zaterdag 24 augustus 2013

B'Tselem: Politie op de Westoever mishandelt routinematig kinderen


Arrestatie van Palestijnse minderjarigen.

De Israelische mensenrechtenorganisatie B'Tselem heeft vanaf 2009 klachten gekregen over de manier waarop minderjarigen behandeld worden op het politiebureau in Gush Etzion, een nederzettingenblok tussen Jeruzalem en Hebron. B'Tselem verzamelde tussen november 2009 tot juli van dit jaar 64 getuigenissen van inwoners van acht gemeenten uit de omgeving van Bethlehem en Hebron. Van deze inwoners waren er 56 minderjarig tijdens hun ondervraging.
Hun verhalen gaan over het gebruik van ernstig fysiek geweld zoals slaan, stompen en schoppen tegen het lichaam, en slaan met voorwerpen zoals een stok of een geweer. In 12 gevallen meldden de getuigen ook bedreigingen dat zij of vrouwelijke familieleden zouden worden verkracht of dat hun genitaliën zouden worden verminkt. Zes getuigen zeiden dat hun ondervragers hadden gedreigd hen te executeren. Volgens acht getuigen hadden de ondervragers gedreigd hun familieleden iets aan te doen, en acht getuigen zeiden dat er was gedreigd dat hen elektrische schokken zouden worden toegediend, waaronder op een manier die hen onvruchtbaar zou kunnen maken.

Afgezien daarvan zeiden 12 getuigen dat hun aanvankelijke bekentenis werd afgenomen door een ondervrager in burgerkleren zonder dat daarvan, voor zover zij konden zien, een opname werd gemaakt. Pas nadat zij bekend hadden stenen te hebben gegooid, werden ze naar een andere kamer gebracht, waar een ondervrager in politie-uniform hen vroeg hun verklaring te herhalen, wat dan wèl op de band werd vastgelegd. Vervolgens moesten zij een verklaring in het Hebreeuws tekenen, een taal die zij niet machtig waren zodat ze niet wisten wat ze tekenden.
B'Tselem tekent hierbij aan dat het recht om niet te worden gemarteld of mishandeld onder de internationale mensenrechten wordt beschouwd als één van de weinige rechten die 'absoluut en ondeelbaar' zijn en niet mogen worden afgewogen tegen ander rechten, zoals het recht om terreur te bestrijden. Bekentenissen die zijn verkregen door inbreuk te maken op dit recht mogen niet gebruikt worden als basis voor een veroordeling.

Een van de getuigenissen dei B'Tselem aanhaalt:
Ondervrager “Daud” nam me mee met een soldaat. Ze blinddoekten me. De plastic draden waren nog steeds om mijn polsen. Ze zetten me in een auto en begonnen te rijden, ik wist niet waarheen. We kwamen op een plek buiten Etzion en daar haalden ze me uit de auto.Mijn handen deden flink pijn door de  plastic boeien. Ze deden m'n blinddoek af. Ik wist niet waar ik was. Ze bonden me vast aan een boom en daarna trokken ze mijn geboeide handen omhoog en bonden die ook aan de boom. Het deed flink pijn. “Daud” begon me daarna te stompen. Na een paar minuten pakte hij een pistool en zei : “Ik ga je vermoorden als je niet bekent! Hier buiten zal niemand je vinden. We maken je dood en we laten je hier achter.'' (M.A., inwoner van het dorpje Husan bij Bethlehem. Hij was 15 toen hij werd gearresteerd).

