maandag 22 juli 2024

Biden stopt en Israel zorgt voor onaangename verrassing in Khan Younis

 President Biden heeft zich uit de race om het presidentschap teruggetrokken. Dat is betrekkelijk goed nieuws, want niemand heeft zich naast Netanyahu en diens medewerkers en achterban zo tot over zijn oren schuldig gemaakt aan genocide als de sullige Biden die iedere keer riep dat er teveel gewone mensen dood gingen en tegelijkertijd voor miljarden weer een forse nieuwe lading bommen stuurde.

Het slechte nieuws is dat Biden wel zijn termijn afmaakt, zodat er tot en met januari nog duizenden mannen, vrouwen en vooral kinderen zullen sterven. Ook slecht nieuws is dat zijn opvolger (Kamela Harris??) waarschijnlijk zijn waanzinnige lijn zal blijven volgen. Er schijnt een vloek te rusten op Amerika in verband met Palestina. Linksom of rechtsom - Biden, Harris of Trump of misschien nog iemand anders - het schijnt geen barst uit te maken. Het is allemaal even slecht, even kostbaar in mensenlevens en even ziende blind als het gaat om het internationaal recht, de mensenrechten, het prestige van de  Verenigde Naties of het Internationale Hof van Justitie. 

Het is lastig om te voorspelen waar en wanneer en door welke oorzaak het tij gekeerd zal gaan worden, maar het zal gebeuren. Of Israel dan nog een zelfstandige zionistische staat zal zijn?, wie zal het zeggen. Maar één ding is zeker, een moordpartij op deze manier - waarbij een heel land is verwoest, de totale bevolking is opgejaagd en dagelijks wordt gebombardeerd terwijl lokale journalisten, artsen en hulpverleners met zorg worden uitgekozen om te worden vermoord en buitenlandse pottenkijkers zoveel mogelijk worden geweerd - is  ongekend in de geschiedenis. Het zal voortleven als een afschrikwekkend voorbeeld. Het Westen zal er nog decennia gebukt onder gaan.

 Intussen zorgde Israel voor een nieuwe verrassing. Op dezelfde dag dat Netanyahu naar Washington vloog waar hij morgen Biden zal ontmoeten, strooide Israel pamfletten uit over het oosten van Khan Younis, waarin 400.000 mensen werden gewaarschuwd dat ze onmiddellijk moesten vertrekken omdat het gebied oorlogsgebied was. Vrijwel meteen daarna en zonder dat de mensen tijd was gegund om hun spullen te pakken, begonnen de beschietingen door tanks en de bombardementen vanuit de lucht. Aan het eind van de middag waren er 57 doden gevallen en 172 gewonden. Eén aanval op de binnenplaats van het al-Aqsa ziekenhuis in Deir al-Balah op een tent doodde een man. Op dezelfde dag was er ook een luchtaanval geweest op een konvooi van de UNRWA. De wagens waren duidelijk gemarkeerd als VN-konvooi. Ook werd nog een journalist gedood, de 163ste van deze oorlog. Israelische kranten meldden intussen dat er weer twee gijzelaars zijn overleden in hun gevangenschap van Hamas. Het zijn de 35-jarige Jagev Buchshtab en de 78-jarige Alex Dancyg. De oorzaak is Israelische aanvallen en een tekort aan medicijnen. 

 Het mediabureau van de regering van Gaza meldde intussen dat er in één week 63 luchtaanvallen waren uitgevoerd op Nuseirat. Daarbij waren 91 mensen gedood. Het totaal aantal slachtoffers overschreed intussen de 39.000. Waarbij we als altijd niet moeten vergeten dat er nog zo'n 10.000 -ongeteld onder het puin of anderszins bedolven - bij moeten worden opgeteld.

Unicef meldde intussen dat er sinds 7 oktober 143 kinderen zijn gedood op de Westoever. dat is een stijging van 250 procent vergeleken met de negen maanden van een jaar eerder. Toen werden er  41 kinderen gedood. 

Geen opmerkingen:

Elias Khoury 1948 - 2024

 Afgelopen zondag overleed de Libanese schrijver Elias Khoury. Hij was 76 jaar.  Hij was al geruime tijd ziek en ging enkele malen eerder he...