dinsdag 23 juli 2024

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na afloop van de oorlog de zaken in Gaza zal kunnen gaan regelen. Onder de deelnemers waren Mahmoud al-Aloul namens al-Fatah en Mousa Abu al-Marzouq namens Hamas. Ook de Islamitische Jihad had een afgevaardigd gestuurd. De 14 hebben sinds zondag onder Chinese leiding met elkaar overlegd. 

Mahmoud al-Aloul
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de ondertekening van de ''Verklaring van Beijing'' een ''eerste stap om een algeheel, duurzaam en levensvatbaar staakt-het-vuren in Gaza te bewerkstelligen'' die uiteindelijk zou kunnen leiden tot een volledig lidmaatschap van Palestina van de Verenigde Naties en een onafhankelijke Palestijnse staat. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi noemde de ondertekening een ''belangrijk historisch moment voor de Palestijnse zaak'' en voegde eraan toe dat de groepen waren overeengekomen een interim-regering van nationale verzoening op te zetten om de zaken na afloop van de oorlog in Gaza te regelen.

Het lid van het politburo van Hamas, Husam Badran, noemde de vorming van deze regering het belangrijkste punt van de Verklaring van Beijing. ''Het werpt een formidabele barrière op tegen alle

Abu Marzouq
regionale en internationale interventies op die proberen realiteiten op te leggen die tegen de belangen ingaan van ons volk bij het regelen van onze zaken na de oorlog.''  Volgens Badran zou de interim-regering de zaken van de Palestijnen in Gaza en op de Westoever regelen, de wederopbouw ter hand nemen en verkiezingen organiseren. 

 Het sluiten van het akkoord komt na diverse mislukte pogingen om Hamas en Fatah nader tot elkaar te brengen in de afgelopen 17 jaar. De verzoening is en nieuw succes voor de Chinese diplomatie, die eerder met de verzoening van Saudi-Arabië en Iran al resultaten boekte. Voorafgaand aan de ondertekening is er in april een ontmoeting tussen Fatah en Hamas geweest in Beijing, het eerste bezoek van een delegatie van Hamas. Minister Wang Yi zei in zijn slotverklaring dat China  hoopt dat de Palestijnse fracties op basis van hun verzoening spoedig onafhankelijkheid zullen bereiken en voegde eraan toe dat China klaar staat om de coördinatie en communicatie te versterken met andere partijen om gezamenlijk de Verklaring van Beijing uit te voeren. 

1 opmerking:

Anoniem zei

Dat is, zoals te verachten, niet in goede aarde gevallen bij Israel

Elias Khoury 1948 - 2024

 Afgelopen zondag overleed de Libanese schrijver Elias Khoury. Hij was 76 jaar.  Hij was al geruime tijd ziek en ging enkele malen eerder he...