B'Tselem zegt tussen 2009 en nu 31 klachten namens Palestijnen die zeggen mishandeld en bedreigd te zijn, heeft gestuurd naar de Afdeling voor interne recherche van de Politie. In de rest van de gevallen die B'Tslemen documenteerde kozen de getuigen ervoor geen klacht in te dienen, uit angst dat dit gevolgen voor hen of hun familie kon hebben of omdat ze geen vertrouwen hadden in het Israelische rechtssysteem.
Van de 31 getuigen die een klacht indienden, trokken er 20 - om dezelfde redenen als hierboven gemeld - hun klacht terug, nadat gebleken was dat ze hun getuigenis voor de interne recherche van de politie moesten herhalen. De interne recherche-afdeling besloot geen enkele zaak in behandeling te nemen waarbij de getuige niet zelf opnieuw een verklaring aan hen aflegde. Uiteindelijk opende de interne recherche daarom alleen onderzoeken in de 11 overgebleven zaken. Drie daarvan werden gesloten. De acht overblijvende zaken, die werden geopend in juni 2012, zijn nog steeds in onderzoek.

Het rapport van B'Tselem staat overigens niet op zichzelf. Volgens Defence for Children International (DCI) is mishandeling van minderjarige arrestanten ongeveer de norm in de bezette gebieden. DCI bracht in juni 2013 een rapport uit op basis van 108 verklaringen die in het jaar 2012 waren opgenomen van Palestijnse kinderen die op de Westoever waren gearresteerd en te maken hadden gehad met het Israelische rechtssysteem en met  detentie. De schendingen van het recht worden daarin als volgt opgesomd:
  • Gebruik van handboeien:  in 97% van de gevallen
  • Gebruik van blinddoeken: 95% van de gevallen
  • Geen advocaat aanwezig bij de verhoren: in 99% van de gevallen
  • Fysiek geweld tijdens arrestatie, vervoer of ondervraging: in 74% van de gevallen
  • Uitschelden, vernedering, en intimidatie:  in 68% van de gevallen
  • Gedwongen uitkleden tijdens visitatie: in 89% van de gevallen
  • Eenzame opsluiting tijdens ondervraging: in 19% van de gevallen
DCI voegt er nog in een paar zinnetje aan toe dat Israel het enige land ter wereld is dat kinderen laat berechten door militaire rechtbanken. Dat is al het geval sinds 1967 en het betreft kinderen vavan de leeftijd van 12 jaar. 

16 opmerkingen:

trees zei

Niet verbazingwekkend, beste Abu. De Israëliërs hebben dezelfde ervaringen met de Palestijnen als wij hier in Nederland met de Marokkanen.

De Israëliërs lopen alleen wat jaren voor op ons qua ervaring met dit soort volk. Alleen daadkrachtig optreden helpt. Reeds de profeet Mo schreef voor dat een flinke aframmeling zeer islamitisch is qua opvoeding.

Abu Pessoptimist zei

Zo?? Hebben wij Nederlanders dan soms ook nederzettingen gebouwd in Marokko en land van de Marokkanen gepikt, trees??
Overigens wat de profeet en aframmelen betreft: bij mijn weten heeft Mohammed alleen tuchtiging aangeraden voor joden (en christenen) die niet nakwamen wat God hen had opgedragen.

trees zei

Nee, maar de palestijnen hebben ook niet onze bejaarden en gehandicapten beroofd en onze vrouwen uitgemaakt voor hoer.

Abu Pessoptimist zei

Uitgemaakt voor hoer, trees? Wie maakt ook al weer wie uit voor hoer? Wie berooft ook al weer wie?? Gehandicapten, kinderen, bejaarden, iedereen?? Kijk maar even naar dit gezellige filmpje van B'Tslemen uit Hebron om je geheugen op te frissen.. http://www.btselem.org/video/2008/11/tel-rumeida-hebron
En houd daarna op met onzin uit te braken, alsjeblieft.

trees zei

Marokkanen maken onze vrouwen uit voor hoer. Dat weet iedereen .

Abu Pessoptimist zei

Aha, dan zijn die Marokkanen dus net als de Joden/Jodinnen uit Hebron. (En niet als de Palestijnen. Nou jij weer).

trees zei

Marokkanen beroven onze bejaarden en gehandicapten, dat weet iedereen.

