dinsdag 23 juli 2024

Westoever: Israeli's doden 8 mensen, Gaza: dodental Khan Younis loopt op tot 89


Met tenminste 25 gepantserde auto's en een aantal bulldozers is het Israelische leger dinsdag het Palestijnse vluchtelingenkamp bij Tulkarm binnengevallen, Er werden vernielingen aangericht aan de westkant en aan de oostkant van het kamp, waardoor de levering van water en elektriciteit in delen van het kamp uitviel. Ook werden auto's en sommige huizen en andere bezittingen van kampbewoners (deels) vernield. De Palestijnse Rode Halve maan meldde dat het lichaam van een vrouw werd overgebracht naar  het Martelaar Thabet Thabet hospitaal evenals drie gewonden. Een van had een deel van een kogel in zijn oog gekregen. Er werden meer oproepen ontvangen uit het kamp, maar het was onmogelijk de vragers te bereiken. 

Er werd verder een aanslag geplaagd met een drone, waarbij tenminste vier mensen overleden. Twee van hen waren Ashraf Eid Zaher Nafe' en Mohammed Ibrahim Awad. Zij zouden volgens de Israelische pers commandanten zijn van Hamas en de Martelaren van al-Aqsa (Fatah). Hun lichamen werden door de Israeli's meegenomen.  De andere doden konden niet benaderd worden. Wel werd nog een dode naar het Thabet Thabet ziekenhuis gebracht: de 56-jarige Iman Abdullah Salem. Het is mogelijk dat er meer doden waren dan de zes hier genoemd.

 Dinsdag werd eveneens een man doodgeschoten in de plaats Shuyoukh ten noordoosten van Hebron. Hier bestormden de troepen het gebied van Ras al-Arous ten zuiden van de plaats al-Sa'ir waar confrontaties uitbraken. De Israeli's schoten met traangas, zogenaamde ''rubberkogels'' en scherpe  munitie. De 22-jarige Ramez Mohammed al-Halaika overleefde dat niet. Eerder was in Sa'ir de 39-jarige Jihad Mohammed Shalalda overleden na te zijn beschoten door de soldaten. 

In Gaza is het aantal mensen dat bij een haastig ontketend Israelisch offensief werd gedood opgelopen tot 89. Er waren 263 gewonden en er zijn 68 mensen vermist. Maandag werden pamfletten verspreid waarbij een gebied ten oosten van Khan Younis moest worden ontruimd, terwijl tegelijkertijd bombarderenten vanuit de lucht en beschieting door tanks begonnen. Volgens Israel werden ''terroristen'' van Hamas bestookt, die zich in het gebied zouden hebben bevonden.  Volgens ooggetuigen waren burgers het slachtoffer.   

Geen opmerkingen:

Elias Khoury 1948 - 2024

 Afgelopen zondag overleed de Libanese schrijver Elias Khoury. Hij was 76 jaar.  Hij was al geruime tijd ziek en ging enkele malen eerder he...