woensdag 31 juli 2024

VN-rapport: gevangen Gazanen worden ernstig mishandeld, onder meer waterboarding, hondenbeten en elektrische schokken

Bestorming van de gevangenis in Beit Lid

 Het Bureau voor de Mensenrechten  van de Verenigde Naties heeft woensdag een rapport gepubliceerd over de duizenden Palestijnen die sinds 7 oktober zonder in staat van beschuldiging te zijn gesteld door Israel zijn vastgehouden. Het bevat een groot aantal mensenrechtenschendingen, waaronder waterboarding, hondenbeten en verkrachtingen van mannen en vrouwen. Ook zijn in deze tijd tenminste 53 Palestijnen in Israelische  gevangenschap overleden. 

Sinds 7 oktober werden duizenden Palestijnen uit Gaza opgepakt, waaronder artsen, patiënten, vluchtelingen, en schoolgebouwen gejaagde types en ook strijders. Tegelijkertijd werden op de Westoever ook duizenden opgepakt die evenmin werden aangeklaagd of ooit een advocaat zagen en die  eveneens naan Israel werden overgebracht. Het rapport  bevat, volgens Volker Turk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, een serie verbijsterende zaken zoals waterboarding, het loslaten van honden op gevangenen, en andere zaken die flagrant in strijd zijn met de internationale humanitaire- en mensenrechtenwetten. Vooral de militaire plaatsen waar gevangenen uit Gaza werden vastgehouden waren gruwelijk. De mannen en vrouwen en soms ook kinderen werden in kerkerachtige faciliteiten gehouden, waar ze lange tijd naakt in verbleven alleen gekleed in luiers, terwijl hun handen en voeten gebonden waren en ze geblinddoekt waren. Ze werden soms met gebonden  handen aan het plafond  opgehangen, sigaretten werden op hen uitgedrukt, en ze werden aan elektrische schokken blootgesteld. Verder werd hun op geregelde basis voedsel drinken en slaap onmogelijk gemaakt.  

Er waren voorts getuigenissen verzameld van het krijgen van slaag of het zien van hoe andere gevangenen werden afgetuigd, het ondergaan van chirurgische behandelingen of hechtingen zonder verdoving. Er waren verhalen van verkrachtingen, zowel van mannen als vrouwen, en van op seks gebaseerd geweld. Toevallig werd terwijl dit rapport uitkwam in Israel een gevangenis bestormd waarin negen militairen waren ondergebracht die waren aangehouden wegens het anaal verkrachten van een gevangene uit Gaza die daardoor in een ziekenhuis belandde. De bestorming vond plaats omdat de aanhouding van de soldaten - nadat er al langere tijd verhalen de ronde deden over verkrachtingen van gevangenen - blijkbaar tegen de heersende Israelische moraal zou zijn. Het Israelische leger was immers het meest morele leger ter wereld.

Volker Turk deed een oproep op Israel om onverwijld alle gevangenen los te laten. Verder stelde hij dat het grote aantal artsen, journalisten en verdedigers van de mensenrechten onder de gevangenen grote twijfels doet rijzen over de criteria die Israel erop na houdt bij het arresteren van mensen. Zelf geeft Israel zelden of nooit een verklaring waarom iemand werd aangehouden en soms maanden werd vastgehouden. 

Geen opmerkingen:

Elias Khoury 1948 - 2024

 Afgelopen zondag overleed de Libanese schrijver Elias Khoury. Hij was 76 jaar.  Hij was al geruime tijd ziek en ging enkele malen eerder he...