En nee, Marokkanen zijn niet net als Joden /Jodinnen.

Abu Pessoptimist zei

Je zult het misschien niet weten, trees, maar in de 17e eeuw waren er benden joodse dieven en struikrovers. Die beroofden reizigers, ook bejaarden en gehandicapten. Die benden waren een gevolg van de armoede door de 30-jarige oorlog in Duitsland en de 80-jarige hier, en doordat de deftiger joden in de stedelijke ghetto's de armoedzaaiers uit de stad lieten gooien. Die benden schijnen ook later nog wel voorgekomen te zijn (m.n. in Brabant). En als Marokkanen dus volgens jou rovers zijn,lijken ze erg op die arme joden van toen. Maar laat verder maar zitten, deze discussie. Palestijnen zijn geen Marokkanen en Marokkanen geen Joden. Maar op de Westoever worden wel Palestijnse kinderen stelselmatig mishandeld en gemarteld. Door Joden.

Anoniem zei

Ik word hier heel triest en verdrietig van. het ontkennen van het leed van kinderen, het stelselmatig discrimineren en kleineren van andere bevolkingsgroepen en het generaliseren,bah. Mijn NL buurman maakt mij en een ieder die iets tegen hem zegt wat hem niet uitkomt voor hoer, voor kanker hoer. Zal mij een worst zijn, maar het racistische geschrijf van Trees maakt mij ziek,doodziek. Waar haal je de haat vandaan, wat is er misgegaan dat de haat zo diep zit?
groet Jose van Leeuwen.

Abu Pessoptimist zei

trees niet te verwarren met Trees, José. In dit geval is trees - terecht - met een kleine t. Een behoorlijk kleine als je het mij vraagt.

trees zei

Als er iemand racistisch is, is dat duidelijk Abu P.!

Iemand die iedere dag weer de energie heeft om een land en een volk zwart te maken, middels een eindeloze reeks schijfsels en nooit enig oog heeft voor de talloze goede zaken die Israel en de joden ook doen, is niet gewoon een racist, maar een SUPER racist !!

Trees zei

Precies Jose, schrijf haar naam alsjeblieft met een kleine t. Want inderdaad , dit mens zit zo vol haat, goedpraten van het mishandelen van kinderen, ze gaat erg ver. Zal wel een moeilijke jeugd gehad hebben. Niet eens meer serieus te nemen, hoog entertainment gehalte. Palestijnen, Marokkanen, afrikanen, voor trees zijn alleen witte Nederlanders ( of Europeanen) goed genoeg,.Maar we moeten ons niet laten afleiden. Groet TTTTTTTTTTrees

Anoniem zei

Trees is een wereldvrouw met het hart op de goede plaats.trees haar hart is niet groot, weinig ruimte voor gevoel en emotie.
groet Jose van Leeuwen

Abu Pessoptimist zei

trees, vergeet niet dat Israel steeds het nieuws levert waar ik op dit blog over schrijf. Ik verzin niets, ik registreer alleen maar.
En wat de goede dingen van Israel betreft waar ik geen oog voor zou hebben.., kom maar op, noem ze maar, die dingen. Ik kom ze niet zo vaak tegen. Of moet ik steeds opnieuw gaan vertellen dat Israel chips maakt, het sms-en heeft uitgevonden, soms Syrische kindjes opereert en dat soort dingen?
En, stel dat er dagelijks van dat soort nieuws zou zijn, nieuws dat we ook over Nederland, Engeland, Frankrijk of Amerika zouden kunnen melden overigens, rechtvaardigt dat dan de bezetting en de nederzettingen en het mishandelen van Palestijnse kinderen?

trees zei

Ik ga geen discussie aan met SUPERracisten. Succes met je racistische haatblog, Abu.

Abu Pessoptimist zei

Geen discussie, trees? Grapje natuurlijk, want wat heb je - zie hierboven - dan alsmaar gedaan?

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...