dinsdag 27 augustus 2013

Administratieve detentie van politieke gevangene Qatamesh voor 7e keer verlengd

Een Israelische militaire rechter heeft op 24 augustus  opnieuw de administratieve detentie verlengd van de Palestijnse schrijver, mensenrechtenactivist en docent aan de universiteit, Ahmad Qatamesh (64). Het was de zevende keer dat dit gebeurde. Zoals gebruikelijk werd geen reden voor de verlenging gegeven. Qatamesh wordt al zonder vorm van proces vastgehouden sinds 21 April 2011, toen hij in het huis van zijn broer werd opgepakt.  Daarvoor zat hij al een keer zes jaar in administratieve detentie -  van 1992 to 1998. Amnesty International noemt hem een politieke gevangene en heeft er al eerder op aangedrongen hem vrij te laten.
Qatamish

De Palestijnse organisatie Addameer die opkomt voor de rechten van gevangenen (en waar Qatamesh' vrouw Suha in het bestuur zit), vermeldde hoe Qatamesh in 2011 werd gearresteerd. Dat gebeurde in het holst van de nacht door een legermacht van zo'n 30 man, die - omdat Qatamesh die nacht bij zijn broer was blijven slapen - zijn vrouw en dochter onder schot hielden tot hij zich had gemeld. Ook vernielden de militairen de deur van het appartement van de bovenburen en haalden zij dat appartement zelf volledig overhoop. Zijn dochter Hanin beschreef de arrestatie op de site Electronic Intifada. 
The Alternative Infortmation Centre vraagt actie te ondernemen ten gunste van Qatamesh.

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...