maandag 29 juli 2024

Het wachten is nog op een Israelische strafactie

De begrafenis van 12 kinderen in Majdal Shams

 Het is nog steeds wachten op de aangekondigde wraakactie van Israel voor het doden van 12 kinderen en jongeren bij een partijtje voetbal in het overwegend Druzische dorp Majdal Shams op de door Israel bezette en geannexeerde Golan hoogvlakte. Van verschillende kanten is er al druk op Israel uitgeoefend om niet de situatie met Hezbollah verder te verslechteren of het niet te laten aankomen op een oorlog met Libanon, maar Israel schijnt toch wat van plan te zijn. Premier Netanyahu kwam in verband met de gebeurtenis eerder terug uit de VS, zat een kabinetsvergadering voor en zei dat Hezbollah niet ongestraft zou blijven. Het schijnt dat het kabinet een aanval op Hezbollah heeft goedgekeurd, maar dat er nog gezocht wordt naar een afstraffing die geen oorlog zal uitlokken. 

Intussen is de situatie tamelijk ongewoon. Hezbollah zegt dat het niest met de aanval te maken heeft. Het is ook hoogst onwaarschijnlijk - eigenlijk gewoon uitgesloten - dat Hezbollah een aanval zou willen uitvoeren op de Druzen, die Syriër zijn en altijd hebben geweigerd zich door Israel te laten inlijven. Bovendien mikt Hezbollah nooit op civiele doelen, maar kiest het altijd militaire objecten. Israel zegt dat het onderdelen van een type raket heeft gevonden die door Hezbollah wordt gebruikt, maar dan nog zijn er twee mogelijkheden: of het was een afzwaaier, of het ding is onderschept door een Israelische afweerraket van de Iron Dome. Dat laatste is het meest waarschijnlijk. Israel heeft intussen al wat aanvallen uitgevoerd in afwachting van het echte werk. Daarbij werden twee Hezbollah-leden gedood. Israelische ministers die de begrafenissen van de kinderen wilden bijwonen zijn zonder meer weggestuurd.  Onder hen was minister Smotrich die te horen kreeg: ''Misdadiger, ga weg, we willen je niet hier op de Golan''. Verschillende luchtvaarbedrijven hebben hun vluchten op Beirut opgeschort tot vijf augustus. 

Intussen gaat het moorden door. Palestijnen ontvluchtten vanmorgen de kampen el-Bureij en Nuseirat nadat het Israelische leger nieuwe ontruimings-orders had uitgevaardigd.  UNRWA, de organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen, gaf als commentaar dat nu 86% van heel Gaza onder dit soort orders valt. Met andere woorden: slechts 14 procent valt er niet onder. Tanks drongen intussen dieper Rafah en Khan Younis binnen temidden van heftige gevechten met Hamas. 

Het leger maakte bekend dat het de afgelopen 24 uur 35 doelen heeft geraakt. Onder meer werd een tent in Mawasi geraakt waarbij een kind werd gedood en een huis in Khan Younis, waarbij ook slachtoffers vielen Er  zijn 39 mensen gedood en 93 gewond geraakt. De afgelopen dagen waren niet minder bloedig. Zo werd zaterdag de Khadija-school in Deir al-Balah getroffen in het kader van de Israelische aanvallen op scholen waar mensen schuilen. Volgens Israel zaten er Hamas-aanhangers onder hen. De uiteindelijke balans was 36 doden van wie 15 kinderen en 18 vrouwen. In totaal vielen er die dag tenminste 50 doden, Het totaal aantal is op dit moment volgens het media-bureau van de regering van Gaza 39.363 doden en 90.923 gewonden.

Israel verloor opnieuw een man, de 331ste sinds 7 oktober. Hij was een aar dagen eerder gewond geraakt bij een beschieting van een huis waarin hij zich bevond. De Israelische militaire procureur-generaal buigt zich over het opblazen van een koelstation voor drinkwater annex drinkwater, een reservoir en een bron in de wij Tel al-Sultan in Rafah. Soldaten publiceerden zaterdag een video van het opblazen ''ter ere van de shabbat''. De hele installatie had 1,7 miljoen dollar gekost. De bron zorgde voor 180 kubieke meter water per uur en de hele installatie voor 3000 kubieke meter per dag. Het schijnt dat ''meerderen'' voor het opblazen toestemming hadden gegeven. Feit is dat het watertekort erdoor flink wordt vergroot. 

Geen opmerkingen:

Elias Khoury 1948 - 2024

 Afgelopen zondag overleed de Libanese schrijver Elias Khoury. Hij was 76 jaar.  Hij was al geruime tijd ziek en ging enkele malen eerder he...