' zolang even moesten worden opgeschort. De staat voegde eraan toe dat de ontruiming van Derech Ha'avot trouwens hoe dan ook geen prioriteit had, omdat de staat overwoog alsnog te bepalen op wat voor land de nederzetting was gebouwd. Als het staatsland was, zou de nederzetting aslnog met terugwerkende kracht worden gelegaliseerd, als het op land van al-Khadr was zou de nederzetting 'in overeenstemming met de prioriteiten' alsnog worden ontruimd. Maar wanneer dat onderzoek zou plaatsvinden, dat kon de staat voorlopig nog niet zeggen.
Het hof legde zich bij dat alles zonder meer neer en legde de staat zelfs geen tijdschema op om alsnog actie te ondernemen. Een eye opener voor al die mensen die nog steeds menen dat het hooggerechtshof in Israel tenminste nog een instituut is dat waakt over de fundamenten van de rechtsstaat. Zoals nog eens blijkt uit dit geval, hebben ze helaas ongelijk. Want wat heb je nu in 's hemelsnaam aan een hooggerechtshof dat de wet opschort omdat het leger zegt het te druk te hebben met andere zaken en zich ook in andere opzichten ondergeschikt maakt aan de mening van wat generaals.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...